PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Darksiders: Wrath of War - krvavá zkáza světa

Zkáza světa není konec, je to jenom příležitost. Rozhodně tedy, pokud jste Válka, jeden ze Čtyř jezdců Apokalypsy a jdete si to vyříkat s pekelníky.
Kapitoly článku

Mečem a kosou

I když pochopitelně bušení do tlačítek ve snaze rozpárat toho druhého bastarda dřív než rozseká on mě představuje jednu z nosných částí Darksiders. A i ty tady vývojáři odvedli dobrou práci. Komplexností se sice nemůže bojový systém rovnat hardcore expertům žánru jako už zmiňovaná Bayonetta, ale i tak tu máte k dispozici celou řádku komb a možností, jako svoje čepele zbrotit krví. Kromě základního meče Chaosbringer si můžete přidat do arzenálu i další kousky jako kosu či pořádnou bouchačku, další zbraně jako obří hvězdice či rukavice slouží kromě zabíjení i k překonávání překážek – rukavicí například ničíte překážející ledové stěny bránící cestě vpřed.

Darksiders 01.jpgDarksiders 02.jpg

Jako v každé správné rubanici můžete u obchodníka investovat bodíky vysáté z masakrovaných protivníků do nových komb, léčivých a dalších předmětů či magických útoků. Narazíte tu i na celou řádku vylepšení, které lze nacpat do slotu zbraně a vylepšit tak její vlastnosti – zvýšit sílu, urychlit regeneraci magické energie (zde jako wrath) a tak dále.

Stačí zmáčknout tlačítko a už si můžete „vychutnat“ sekání končetin, nabodávání na meč, párání žaludků, stínání hlav a další brutální fatality

Dokonce i zbraně samy o sobě zvyšují sílu tím, jak masakrujete protivníky, takže je o zábavu postaráno. Darksiders toho jednoduše nabízejí spoustu, sice většina je převzatá a upravená u jiných her (například tu najdete i ekvivalent prázdných lahviček ze Zeldy), ale vše výborně funguje, takže proč si stěžovat.

darksidersart.jpgFungují i brutální likvidační útoky, kterými se proslavil God of War. V Darksiders ovšem nejsou doprovázené různorodými quick time eventy (mačkání správných tlačítek podle instrukcí na obrazovce), ale stačí zmáčknout jedno tlačítko a už si můžete „vychutnat“ sekání končetin, nabodávání na meč, párání žaludků, stínání hlav a další brutální fatality. Krví se ve hře rozhodně nešetří, ale díky určité cartoonové stylizaci jatka na obrazovce nevypadají nijak zvlášť nechutně, ale spíš zábavně takovým tím Tarantinovským způsobem.

Díky výborným animacím je boj naprosto plynulý, pohyby Války skutečně vypadají, jako když se stopadesátikilový svalovec ohání metrákovým mečem a porcuje půltunové pekelné kozly. Jedinou slabinu má bojový systém v tom, že vás jednoduše nenutí využívat víc jak tři – čtyři typy útoků, se kterými si vystačíte po celou dobu a navíc mu chybí solidnější systém blokování a úskoků.

Užijte si Armageddon

Darksiders rozhodně představují příjemné překvapení teprve se rozjíždějícího roku 2010. Originální námět a fascinující svět plný pekelných démonů a majestátních andělů v brnění dokáže upoutat pozornost na první pohled, i když samotná linka vsázející na tradiční honbu za pomstou není nic originálního.

Darksiders 05.jpgDarksiders 06.jpg

Pohyby Války skutečně vypadají, jako když se stopadesátikilový svalovec ohání metrákovým mečem a porcuje půltunové pekelné kozly

Což ostatně není ani většina herních prvků – Darksiders si půjčují něco ze Zeldy, Metroidu, část z God of War…dalo by se ve výčtu pokračovat klidně dál. Ovšem ve výsledku to vůbec nevadí, spíš naopak, protože se podařilo vše spojit v jeden zábavný celek, který funguje jako dobře namazaný stroj.

Darksiders 13.jpgDarksiders 14.jpg

bravia.pngVerzi  pro Xbox 360 na rozdíl od PS3 trápí občasné poklesy frame-rate a tearing, ovšem patch podle tvůrců už je na cestě, takže si rozsáhlý svět bez prakticky jediného viditelného loadingu v plné kráse budou moc užít majitelé obou platforem. A rozhodně je o co stát.           

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Vigil Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 8. ledna 2010 (X360, PS3), 24. září 2010 (PC)
  • Atraktivní a nápaditý svět
  • Výborný design dungeonů
  • Spousta zpestření
  • Nedokonalý systém bojů
  • Nezajímavý příběh
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,