Preview: Battlefield: Bad Company – požitek z destrukce

Patříte-li mezi milovníky akčních her a čím dál více postrádáte realisticky vyhlížející destrukci všeho kolem sebe, nezoufejte. Již za několik měsíců bychom se měli dočkat dalšího dílu známé série Battlefield, jež bude mít se svými předchůdci společného jen pramálo.

Platforma: PS3, Xbox 360
Typ hry: Akční
Výrobce: Digital Illusions CE (http:/www.dice.se/)
Vydavatel: Electronic Arts (
http://www.ea.com/)
Distributor v ČR: Electronic Arts (
www.electronicarts.cz/)
Homepage:
http://www.battlefield.com/badcompany/
Datum vydání: březen 2008

Sérii Battlefield netřeba představovat. Za léta existence jsme prožívali perné chvilky hnedle v několika časových úsecích. Ale ať již jsme bojovali za druhé světové války, ve Vietnamu, nebo vzdálené budoucnosti roku 2142, vždy se jednalo o klání multiplayerové. Tuto skutečnost se švédští vývojáři z DICE rozhodli změnit a v březnu letošního roku bychom se měli dočkat nového, singleplayerového Battlefieldu s podtitulem Bad Company.

Kusy létají vzduchem

Nepůjde ale o ledajakou akci pro jednoho hráče typu Crysis, Call of Duty 4 a dalších podobných nedávno „narozených“. Mělo by jít o malou revoluci v žánru, o kterou by se měl postarat Frostbite engine vlastnoručně vyvinutý vývojáři z DICE. Určitě si říkáte, co by tou malou revolucí mělo jako být. Není to nic prostšího než propracovaná destrukce okolí, tak citelně chybějící v jiných akčních hrách.

  
Budou se smát i nepřátelé? * Jedéém * Simulace hry na architekta

S destrukcí se dají dělat věci a o zábavu nebude nouze. Jen si představte situaci: jdete ulicí a proti vám vyjede tank. Co uděláte? Co nejrychleji se schováte za zeď nejbližšího stavení a přemýšlíte, jakpak ten ocelový kanón na kolečkách, respektive pásech dostat. Z tanku strach vůbec nepociťujete, máte za sebou hromadu dohraných akčních titulů, a tak tedy víte, že projektil z tanku se zdí vůbec nepohne. V Bad Company by pro vás toto chování znamenalo jistou smrt. K tomu, abyste skoro vše kolem sebe vyhodili do povětří, nepotřebujete tank, případě dělostřelectvo. Postačí vám i prachobyčejný granát.

Zničitelné prostředí nepřidělá jen vrásky na čele z faktu, že za žádnou zdí ani překážkou nebudete na sto procent v bezpečí. Poskytne vám takové taktické možnosti a nespočet řešení té dané situace, o kterých se vám ani nezdálo. Nacházíte-li se pod těžkou palbou na otevřeném poli, není nic jednoduššího, než si v zemi pomocí granátu vyhloubit kráter a do něho se následně skrýt před svištícími kulkami. Nedaří-li se vám obejít nepřátelské kulometné hnízdo, opět využijete destrukce pro své účely a po vytvoření díry ve zdi, domku - prostě v čemkoliv si zamanete - pokračujete dále.

  
Nikdo neprojde * Zamyšlení * Ještě mi to okno prosím zvětšete

Ani sniper schovaný v okně domu, či věži kostela, není žádnou překážkou. Jedna dobře mířená rána z RPG a věž se i svým osazenstvem hroutí k zemi. Granát vhozený do okna domu by měl napáchat přesně to, co udělá granát ve skutečnosti. Ochránci přírody nebudou ani z této hry šťastni, protože stromy také celkové destrukci neunikly a můžete je s trochou šikovností odstřelit na nepřátelské kasárny. Vyhozením mostu do vzduchu zabráníte příjezdu nepřátelských posil. Zkrátka zničit toho půjde opravdu hodně a bude jen na vás, jak destrukce prostředí využijete ve váš prospěch. Ještě třeba dodat skutečnost, že pokud budete zabiti, znovu se v lokaci oživíte, ale škody, jež jste doposud napáchali zůstávají.

