Recenze: EyeToy Kinetic Combat – buďte fit s Kung Fu

Každý z vás určitě jednou snil o tom, že bude umět nějaké to efektní bojové umění. Ať už na balení holek/kluků, nebo na sebeobranu, nebo prostě abyste byli „cool“. Nyní s pomocí Eyetoy kamerky dostáváte jedinečnou šanci. Pokračování Eyetoy Kinetic vás totiž dostane do formy s pomocí Kung Fu.

Platforma: PS2 – potřeba EyeToy kamera a „Full Vision“ čočka
Multiplayer: ano – až čtyři hráči
Výrobce: SCEE (
http://scee.com)
Vydavatel: SCEE (
http://scee.com)
Distributor v ČR: Sony Czech (
http://www.playstation2.cz/)
Homepage:
http://www.eyetoykinetic.com/
Objednat hru na shop.Doupe.cz

 

V Sony nám s pomocí EyeToy kamerky už dlouhou dobu dokazují, že hraní na PS2 není jen o sezení na gauči či v křesle. Po mnoha souborech různorodých (ať již originalitou či úrovní zábavnosti) miniher vyšla EyeToy Kinetic, která posunula možnosti EyeToy zase o něco dál. S pomocí speciální přídavné čočky „Full Vision“ na EyeToy kamerku, která vás lehce přenesla na obrazovku od hlavy až k patě (doslova), jste dostali příležitost stát se fit a projít dvanáctitýdenním kurzem na celkové zlepšení fyzičky. Mohli jste si také vytvářet vlastní rutinní cvičení například se zaměřením na problémové partie.

  

Pokud se netrefíte ze správného směru, nedostanete body * Tento chrám se stane vaším útočištěm… * …patří k němu i krásná zahrada

Omezený soubor cviků ale jednou omrzí, a proto nám teď vývojáři servírují pokračování EyeToy: Kinetic Combat (dále KC) s příchutí asijských bojových umění – konkrétně Hung Gar Kung Fu. Pokud se stejně jako já v druzích Kung Fu stylů příliš nevyznáte, pak vězte, že Hung Gar (známý také jako styl tygra a jeřába) patří mezi pětici nejznámějších stylů jižní školy Kung Fu. Trénuje se již od sedmnáctého století a slouží jak k boji, tak ke zlepšování kondice. O jeho účinnosti svědčí například 96-té narozeniny současného velmistra stylu, což je už opravdu něco.

„Já umím Kung Fu.“ „Tak ukaž.“

Na rozdíl od Nea, kterému byly v Matrixu veškeré dovednosti prostě „nasypány“ do mozku, to „hráči“ KC nebudou mít ani zdaleka tak jednoduché. Nejste na to ale sami – neustále vás budou podporovat a povzbuzovat (případně kárat, pokud jste líní) staří známí trenéři Matt a Anna. Ti si k sobě tentokrát přizvali posilu – Leona, specializovaného na Kung Fu. Leon vám bude předvádět veškeré cviky, údery a kopy, kdežto druzí dva jmenovaní se omezí pouze na rady a povzbuzování. Pomocí speciální nové technologie zachytávání pohybů může hra bedlivě hlídat každý váš pohyb před televizí s velkou přesností, takže o opravování ze strany trenérů není nouze.

  

Drak je zákeřným protivníkem ** Chrám a za ním mrakodrapy - není to super?

Ještě před začátkem hry musíte vložit veškeré osobní informace jako věk, pohlaví, výšku, váhu, ale i například tvar postavy, podle kterého se pak vaše cvičení kontroluje. Během hry si také lze změřit tep a zjistit, zda to s cvičením či obtížností nepřeháníte. Nechybí ani takzvaná Chi Kung zóna, kde se můžete rozehřát a rozcvičit, případně zkusit nějaké techniky správného dýchání či masáže. 

