PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Alien Breed: Impact - s puškou na vetřelce

Bezhlavá akce vyšla z módy. Možná proto jde Alien Breed proti proudu a daří se mu uspět tam, kde jiní selhávají.

Je to už dlouho, co na obrazovky počítačů zavítala akce viděná z ptačí perspektivy. Stejně tak uplynulo v elektronkové řece času spoustu vody od doby, kdy se objevilo akční RPG podobné Diablu, které by bylo zasazeno do sci-fi kulis. Naposledy vylovím z hlubin paměti Space Siege, jenž zrovna díru do videoherního světa neudělal. To, že je na čase, aby se tento fakt změnil, si uvědomili i lidé z Team 17 a rozhodli se, že opráší a navoskují legendu žánru – prastarý Alien Breed.

AlienBreedImpact_05.jpg AlienBreedImpact_06.jpg

Moderní akce vás tak vyplivne do vybuchujícího plavidla Leopold, které se jen hemží nepřátelsky vypadajícími tvory. Vaší prácí není nic menšího, než tyto zrůdy zlikvidovat a zachránit těch pár přeživších lidí a robotů.

Po hodince hraní dojdete k šokujícímu závěru, že vás to vlastně docela dost baví a budete mít jasno – tahle hra si na nic nehraje

Což v praxi znamená ještě větší dávky olova do zmutovaných tlam slizkých emzáků. Všichni nepřátelé v této hře pak vypadají jako vystřižení z Vetřelce, Hvězdné pěchoty nebo podobných, strach nahánějících snímků – jejich reminescence sice potěší, ale občas si člověk říká, jestli autoři skutečně nemohli přijít s něčím aspoň trochu novým.

AlienBreedImpact_07.jpg AlienBreedImpact_08.jpg

Postupem času si však uvědomíte, že opakování známých a mnohdy i překonaných postupů je možná tak trochu záměr a až po hodince hraní dojdete k šokujícímu závěru, že vás to vlastně docela dost baví, budete mít jasno – tahle hra si na nic nehraje a nabízí cestu do minulosti. Možná proto vám ale brzy začnou vadit některé prvky, jež by člověk očekával spíše u Dead Space nebo podobných, moderních titulů. A tím nejhorším, co se v Alien Breed vyskytuje, je snaha nějak zaobalit fakt, že jde v podstatě jen o tupé zabíjení všeho, co se pohne.

Jako kohoutek a slepička

Autoři se tak pokoušejí dát vašemu snažení nějaký smysl. Což je sice chvályhodné, ale ve chvíli, kdy po stopadesátéosmé jdete zmáčknout knoflík pouze kvůli tomu, abyste otevřeli dveře k dalšímu knoflíku, začne vás to lehce štvát. Ne snad proto, že je to stupidní, ale hlavně kvůli tomu, že hra, přestože občas nabídne iluzi otevřenosti, je pořád uzavřenou chodičkou, kde můžete jít jen jedním směrem – což by bylo fajn, pokud by ona iluzivní otevřenost spíše nemátla.

AlienBreedImpact_03.jpg AlienBreedImpact_04.jpg

Tak se někdy stane, že vypadnete z frenetické (a nutno říct, že výborné) akce a pouze bloudíte opuštěnou lodí. Což ve chvílích, kdy to není jako v několika málo sekvencích úmyslné a podpořené hutnou atmosférou strachu, zrovna nepotěší.

Hra připomíná nádherný ohňostroj, ke kterému hraje symfonický orchestr bublajících a naštvaných vetřelců

Hratelnost však zachraňuje akce, kde se dočkáte masakrování vetřelců puškou, laserem i plamenometem, budete sbírat po lodi peníze, abyste si v terminálech nakoupili upgrady pro vaše zbraně a hlavně se občas setkáte tváří v tvář s nechutným bossem.

Pokud by vás pak nudilo procházet dlouhé koridory a kosit stovky emzáků samotné, máte možnost povolat do zbraně některého ze svých přátel – kooperativní mód je jednou z mnoha vychytávek, které hra nabízí. Dalším motivační faktorem pro opakované hraní pak může být snaha o zisk lepšího skóré, či některého z 12 achievementů. A musím říct, že některé achievementy jsou opravdu tou správnou výzvou pro tvrdé mariňáky.

Novodobá Matějská

Atmosféru poté podbarvuje rovněž vynikající hudba a grafika, kterou si vzal na starost Unreal Engine 3, což je normální u klasických akcí, ale u střílečky z topdown pohledu už moc ne.

TIP: Na zbrani můžete mít v jeden okamžik pouze jeden upgrade – u všech tak má cenu jít spíše pouze za vylepšením ve smyslu co největšího poškození a zbylých si moc nevšímat.

To, co se vykreslí na obrazovce tak občas připomíná nádherný ohňostroj, ke kterému hraje symfonický orchestr bublajících a naštvaných vetřelců.

AlienBreedImpact_01.jpg AlienBreedImpact_02.jpg

Alien Breed: Impact je tak hrou, která nabízí hratelnost jako ze starých časů, do níž přimíchává nové prvky – některé fungují velice dobře (strašidelné pasáže jako vystřižené z Dead Space), některé už podstatně hůře (iluze otevřenosti). V celku se ale jedná o povedený titul, který aspoň lehce nabourává konvence žánru, a který byste si rozhodně neměli nechat ujít. Minimálně jako relaxační vybíjená totiž funguje Impact opravdu skvěle.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Team 17 | Webové stránky hry
  • Tradiční akce
  • Strach
  • Nádherná grafika
  • Zbytečná otevřenost
  • Násilné nalepení příběhu
  • Občasné vypadnutí z tempa
Diskuze (7) Další článek: E3 Zoom: Dungeon Siege 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,