PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Preview: Just Cause 2 – Rodriguez rulez

Po poslední zběsilé jízdě agenta CIA nezůstal kámen na kameni. Přes všechnu způsobenou škodu se však rozhodl pro ještě ničivější akční dobrodružství.

Nevím jak vy, ale já osobně se poslední dobou cítím velmi sklesle a vyčerpaně. Růžové brýle plné ideálů a naivních představ bohužel nahradila tvrdá realita okolního světa, který se někdy jeví jako necitlivý a chladně nepřátelský. Jediná naděje pro odreagování a oproštění se z jeho srdcervoucích pařátů spočívá v krátkodobé návštěvě světa virtuálního, kde si můžete dovolit prakticky cokoliv.

VIDEO: 1639 'Just Cause - ukázka seskoku'

Já se třeba rád převtěluji do role tajných agentů, elitních vojáků nebo členů speciálních policejních jednotek, čímž si dokonale vybiji vztek na virtuální spodině lidstva v podobě různých teroristů, feťáků, násilníků a diktátorů.

 

Proto vás asi nepřekvapí, že netrpělivě vyhlížím právě kuchtěné pokračování akční řežby Just Cause od švédských šílenců z Avalanche Studios. Ti z vás, kteří rádi ničí všechno živé jako James Bondage, Šťuch Nořič či nekompromisní John Brambor, nechť směle pokračují ve čtení.

Špinavý Lopéz v akci

V minulém díle jste se zhostili role chlapáckého agenta Rica Rodrigueze, s nímž jste úspěšně rozstříleli tisíce vejlupků, sudů, vozidel a domácích příbytků včetně samotného diktátora neblaze proslulého San Esperita. Poté jste se trochu nepochopitelně rozhodli pro zásadní změnu života, a tak převážnou část volného času trávíte poleháváním na slunné pláži, prděním do mořské vody nebo péčí o tropické květiny či exotické krásky s bujným poprsím.

Ostrov by měl mít neuvěřitelných tisíc kilometrů čtverečních

Z překrásné idylky vás ovšem vyruší bývalá parťačka Mary, která potřebuje okamžitou pomoc na druhé straně zeměkoule, konkrétně na ostrově Panau v jihovýchodní části Asie. Tam vládne mocný muž s přihlouplým jménem Baby Panay, a vaším úkolem není nic jiného, než donutit místní zemědělný lid, aby předčasně ukončil jeho diktaturu.

just_cause2_obr01.jpgjust_cause2_obr02.jpg

Příběh očividně nebude nejsilnější stránkou hry, ovšem to autoři neměli nikdy v úmyslu. Sám projektový manažer Alex Price hrdě hlásá: „Vzpomeňte si na vše, co jste na Just Cause milovali, a to celé pozdvihněte na novou úroveň. Vozidla, kaskadérské kousky, zbraně, volnost pohybu, kotvící hák, akce – zkrátka všechno.“ I když citacím velkohubých prohlášení příliš nehovím, podle dostupných indicií to prozatím vypadá, že vyřčená slova budou opravdu dodržena. Zahraničním novinářům se totiž dostala do rukou nehratelná demoverze předvádějící šílené akční momentky, o kterých se vám údajně mohlo doposud jen zdát. Navíc tvůrci představili mnohá vylepšení a přivedli na svět i některé novinky, takže o adrenalinové zážitky zřejmě nebude nouze.

Kaskadérské kousky na denním pořádku

Ukázka hraní začíná Ricovým plachtěním v několikakilometrové výšce nad tropickou oblastí Panau, přičemž na zádech se mu nehoupe nic menšího než obří raketomet čekající na svou příležitost. Volný pád dává od samého začátku dobrý přehled nad monstrózními rozměry ostrova, jenž by měl mít neuvěřitelných tisíc kilometrů čtverečních. Nebude se však jednat pouze o palmy, písek a oceánskou modř, ale podíváte se třeba i do zasněžených horských plání, těžko prostupných džunglí nebo vyprahlých pouští. Každá lokalita bude mít pochopitelně své specifické podnebí, takže na vás čeká bičující průtrž mračen při pročesávání džungle nebo silná sněhová bouře během špásování na horách.

just_cause2_obr03.jpgjust_cause2_obr04.jpg

Chodit pěšky je sice zdraví prospěšné, ne však v tomto megalomanském světě, a proto určitě využijete některých z nabízených vozidel. Jejich počet čítá krásných sto kousků, od růžového dětského kola s postranními kolečky, přes obrněný armádní džíp, až po „big momma“ Jumbo Jet, s nímž se pohodlně probouráte i k Satanovi do ložnice. Na popud hráčské obce tvůrci výrazně zapracovali na ovládání těchto přibližovadel, které by mělo být mnohem jednoduší a zároveň více efektivní. Navíc drtivou většinu z nich budete moci kočírovat v různých polohách, zejména ve stoje na jejich hřbetě, kde si zahrajete na cirkusového atleta a předvedete nevídané psí kusy. Just Cause 2 má totiž obsahovat větší a ještě šílenější kaskadérské kousky než kdykoliv předtím.