Silný jako Tygr, hbitý jako Jeřáb

Celkově jsou bojové zóny čtyři a každá má svého zvířecího patrona. Styl Draka vás naučí základní postoj, pohyby, údery a kopy. Tygr vám ukáže složitější techniky se zaměřením na zesílení. Jeřáb, který už na první pohled na sílu spoléhat nemůže, využívá spíš obratnosti a hbitosti, ale i složitějších technik s důrazem na koordinaci. Fénix je v KC symbolem nejmocnějšího stylu, který skloubí vše naučené do přesného a rychlého celku. Každá zóna obsahuje kromě lekcí také dvě minihry (každá má tři obtížnosti), ve kterých si zrovna „probíranou látku“ (jako ve škole :-)) můžete procvičit. S minihrami podle mě tvůrci nemuseli tak šetřit, pár navíc by ničemu neuškodilo.

Pokaždé po více než deseti lekcích se vyzbrojeni novými schopnostmi, které jste si již procvičili v po lekcích následujících minihrách (většinou rozbíjení či uhýbání různým věcem) a nejspíš i s namoženými svaly se připravte a zatněte zuby – přichází totiž souboje s bossy. Ačkoliv nejsme v žádném RPG, tak i tady se s nimi potkáte. Nejprve musíte absolvovat souboj s lidským stínem, který vás rozhodně šetřit nebude. Až po něm ale nastane ten pravý soupeř – a to přímo „maskot“ daného stylu. Při bitvě s drakem (případně tygrem, jeřábem a fénixem), musíte využít veškeré schopnosti, co jste se naučili, ale i tak ho není lehké porazit.

  

Tady trénujete i svoje vyhýbání * Pozor ať nespadnete do vody! * Kdykoliv se objeví modrá, útok!

Pořadí, ve kterém jsem vám popsala jednotlivé činnosti platí pouze pro speciální šestnáctitýdenní výcvik, který máte možnost pod bedlivým dozorem svého trenéra absolvovat. Každý den stačí půl hodiny a po šestnácti týdnech budete rozhodně víc fit než předtím. (Ovšem pouze v případě, že budete cvičit poctivě.) Po ukončení cyklu dostanete podrobnou statistiku se svými výsledky a můžete začít znovu, třeba s vyšší obtížností. Pokud chcete vy sami být pánem svého cvičení, nebojte, že by na vás v Sony zapomněli.

KC dále nabízí například rychlou hru, ve které můžete změřit své síly až ve čtyřech hráčích. Každý z nich ale musí vytvořit svůj jedinečný profil, což hodně zdržuje pokud je vás víc. V rychlé hře si to můžete rozdat s bossy a kdo bude mít nejlepší výsledek, zvítězil. Stejně jako v předchozím díle, lze vytvářet své vlastní rutiny. Při jejich vytváření máte až překvapivě volnou ruku. Nakombinujte si cokoliv v jakémkoliv pořadí, vyberte si jednu ze čtyř krásných cvičících míst a nezapomeňte na vhodnou hudbu. V KC najdete několik desítek skladeb z různých žánrů jako například techno či hip-hop, ke cvičení a bojování prostě ideál.

Světlé stránky hry
  • Podrobná vysvětlení všech pohybů
  • Pěkná prostředí na cvičení
  • Modifikovatelné přesně na kůži
Temné stránky hry
  • Málo miniher
  • Vyčerpávající :)
  • Je potřeba hodně místa

Jak shrnout hru, co hrou není? Pro všechny fanoušky bojových umění, kteří vždycky jen se závistí sledovali mistry z dálky, tu máme ideální příležitost něco s tím udělat. Pro ty, kteří si prostě jen chtějí udržet kondici je tu zas nový způsob, jak na to. Obyčejným hráčům, případně EyeToy fanouškům bych ale raději doporučila poohlédnout se po něčem jiném. I když bojové lekce s Leonem mají rozhodně něco do sebe.

Grafika: 8/10
Hudba: 9/10
Šance na zlepšení kondičky: 10/10
Hratelnost: 6/10

Jako domácí fitness studio obstává nejnovější EyeToy: Kinetic Combat na výbornou. Pokud to myslíte se cvičením vážně, je tu „hra“ pro vás.

Celkové hodnocení: 8/10

Dostupné pro: iPhone
Žánr: Sportovní | casual
Výrobce: SCEE | Webové stránky hry
  • Podrobná vysvětlení všech pohybů
  • Pěkná prostředí na cvičení
  • Modifikovatelné přesně na kůži
  • Málo miniher
  • Vyčerpávající :)
  • Je potřeba hodně místa
Diskuze (12) Další článek: Galerie: Medieval II: Total War

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,