Ratchet & Clank Nexus: stará láska nerezaví (recenze)

Na pořádné pokračování oblíbené série s ušatých Ratchetem a přehnaně inteligentním Clankem jsme čekali opravdu dlouho. Čekání je ale u konce, jelikož se naše dvojice vydává na novou pouť do Nexusu. Je to stále taková paráda, jakou si pamatujeme? Skoro.

V našich dojmech jste se mohli dozvědět, že je Nexus návratem ke kořenům. Po několika spin-offech a kooperativních hopsačkách už také bylo načase, fanoušci ztráceli trpělivost a naše oblíbená dvojice pravděpodobně také nebyla moc nadšená. Vývojáři ale sliby plní a na pulty obchodů se dostává to pravé dobrodružství, které vás vezme napříč galaxií a zabaví tak jako kdysi. Bohužel skončí dříve, než stihnete dojíst sendvič.

1381164090-rc-nexus-ratchet-and-clank.jpg 1381164094-rc-nexus-jetpack.jpg 1381164103-rc-nexus-arena-2.jpg

Vzhůru za záchranou lidstva

Příběh sleduje všechny tradiční zákoutí žánru. Nechybí tedy zloduch, který s našimi hrdiny zatočí, cesta za pomstou a spravedlností a nakonec ještě větší zloduch, proti kterému ti původní blednou. Společnými silami to ale zvládnou, ne? No, to už si budete muset zjistit sami.

 

Cíl je jasný. Pustit se po stopách dvou škůdců, najít je a vykonat spravedlnost

 

Ale popořadě. Ratchet se svým robotickým kolegou má za úkol v klidu dopravit do věznice Vendru Prog, obávanou galaktickou kriminálnici, která si to šine za doživotím. Co ale čert nechtěl, na loď útočí její bratr Neftin Prog a Ratchet je takřka rozcupován. Tedy skoro. Cíl je jasný. Pustit se po stopách dvou škůdců, najít je a vykonat spravedlnost. Později se však ukazuje, že měla Vendra celou dobu zlotřilý plán, který se, jak už to tak u geniálních padouchů bývá, může velmi jednoduše vymknout z rukou a hrozit zánikem celé galaxii. Více ale neprozradím.

1381164115-rc-nexus-zerog-1.jpg

O příběhu toho opravdu více vědět nepotřebujete. Výše je vypsaná hlavní zápletka a fanoušci stejně milují Ratcheta za jeho hratelnost a originální smysl pro humor, který je nacpán takřka všude. Největší snůškou vtípků jsou žoldáci z organizace Thugs-4-Less, kteří padouchy doprovází. Moc inteligence totiž nepobrali, a když někdo místo střely pustí rádio, případně začne mluvit s výrazným ruským přízvukem, tak se jednoduše nejde nepousmát. Pro veterány série navíc nechybí četné odkazy na předchozí díly včetně návratu některých postav. Prostě pokračování jak má být.

1381164095-rc-nexus-ratchet.jpg 1381164114-rc-nexus-arena-1.jpg 1381164114-rc-nexus-vendra-homeworld-rocket.jpg

Chuťovka na jeden zub

Nexus má pravděpodobně jeden jediný opravdu velký nedostatek, který mě po dohrání nepřestával hlodat. Hrou proběhnete za nějaké 4 hodiny, což je opravdu velmi, ale velmi krátká doba. Během své poutě se nebudete nudit, navštívíte hned několik zcela různorodých světů, mezi kterými navíc můžete volně cestovat svou lodí. Když ale dorazíte do toho posledního, po celou dobu vás bude hlodat červík pochybnosti. To už to opravdu končí? Ne, jsem si jistý, že je to jen nějaká úvodní kulminace. Když pak obrazovku protnou závěrečné titulky, nelze skrývat zoufalství. Šest hodin bych ještě přežil, ale čtyři?

 

Ve vzdušném městě využijete jetpack, v bažinách zase raketové botky

 

Ale dobře, herní dobu zatím necháme stranou. Celkově je totiž Nexus esencí toho nejlepšího, co žánr akčních adventur a plošinovek může nabídnout. Úrovně jsou většinou dostatečně otevřené, každé prostředí navíc nabízí svůj unikátní vynález. Ve vzdušném městě využijete jetpack, v bažinách zase raketové botky. Velkých změn se nedočkal váš arzenál, který stále kombinuje vesmírnou sekerku, střelné zbraně všeho druhu a pár granátů.

e86ebfd2-86665.jpg f253b7f1-86663.jpg f6c03530-86661.jpg

A když říkáme všeho druhu, myslíme to vážně. Do kapsy si tak strčíte kromě klasických laserových pistolí či ostřelovačky i více šílené kousky. Je libo vyvolat robotického ghúla či všechny přemrazit na sněhuláky? Není problém. Každou zbraň lze v obchodě upravovat a vylepšovat za krystaly, které sbíráte všude po světě stejně, jako šroubky. Ty zase slouží pro nákup vybavení a zbraní. Nechybí samozřejmě několik zajímavých brnění. I tady má ale člověk pocit, že je hra tak nějak ořezaná. Herní doba totiž není jediná nepříjemnost, z produktu máte prakticky napříč celou hrou pocit ořezanosti či omezenosti. Záměr? Kdo ví.

Něco na dezert

Pokud si chcete zážitek ve hře alespoň trochu prodloužit, máte na to několik pomocníků. Za prvé tu je na jedné z planet intergalaktická aréna, ve které můžete bojovat o řádnou hromadu šroubků a krystalů, stejně jako unikátních dárků do batohu. Bohužel i na nejtěžší obtížnost nejde o moc velkou výzvu a spíše prověří rychlost vašich reflexů, než cokoliv jiného. To Challenge mód už je jiná káva. V zásadě se jedná o alternativu k New Game +, díky které můžete proběhnout hrou znovu. Všechno ale bude o poznání tužší a hráč navíc dostane přístup k lepším Omega zbraním. To pokud si chcete druhé kolečko o něco více užít.

bb714a12-86667.jpg d8010b34-86668.jpg e7b87951-86660.jpg

Graficky je hra na skvělé úrovni a zachovává si svůj pověstný komiksový nádech. Textury jsou ostré jako břitva, obrazovka hýří barvami a efekty a hráč si jízdu vyloženě užívá. Ruku v ruce s povedeným grafickým kabátkem jde i ozvučení. Vrací se staří známí a dabing je obecně špičkový. Hudba je spíše sporadická, ale povedená a dobře sedne situaci.

Dostupné pro: PS3
Žánr: Arkády | Akční hopsačka
Výrobce: Insomniac Games
Začátek prodeje: 13. listopadu 2013
  • Zábavná hratelnost
  • Různorodé prostředí
  • Skvělý humor
  • Krátká herní doba
  • Dost nízká obtížnost

Ratchet & Clank: Nexus je skvělou akční hopsačkou, která zdaleka není jen pro vaše ratolesti. I přes jednoduchý příběh nabízí opravdu zábavnou hratelnost, různorodé prostředí, kouzelné vizuální pozlátko a zajímavé herní prvky, které hráče neunudí. I když, ono to za pár hodin ani nejde. Pravděpodobně jediným výrazným nedostatkem titulu je jeho herní doba, která je prostě krátká, ať se na to díváme z jakékoliv strany. Ptáte se, jestli dát novému Ratchetovi šanci? Rozhodně. Jen musíte počítat s tím, že to nebude na dlouho.

Váš názor Další článek: Tvůrce Pikmina pracuje na zbrusu nové IP pro Nintendo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,