Zlato vše změní

Samotná destrukce prostředí by k vytvoření kvalitní hry nestačila. Ke hrám pro jednoho hráče neodmyslitelně patří méně, v lepším případě více, propracovaný příběh a charaktery hlavních postav. Vžijete se tedy do role Prestona Marlowa jednoho ze členů roty B, přezdívané také Bad Company. Při průběhu jedné z misí upoutá vaši pozornost nákladní vůz plně naložený zlatem, mizící za hranicemi neutrálního východoevropského státu jménem Serkozache. Dlouho se nerozmýšlíte, házíte rozkazy za hlavu a prioritou číslo jedna se rázem stávají zlaté cihličky.

  
Netrefil a netrefil * Jaký je plán B? * Ani závora nás nezastaví

Teď je ta správná chvíle na představení zbytku roty. Zbývá nám velitel Sarge, kulometčík Sweetwater a vtipálek Haggard, jehož oblíbenci jsou těžké zbraně a trhaviny. Celý průběh hry by vás vaši přatelé, podobně jako v Gears of War, neměli ani na chvilku opustit a, dle videí, které jsem měl možnost shlédnout, je jejich AI na poměrně slušné úrovni.

Vybavení

Co by to bylo za vojáky bez správného vybavení. A že tvůrci jsou chlapci z DICE, znovu se můžeme těšit na osvědčený kit systém. Zpočátku hry budete vlastníkem základního kitu skládajícího se z kulometu a granátometu, postupem času se dostanete k několika dalším. Z nich jsou zatím známy jen dva - sniper kit s pořádnou osřelovačkou a demo kit s výbušninami a brokovnicí. V každém kitu by neměly chybět speciální kousky jako laserem naváděné rakety, s kterými si poradíte s těžším obrněncem a kterou navedete na cíl pomocí jedné z analogových páček.

Battlefield by nebyl battlefieldem bez možnosti řízení několika typů vozidel. Usednete za volant džípu s přidělaným kulometem, tanku a dokonce bychom se měli proletět i ve vrtulníku, jehož pilotování prý bude stejně jako v předchozích dílech série vyžadovat trochu toho cviku.

Zpracování

Battlefield Bad Company je oznámen exkluzivně na PS3 a Xbox 360, což může ryze počítačové hráče a fanoušky série zamrzet. Frostbite engine nezvládne pouze skvělé destrukce, ale celkově z konzolí ždíme maximum i rozlohou prostředí, jež má být obrovské. Nouze nebude ani o HDR efekty, shadery, dynamické stínování, částicové efekty a jiné moderní efekty. Stačí se podívat na tváře a mimiku hlavních postav snad ještě o krůček lepší než ta, kterou se může pyšnit Alyx z Half-life 2 nebo postavy v Gears of War.

Na co se těšíme
  • Destrukce
  • Volnost
  • Grafické zpracováni
Čeho se bojíme
  • Krátká herní doba
  • Stereotyp

Nakonec nemají přijít zkrátka ani multiplayerově zaměření hráči, hra má nabídnout potyčky o počtu až 24 bojovníků. O módech toho není zatím moc známo, pravděpodobně se dočkáme některého s kradením zlata. Hlavní lákadlo singleplayeru, destrukce, má být obsaženo i v multiplayeru. Neumím si představit po mapě pobíhajících čtyřiadvacet hráčů, jak ničí skoro celou plochu.

Celkově se můžeme těšit na skvěle vypadající akční hru pro jednoho hráče s podporou multiplayeru, realistickou destrukcí prostředí, zajímavou zápletkou, charaktery hlavních postav a černým humorem. Dočkat bychom se měli již v březnu letošního roku.

Jak se těšíme: 95%

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Akce | MMO střílečka
Výrobce: Digital Illusions CE | Webové stránky hry
  • Neobvykle zničitelné prostředí
  • Survivalita charakteristická pro celou sérii
  • Atraktivní zbraně a válečná technika
  • Rovnocenný singleplayer a multiplayer
  • Vynikající ozvučení
  • Velké mapy plné poctivých kulis
  • Vtipní spolubojovníci
  • Tupí spolubojovníci...
  • ... i nepřátelé
  • Není o příběhu
  • Málo multiplayerových módů
Diskuze (29) Další článek: Crysis prošla HW experimentem na výbornou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,