Po stagnaci začal herní průmysl v ČR a SR opět růst. A to významně

Nově publikovaná čísla dokazují, že segment videoher patří v ČR a SR mezi nejrychleji rostoucí odvětví zábavního průmyslu.

Celkové obraty za prodej videoher a herních konzolí v roce 2012 činily 2,436 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 10,6 procenta. Vyplývá to z dat publikovaných Asociací herního průmyslu České a Slovenské republiky.

Trh se vzpamatoval ze stagnace, kterou zažil v roce 2011 a z původních 2,202 miliardy korun vzrostl meziročně o více než 10 procent na 2,436 miliardy. Do výsledného čísla jsou započítány obraty realizované z prodeje her pro osobní počítače, herní konzole PlayStation 3, Wii, Wii U a Xbox 360 a kapesní konzole 3DS, DSi, PSP a PS Vita, stejně tak jako z prodeje samotných herních zařízení s výjimkou PC.

„Během uplynulého roku byly na trh uvedeny PS Vita a Wii U, tedy nové herní platformy, které oživily celý segment a přispěly k vyšším tržbám,” říká Dušan Benža, prezident Asociace herního průmyslu ČR a SR. „Zajímavý růst očekáváme ale i v letošním roce, ve kterém je očekáván příchod další generace populárních konzolí PlayStation a Xbox.”

Samotné videohry se na celkovém obratu herního trhu podílejí přibližně jednou třetinou a mezi českými a slovenskými hráči jsou trvale nejoblíbenější akční, sportovní a rodinné tituly. Velkou popularitu mezi hráči si udržují také online hry. Mezi nejúspěšnějšími tituly loňského roku najdeme například akční RPG Diablo III,online hru Guild Wars 2, historickou akční hru Assassin's Creed III, fotbalovou simulaci FIFA 13 nebo hry pro celou rodinu jako Wonderbook: Book of Spells nebo Kinect: Star Wars.

Zdroj: TZ

Váš názor Další článek: Závodní série Ridge Racer se vrací jako free-to-play hra pro PC a PS3

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,