PS3 | Vita | Téma

PS Plus pod lupou: březen, k zombíkům vlezem

Vlastníte jednu z konzolí Sony a nevíte, co si každý měsíc zahrát? Startujeme pro vás sérii speciálů, které vám poradí.

Představujeme novou sérii článků, které budou každý měsíc shrnovat nabídku her pro PS Plus. Každý titul krátce představíme, shrneme klady i zápory a zhodnotíme. U všech najdete i číselné hodnocení, které však nebude vyjadřovat kvalitu dané hry, nýbrž míru našeho doporučení si titul v tuto chvíli stáhnout a zahrát. Článek můžete očekávat vždy začátkem měsíce po obměně nabízených her.

Ale nyní již dost řečí a pojďme se podívat na březnovou nabídku!

Tento měsíc jsou zdarma dostupné hry:

PlayStation 4 – Dead Nation: Apocalypse Edition

PlayStation 3 – Tomb Raider, Brothers: A Tale of Two Sons

PS Vita – Smart As!, PixelJunk Monsters: Ultimate HD

PlayStation 4_____________________________________

Dead Nation: Apocalypse Edition

V pěti slovech: akční, zombie, kooperativní, návyková, zábavná

Datum vydání: březen 2014

Výborná izometrická střílečka zombíků s možností kooperace. Tato věta stručně a výstižně představuje hru, která vás upoutá hlavně svojí návykovostí (shromažďují se statistiky a vy nepřímo soutěžíte o nejvyšší skóre v rámci České republiky, ale i celého světa) a výborným nastavením obtížnosti. Velmi jednoduché ovládání, kdy se levou analogovou páčkou pohybujete a pravou zaměřujete, zvládne po chvilce tréninku každý.

Dead-Nation-Apocalypse-Edition.jpg Dead-Nation-Apocalypse-Edition-1 (1).jpg Dead-Nation-Apocalypse-Edition-1.jpg

Na druhou stranu ani na nastavení Normal se při hraní nebudete nudit. Vzhledem k tomu, že se nejedná o AAA titul, je grafika na velmi dobré úrovni, především z hlediska osvětlení a fyziky. Velmi zábavný je i kooperativní mód, kdy kosíte desítky zombíků společně s kamarádem. Apocalypse Edition obsahuje navíc nově módy Arcade a Endless, které nabízejí i novou lokaci.

Hodnocení: Tato hra je téměř povinnost pro všechny majitele předplatného PS Plus, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je počet her na PlayStation 4, který zatím není velký a každá hra navíc se hodí. Dalším důvodem je zábavnost a návykovost. Doporučíme ji i majitelům základní PS3 verze. Proč? Byla vylepšena grafická stránka hry, obsahuje rozšíření Road to Devastation a dva zcela nové módy s novou lokací.

A převedením textu na číslo nám vyjde krásných 9/10.

PlayStation 3_____________________________________

Tomb Raider

V pěti slovech: akční, Lara, survival, reboot, dobrodružství

Datum vydání: březen 2013

Recenze

Zřejmě nejzvučnější jméno z březnové nabídky je nejnovější díl známé série Tomb Raider. Je známo, že jde o restart série a Lara v tomto díle není tou známou a drsnou archeoložkou. Tou se teprve stane. Dějově jde o klasickou zápletku – hledání ztraceného království, ztroskotání lodi, přežití na neznámém ostrově. Úvod hry je velmi lineární a horečný – jedna akce střídá druhou a než se stačíte rozkoukat, projdete hned několik lokací.

82f91080-91344.jpg 9a0614c0-91345.jpg a9634a79-91341.jpg

Postupně se však tempo zvolní a to je jen dobře. Nakonec jde napůl o otevřenou a napůl o koridorovou hru. Máte volnost, sbíráte předměty, nástroje a lovíte zvěř, ale na druhou stranu ostrov není otevřený celý, pouze určité lokace propojené uzavřenými cestami. Pro příznivce předchozích dílů bude zřejmě zklamáním, že hra obsahuje mnohem méně hádanek a mnohem více přestřelek.

Hodnocení: Velmi povedená hra (co se hratelnosti a neakčních pasáží týče), která vám zabere minimálně 10 hodin. Bohužel trochu více akční, než bychom od hry s Larou Croft čekali. Příběh je průměrný a postavy jsou nezajímavé. Pro majitele i konzole PlayStation 4 je naše hodnocení 7, protože mají možnost si pořídit tuto hru v lepším grafickém kabátku na svou nejnovější konzoli – rozdíl je opravdu znát. Pro ty, kteří vlastní pouze PS3, je hodnocení o bod lepší, tedy 8/10.