just_cause2_obr05.jpgjust_cause2_obr06.jpg

K tomu poslouží dvě unikátní věci: odolný padák a kotvící hák. Oba předměty se objevily už v prvním díle, teď je ale budete mnohem častěji a hlavně s láskou využívat. Padákem se dostanete na místo určení dle vašeho výběru, s trochou štěstí i do normálně nepřístupných částí mapy. Většinou ho však použijete při rychlém úprku z akce, kdy například vylezete na kapotu džípu prudce jedoucího po mostě, postřílíte pár postradatelných jedinců, a před srážkou s ocelovým nosníkem skočíte přes okraj silnice do hlubin temné nicoty.

Čím více napácháte škody a všeobecné paniky, tím dříve vám hra nabídne postup

Kotvící hák najde podobné využití jako v případě titulu Bionic Commando: ukážete na určitý objekt, ke kterému se chcete přichytit, a vystřelíte. Nemusí se nutně jednat o zeď, na níž chcete vylézt. Co takhle si přitáhnout nepřátelského orgána k sobě, přišpendlit ho na projíždějící auto, a pak už jen sledovat jeho bezmocné reakce při jízdě ulicemi rušného velkoměsta? Nic není nemožné.

Mission impossible? Ani náhodou

Neobvyklé schopnosti drsného Rica mají využití jako vhodný prostředek pro vytvoření co největšího chaosu a zmatku na ostrově. Jedná se o novinku nahrazující poněkud obstarožní systém nepovinných úkolů z dřívějška. Převedeno do běžné mluvy, čím více napácháte škod a všeobecné paniky, tím dříve vám hra nabídne další postup. Nemusíte však být na všechno sami, protože v dané oblasti budou operovat ještě další tři znepřátelené frakce a vy si svým chováním můžete určit přátele či protivníky. Na druhou stranu také smíte všechny nakopat do řití, což ale nebude nic snadného, záleží samozřejmě jen na vaší vůli. AI protihráčů se má prý rapidně zlepšit, a tak očekávejte tuhé boje s inteligentními nepřáteli střílejícími ze zálohy nebo s pořádnou posilou za zády.

just_cause2_obr07.jpgjust_cause2_obr08.jpg

Co se týče arzenálu pro umravňování nepřátel, ten budou tvořit zbraně získané převážně od místního obyvatelstva. Přeci jen už nejste agentem CIA, a tak i na vás udeří finanční krize a omezené zdroje. Přesto se můžete těšit na věcičky jako klasické samopaly a raketomety přes moderní zaměřovací systémy až po přísavné výbušniny a laserem naváděné rakety. Veškeré vybavení si navíc půjde vylepšit na černém trhu, kam si ale přístup nejprve budete muset zasloužit. Co takhle profackovat hlavu nepřátelského klanu, při následné honičce se přichytit vašeho džípu, hbitě rozevřít padák, pokropit překvapenou posádku ze vzduchu, uvolnit kotvící hák od džípu, doplachtit rychle na letiště, přistát na právě vzlétající letadlo, vykopnout kapitána z kokpitu a i s pasažéry ho zapíchnout do muslimské mešity, ještě předtím z něj vyskočíte a přes jedoucí džípy po dálnici přeskáčete do bezpečí blízkého lesa? Z toho by se posadil na zadek i Ethan Hunt.

just_cause2_obr09.jpgjust_cause2_obr10.jpg

Just Cause 2 zatím vypadá jako důstojný nástupce svého staršího bratříčka, i když na výsledné hodnocení je pochopitelně ještě příliš brzy. Podle všeho se na vás řítí díl s novým grafickým pozlátkem, ještě větším prostorem pro vyřádění, poctivou porcí kulervoucí akce, neuvěřitelným množství kaskadérských konin a několika zbrusu novými nápady. Stačí to všechno k úspěchu? Uvidíte. Osobně si myslím, že není třeba zásadním způsobem měnit to, co se v minulosti úspěšně osvědčilo. Hra by měla vyjít celkem brzy, konkrétně ve třetím kvartálu tohoto roku, a to pro platformy PC, X360 a PS3.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | střílečka z pohledu třetí osoby
Výrobce: Avalanche Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 26. března 2010
  • Neutuchající akce
  • Vystřelovací hák
  • Rozloha ostrova
  • Grafika
  • Destrukce by mohly být lepší
  • Někdy pitomá AI
  • Stupidní příběh
Diskuze (1) Další článek: Další filmaři se chystají na hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,