Recenze: Colin McRae Dirt 2 - špinavá zábava

Na asfalty, šotolině, písku i sněhu se prohánějí speciálně upravená vozidla. A mezi nimi v jednom i vy, jakožto mladá závodní hvězda.

U mnoha her si můžete stěžovat na opakování stále stejných věcí. Fanoušci závodních her si na to už do jisté míry zvykli, naopak by jim mohlo vadit příliš časté střídání závodních stylů. Už asi tušíte, kam mířím, protože Dirt 2 se pohybuje přesně na druhé hranici, ale nepřekračuje ji ani o krůček. Přináší tak občas až šílené množství různých možností, s nimiž se však dokáže hráč poměrně v pohodě poprat.

 

Codemasters dobře ví, že příběh v závodních hrách je stejně potřebný, jako v německém pornu. Sice je zde jakýsi náznak, aby se neřeklo, v rámci něhož se postupně z nováčka propracováváte na veterána nejrůznějších závodních disciplin a získáváte přitom respekt ostatních.

Všechna prostředí skrývají nádhernou pastvu pro oči

To se projevuje i na trati, ačkoliv jen ve formě různých hlášek, kdy nejprve je poznat, že na vás hledí jako na něco hnědého, smradlavého, mazlavého v trávě u trati, aby s postupem času změnili názor.

VIDEO: 2078 'Dirt 2 - trailer na demo'

Dokonce vás respektují natolik, když se jim naboříte do dveří, tak se jen optají, jestli jste si přitom neublížili.

Od úplného zelenáče

Celá kariéra je pak zpracována formou typického mobilního domku s okolím, po němž se můžete v omezené míře pohybovat. Výběr závodu tak probíhá na mapě světa, venku najdete fotky možných vozů, stejně jako nejnovější výtisk rallyového magazínu s informacemi o vašem postupu hrou. Pochopitelně narazíte i na svého plechového miláčka, jehož jednoduše osedláte, zvolíte přitom obtížnost a vyrazíte na strastiplné stezky.

dirt_01.jpgdirt_02.jpg

Kdo by čekal pečlivě vyasfaltované cesty, nechť se podívá na silnice nejnižší třídy po kruté zimě a zahlédne nejudržovanější úseky závodních tratí. Budete se prohánět jak na plážích jižní Ameriky, tak i třeba v chorvatských horách, nebo džunglích asijských tygrů. Všechna prostředí přitom skrývají nejen nádhernou pastvu pro oči, ale také větší než malé množství různých překážek kolem trati i uprostřed ní.

dirt_03.jpg

Pohyblivé překážky vám přitom budou dělat i zmínění protivníci, jejichž soupeřivost může často vést k zajímavým situacím. Dokonce i v etapách rally, kde jedete na čas, můžete doslova narazit na havarovanou posádku, v ostatních závodech zase bez problémů narazí některý z protivníků do svého druha. Pokud se budete kochat pohledem na efektní kotrmelce a kolostřešní kombinace na trati před vámi, jednoduše se vám stane, že do podobně rozmotaného soupeře nechtěně vjedete a z vašeho plechového miláčka uděláte pouze hromádku šrotu. A se šrotovným nepočítejte.

Přes ztráty paměti

Počítat zase můžete se skvělou možností, kterou pro svoji hru tvůrci vybrali, a to je použití flashbacků. Pokud jste se s nimi ještě nesetkali, tak vězte, že můžete kdykoliv zmáčknout vyhrazené tlačítko a dostanete se do zpomaleného záběru několika posledních vteřin.

VIDEO: 1989 'Dirt 2 - ukázka hraní'

Pokud se vám stav nelíbí, není nic jednoduššího, než najít vhodnou část záběru, stisknout jiné tlačítko a už jste znovu v daném bodě závodu. Podle zvolené obtížnosti jste však omezeni počtem flashbacků na závod, takže se nebojte, že byste podváděli sami sebe.

Můžete přitom závodit se slavnými hvězdami, nebo v dokonalých závodech ve více hráčích

Hrnout se po klikatící se stezce mezi balvany, těsně následováni protivníky, navíc poté, co vypotřebujete poslední flashback, to je přesně moment, kdy krev proudí v žilách rychlostí vysokooktanového benzínu, adrenalin je vstřikován do žil po hektolitrech a vy se skvěle bavíte každou zatáčkou. Přesně v tomto Dirt 2 exceluje a přináší hráči nejlepší potěšení. Dokud nenarazí.

dirt_04.jpgdirt_05.jpg

Zmínil jsem se už o tom, že hra nabízí široké spektrum nejrůznějších závodů, kariéra jich obsahuje okolo stovky, jistou daní pak je, že málokdy máte na výběr nějaký vámi oblíbený. Já si třeba zamiloval rally, ale zpočátku na něj narážel spíš výjimečně. Vyplývá z toho také, že budete muset střídat disciplíny, což ale nejde bez změny vozidla. Přeci jen, dálkový speciál se asi nebude chytat mezi buginami a naopak.

Až po mistra všech vozů

I přes povedené ovládání, kdy poměrně snadno vytušíte, co udělat pro udržení pohybovadla na trati, však střídání působí rušivě. Zvláště ve vypjatých situacích si auto bude dělat jen to, co se mu zlíbí, často jen proto, že na něj nejste náležitě zvyklí. Naštěstí flashbacky dokáží eliminovat strach z chyb, když máte možnost jet nad rámec svých možností s tím, že případně nehodu zvrátíte. Ani tak jsem ale v některých disciplínách neměl pocit, že by vůz byl zcela pod kontrolou.

dirt_08.jpg

Dirt 2 přitom přináší široké pole různých aut a speciálních vozidel, mezi nimiž můžete klidně hodiny vybírat. Pak je ještě přizpůsobíte danému závodu, což jde naštěstí dostatečně blbuvzdorně, vymyslíte si různé blbinky do kabiny a můžete vyrazit na skvěle vypadající trať. Grafická stránka je jedním z velkých taháků, podobně jako soubor nejrůznějších misí při závodění. Ať už se jedná o předjetí určitého počtu soupeřů, nebo ujetí několika metrů po dvou kolech, vždy to změní vaše vnímání závodu.

dirt_06.jpgdirt_07.jpg

Závodění vás nejspíš bude bavit, ať už jste úplný začátečník, nebo veterán mnoha závodů. Stačí si vytipovat správné závody, nepříjemným se v pohodě můžete vyhnout, a díky extrémní trvanlivosti máte zaručenou zábavu na dlouhé zimní večery. Můžete přitom závodit se slavnými hvězdami, což ještě zvýší vaši motivaci získat jejich obdiv, nebo v dokonalých závodech ve více hráčích. Tam na první pohled nezábavné závody pro jednoho nabírají zcela nový rozměr a přichází i nové varianty. Pokud překousnete časté střídání vozů, je Dirt 2 hrou právě pro vás.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS
Žánr: Simulátory | Rally
Výrobce: Codemasters | Webové stránky hry
  • Uvěřitelní protivníci
  • Dlouhá kariéra
  • Skvělý multiplayer
  • Nádherné scenérie
  • Flashback
  • Časté střídání
  • Přílišná rozdílnost závodů
  • Podivný příběh
Diskuze (10) Další článek: Multiplayerové demo Uncharted 2 na PSN

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,