 

Brothers: A Tale of Two Sons

V pěti slovech: ovládání, pohádka, atmosféra, příběh, emoce

Datum vydání: srpen 2013

Velmi atmosférická pohádka, která je místy drastická až hororová. Příběh této hry vás vtáhne a bude se snažit působit na vaše emoce. Často úspěšně. K příběhu prozradím jen tolik, že hrajete za dva bratry, kterým umírá otec a potřebuje lék. Chlapci se tedy vydávají na strastiplnou cestu plnou dobrodružství, obrů, puzzlů či depresivních scenérií.

brothers-1120-01.jpg BrothersATaleOfTwoSons.jpg brothers-interview.jpg

K dohrání hry potřebujete jen asi 3 hodiny času, o to více se ale bavíte a nenarazíte na nudné pasáže. Obtížnost je na nízké úrovni, takže se nikde nezaseknete na déle než pár minut. Velmi neobvyklé je ovládání – každou z analogových páček ovládáte jednoho z bratrů a chvíli vám bude trvat, než si zvyknete. Ale jakmile vám ovládání přejde do krve, bude vás bavit a zvláště u puzzlů, kdy musí chlapci spolupracovat, je vymyšleno velmi dobře.

Hodnocení: Prosíme více takovýchto her! Nápadité ovládání, atmosféra a velmi emocionální příběh staví tuto hru velmi vysoko. Jediná výtka míří k nedokonalé grafické stránce a občasným bugům (zaseknutí a nutnost restartovat kapitolu). V součtu 9/10.

PS Vita__________________________________________

Smart As!

V pěti slovech: reakce, puzzle, logika, angličtina, stereotyp

Datum vydání: říjen 2012

Procvičit reakci, počty, logické myšlení či prostorové zobrazení – to vše vám umožní Smart As!, hra vydaná pouze na Vitu. Dostanete k dispozici hned 20 her rozdělených do 4 kategorií – logická, matematická, jazyková a postřehová. Bohužel vás rovnou musíme varovat – hra obsahuje pouze angličtinu a tím je jazyková kategorie pouze pro ty, kteří disponují alespoň průměrnou znalostí angličtiny. Nejde o slovní zásobu, ale o nutnost řešit úkoly rychle. Zkrátka vaše rychlost a celkový výsledek by byl mnohem lepší, pokud byste si při plnění úkolu nemuseli ještě překládat, co které slovo znamená.

gaming_smart_as_1_1.jpg smart_as_17.jpg smart-as_004.jpg

Zajímavá je sekce Daily puzzles, kde máte každý den jen jednu možnost vytvořit co nejvyšší výsledek. Hra vybere z každé kategorie jednu hru a po odehrání dostanete celkové skóre. To potom můžete porovnávat celosvětově, v rámci vaší země nebo dokonce na úrovni měst (ano, i těch českých).

Hodnocení: Za vyzkoušení určitě hra stojí a díky statistikám, kde můžete sledovat, jak si vedete ve vašem městě, se u ní zřejmě chvíli udržíte a budete se snažit každý den dostat o pár míst výše. Čeho se však bojíme, je postupně se dostavující stereotyp. Hru po nějaké době zapnete jen pro rychlé odehrání Daily puzzles, a poté jí opět vypnete. Výsledek? I díky nutnosti alespoň průměrné znalosti angličtiny dáváme 7/10.


 

PixelJunk Monsters: Ultimate HD

V pěti slovech: tower-defence, grafika, strategie, tempo, obtížnost

Datum vydání: červenec 2013

Říkáte si: „Další klasická tower-defence hra.“? Ne tak úplně! Ano, stavíte věže, zabíjíte monstra, chráníte své obydlí. Rozdíl je v tom, že vše provádíte pomocí podivného panáčka-šamana Tikimana, se kterým vždy musíte dojít ke stromu (veškeré věže stavíte na předem určených místech – místo jakéhokoliv stromu) a až poté postavíte požadovanou zbraň. Dále s ním musíte sbírat herní měnu, která zbude po zlikvidovaných nepřátelích.

1.png pixeljunk-monsters-ultimate-hd3.jpg psp.jpg

Zlaťáky je navíc potřeba posbírat co nejrychleji, jinak zmizí a vy nemáte čím zaplatit stavbu dalších věží. Čeká vás přes 70 levelů, které můžete projít samostatně či v kooperaci s druhým hráčem. Na vyšší obtížnost jsou některé z levelů celkem náročné – zlaťáků není mnoho a vlny nepřátel se na vás valí jedna za druhou bez možnosti oddechu.

Hodnocení: Tento titul můžeme vřele doporučit. Nabízí velké množství levelů, které zabaví na mnoho hodin. Zároveň však můžete hru spustit například při jízdě v MHD – jeden level zabere zhruba 10 minut. Líbivá grafika a efekt „ještě jeden level a končím“ dopomohly hře k hodnocení 8/10.

Již několikátý měsíc po sobě mohou být předplatitelé PS Plus velmi spokojeni. K dispozici jsou jak velké hry, tak velmi zajímavé menší hříčky. Snad jen ty AAA hry na PlayStation 4 zatím chybí, což se podle slibů Sony brzy změní.

Snad vás první díl tohoto seriálu zaujal a my se těšíme, co nás čeká příště!

Váš názor Další článek: Akce Watch Dogs v březnových záběrech ze hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,