Recenze: Dawn of War 2: Chaos Rising - zábavný chaos

"Ta hra mne baví." Takhle jsem se musel zpočátku u datadisku přesvědčovat k hraní dál, až najednou se slova sama naplnila. A Chaos Rising opravdu baví.

Nepopírám, že jsem Warhammerový nadšenec - hraju na stole, hraju na počítači a ve volných chvílích si čtu povídky z fantasy i sci-fi světů Warhammeru. Po stovkách hodin strávených u Dawn of War i s datadisky, stejně jako u druhého dílu, jsem se prostě na Chaos Rising těšil jak malé dítě na návštěvu morbidního cukrářství, kde má slíbenou rakvičku, popřípadě věneček.

 VIDEO: 2854 'Dawn of War 2: Chaos Rising - trailer'

První úder do jasného rozhodnutí skórovat vysoce si hra zasadila už v intru. Nazývejte mne pozlátkářem, pokrytcem, nebo i pokrývačem, ale po několika skvělých kouscích na začátku každého datadisku jsem očekával zase něco nového. A ono nic.

Pokud nebudete čekat superoriginální příběh, může hra obstojně pobavit i po stránce podání děje

Stejně tak jsem očekával, že překlad bude opět bezchybný a budu jej s radostí louskat stejně, jako bych louskal originál. Ale ouha, herní rozhovory se sice povedly, ale když si mám v bitvě více hráčů vybrat počet lístků, tak se začínám ztrácet. Bohužel ve všerůzných menu se podobných zákeřností skrývá rovnou přehršel.

chaos rising 05.jpg

Ta hra mne baví

Jakmile se prokoušete nastaveními, upravíte grafiku na přijatelné hodnoty pro vaše počítadlo, čeká vás s otevřenou náručí kampaň. Samozřejmě, můžete zamířit i jinam, ale pokračování ságy Blood Raven si nenechte ujít. Pokud nebudete čekat superoriginální příběh, může vás vyprávění o planetce vynořivší se z hlubin warpu obstojně pobavit i po stránce podání děje.

chaos rising 07.jpgchaos rising 08.jpg

Zpočátku se můžete rozhodnout, zda využít vašich starých známých hrdinů z původní hry (pokud máte uložené pozice), nebo raději začít znova, se stejnými hrdiny, jen bez výbavy a volnými schopnostmi k přiřazení. Tvůrci se rozhodli přitvrdit na poli obtížnosti, takže druhá možnost může hráčům lehce zlomit vaz - prvních několik misí jsem měl jako Mariňáci modlitbu k Císaři na rtech: " Ta hra mne baví!", abych byl schopen je téměř přetrpět.

TIP: Zpočátku není družstvo útočných mariňáků vhodnou volbou do většiny misí. Nic nevydrží a v obklopení přesilou tak ani protivníkům moc neuškodí.

Jakmile se družstva aspoň nějak vybavila, začala pořádná řež a hra mne najedou začala opravdu bavit i bez potřeby si to vnucovat. S původní uloženou pozicí tento očistec lehce obejdete a vrhnete se rovnou do pekelné náruče Chaosu.

chaos rising 14.jpgchaos rising 17.jpg

Po pár misích (doslova) přibude každému z vašich družstev ještě jeden ukazatel mimo získaných schopností a zkušeností - nakažení Chaosem. Od té chvíle každá mise obsahuje aspoň jedno rozhodování, které může vaše bojovníky v očích Císaře očistit, nebo naopak je přitáhnout blíže ke Khornovi a krvežíznivé síle. Po cestě se vám odemykají i nové schopnosti s nakažením spojené, stejně jako různé předměty vyžadují nějakou míru oddanosti jedné ze stran, případně vaši rafičku nenápadně posunou.

Ta hra mne baví

Jistou nevýhodou tohoto systému však je, že v podstatě hru nijak výrazně nemění. Ano přibývá sice možnost požehnané předměty měnit na nečisté (a o poznání silnější), stejně jako se rozrůstají dovednosti, ale s výjimkou animace na konci kampaně nemá vaše oddanost na příběh žádný vliv. Celou dobu tak i ve službách Chaosu odhalujete zrádce v kapitule Mariňáků, kterého tam vlastně Chaos nastrčil, zvláštní. A nutno dodat, že hraní za "temnou" stranu je výrazně jednodušší.

chaos rising 06.jpg

Mince se však obrací ve chvíli, kdy se od kampaně dostanete k běžným bitvám, nejlépe s živými protivníky. Zní to jako malý zázrak, ale tvůrcům se podařilo obstojně vybalancovat nejen všech pět ras, ale dokonce i dosáhli jisté rovnováhy po stránce velitelů.

Podobně jako v Dawn of War 2 je každá bitva jiná a většina zábavných a skvělých

Pokud si pořídíte pouze Chaos Rising, jakožto samostatně fungující datadisk, budou vám k dispozici pouze síly Chaosu, případně pak v módu Poslední boj se nenápadně (pokud je u něčeho tak velkého možné mluvit o nenápadnosti) přidá Tyrant Úlu k výběru.

chaos rising 09.jpgchaos rising 13.jpg

Již zmíněný Poslední boj se bohužel nových map nedočkal, můžete si jich však užít aspoň v klasické bitvě více hráčů. Síly Chaosu na pole přinášejí hromadu nových prvků, ať už se jedná o třeba velitelské schopnosti znemožňující střelbu všem nepřátelům na určitou dobu, velitele schopného podat si téměř cokoliv v boji zblízka, nebo velkého nečistého démona boha Nurgle, který prochází nepřátelskými liniemi jako hniloba špatně uskladněným jídlem. Podobně jako v Dawn of War 2 je každá bitva jiná a většina zábavných a skvělých.

Ta hra mne baví

Každou bitvu podkresluje nejen detailní grafika, ale opět skvělá hudba, využívající sice jednoduchých, ale účinných témat. Vtáhnou vás do boje a nepustí, dokud poslední protivník nevystříkne zbytky své krve na zem a váš vítězný pokřik se nezačne ozývat nehostinnými pustinami.

TIP: Jakmile můžete v kampani získat techmariňáka, učiňte tak - opraví vám terminátorskou zbroj, což z jednoho vašeho družstva udělá superzabijáky. Časem jich sice bude víc, ale každý musí někde začít.

Nádherné jsou i animované sekvence mezi jednotlivými misemi v kampani, zjevení se lodi bloudící Warpem je nádherný zážitek, podobně jako tomu bylo u mnohých momentů původní hry.

chaos rising 20.jpgchaos rising 21.jpg

Pokud vás aspoň trochu bavil Dawn of War 2, už máte stejně Chaos Rising doma a užíváte si nové strany konfliktu. Na začátek se sérií však sáhněte raději po krabici nadepsané pouze Dawn of War 2, nikoliv po novějším datadisku. Mohli byste se chvíli po spuštění spálit a zanevřít na tuto skvělou, lehce akčnější, taktickou zábavu. A to by byla škoda.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 12. března 2010
  • Vyrovnaný multiplayer
  • Poutavá kampaň
  • Nakažení Chaosem
  • Scény mezi misemi
  • Hudba
  • Lokalizace menu
  • Obtížnost začátku kampaně
  • Nemožnost ovlivnit děj kampaně
Váš názor Další článek: Video: Nové záběry z Mafia 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,