PC | Recenze | Akce | GTA

Recenze: Grand Theft Auto IV – nenasytný žrout PC

Přes půl roku si tvůrci úžasného Grand Theft Auto IV nechali na vypilování PC verze. Výsledek? Nanejvýš rozporuplný. Však se přesvědčte sami.
Kapitoly článku

Konzolová recenze:

Recenze: Grand Theft Auto IV - na velikosti nezáleží

Když před pár měsíci slavilo pokračování městské akce Grand Theft Auto IV velký úspěch na konzolích, bylo všem hned jasné, že se na PC scéně zařadí mezi nejočekávanější hry roku 2008. A aby toho nebylo málo, Rockstar ještě přilil trochou své hořlaviny do ohně zprávou o skvělé konverzi, na které se pracuje takzvaně od nuly.

 

gtaivpc_01.jpggtaivpc_02.jpg

Byl jsem takovou zprávou dosti překvapen a moc jsem jejímu obsahu nevěřil, protože minulé konverze Rockstaru se kvalitou m3503_gta_iv_art.jpgezi špičku určitě neřadily. Už San Andreas nebylo bez chyb, mě například vypadávaly textury. Ani nedávno vydaná hra Bully, jejíž recenze se v nejbližších dnech také dočkáte, nepoukazovala na to, že by GTA IV mělo být mistrně odvedenou konverzí.

Bez čepičky je to za pět set

Na počítačové scéně je prý spousta pirátů, a tak už je dobrým zvykem dostat k nové originálce „přibalenou“ i její ochranu. Některých si lidé ani nevšimnou, jiné je trochu zlobí a další zase otravují registrací na internetu. Poslední možnost je použita právě v našem případě. Remcáním a nadávkami se situace nezlepší, registrace stejně zabere jen pár minut, po nichž jsme připraveni hru spustit.

4176_gtaiv_artwork_LCPD.jpg

Vlastně ještě nejsme. Pro spuštění hry je třeba nainstalovat dvě další aplikace – Games for Windows Live a Rockstar Social Club. První zmíněná slouží pro hraní multiplayeru, druhá zase pro chlubení se svými klipy na internetu. Škoda nemožnosti hru bez těchto dvou aplikací spustit, ale jejich instalace není nikterak dlouhá a aktualizace už vůbec ne.

Ach jo, kdyby hra alespoň vypadala stejně dobře jako Crysis

Ona ani samotná instalace hry není přehnaně natahována. Na různých fórech se objevovaly nadávky právě na její dobu. Mně samotnému zkopírování obsahu dvou DVD zabralo něco kolem 45 minut, což je při přenosu skoro 15 GB dat na harddisk snesitelné.

GTA jako tahová strategie?

Konečně se dostáváme k poslední době nejdiskutovanější záležitosti. Kdo hádal zpackanou konverzi a krvavé hardwarové nároky, uhádl na půl. Po prvním spuštění se lidé rozdělili na dvě skupiny. Jedné hra jede naprosto bez problémů, druhá má smůlu a trpí některým z problémů. Například vypadáváním textur na grafických kartách ATI a nehratelností v podobě slideshow i na silnějších strojích.

gtaivpc_03.jpggtaivpc_04.jpg

Asi každý počítačový hráč si chce hru nastavit po grafické stránce podle svého gusta a výkonu stroje. V nastavení najdete jak rozlišení, hra díky Bohu podporuje i širokoúhlé monitory, tak i nastavení textur, renderování, hustoty dopravy, dohlednosti atd. Nevím, koho to napadlo, ale hra si zjistí velikost vaší videopaměti a nedovolí vám nastavit ani o trochu vyšší možnosti, než na které máte grafiku. Abyste rozuměli, po zvednutí jakékoliv položky se k využité paměti přičítají další MB, a když dosáhnete stejného čísla, jako má vaše karta, končíte a už vám není dovoleno nastavit lepší.

4310-gta-iv-artwork.jpg

Na mém, uznávám trochu starším, stroji (E6750 - 2,67 GHz, 8800GTS 320 MB, 2 GB RAM) hra sama nastavila rozlišení 1024x768, textury na medium, renderování taktéž na medium a dohlednost kolem hodnoty 12. Není to moc a byl jsem nemile překvapen, když hra běhala v rychlosti 20-25 fps. Sami autoři tvrdí, že nastavení textur na High je jen pro počítače budoucnosti. Ach jo, kdyby hra alespoň vypadala stejně dobře jako Crysis, hodil bych to za hlavu.

gtaivpc_05.jpggtaivpc_06.jpg

No nebýt internetu, nevím, co bychom si počali. Na něm se totiž válejí příkazy, které po zadání do vytvořeného texťáku s názvem „commandline“ v hlavním adresáři hry vypnou kontrolu videopaměti a už je jen na vás, jak si co nastavíte. Mimochodem stejné příkazy i s chybovými hláškami najdete na konci recenze.

Doupě speciál – vše o GTA

 

Žádný fanoušek série Grand Theft Auto by neměl minout Doupě Speciál. Co nabízí? Průvodce ke GTA IV, tipy, triky, zajímavosti, atraktivní DVD přílohu a spoustu dalšího! Při příležitosti vydání hry na PC znovu v prodeji.

S trochou snahy

Můj úžas po nastavení všeho na max. a rozlišení 1680x1050 si radši ani nepředstavujte. Neplynulost se zlepšila na 25 fps, ale strašně pomalu se dočítaly textury. Místo po silnici jsem chodil po bílé ploše, když jsem si chtěl lehnout na postel, Niko levitoval metr nad zemí aj. 320 MB prostě na High textury nestačí. Nakonec jsem zvolil kompromis a nastavil rozlišení 1280x1024, textury Medium, renderování High a většinu šoupátek do poloviny. Kromě správného načítání textur se skoro nic nezměnilo. S nastavením si každý opravdu vyhraje, autoři nám naservírovali hru ve hře.

gtaivpc_07.jpggtaivpc_08.jpg

Naštěstí nové beta ovladače na grafiku na sebe nenechaly dlouho čekat a vše se hýbe od 22 do 35 fps. Najdou se jedinci, kterým to nestačí a chtěli by se pohybovat v hodnotách kolem šedesátky, ale to je prostě nové GTA od Rockstaru. V době psaní recenze vyšel slibovaný patch, zázraky se však nedějí, přidal mi jen 3 fps navíc.

gtaivpc_09.jpggtaivpc_10.jpg

Sečteno a podtrženo je hra až přehnaně náročná na to, jak se prezentuje. Na mém stroji vypadá o trochu, opravdu jen o trošičku lépe než na PS3, což v dnešní době nestačí. Čeho si při hraní blízko monitoru oproti ležení několik metrů od televizoru v obýváku všimnete nejvíce, je chybějící antialiasing.

 

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
  • Živoucí město
  • Realističtější herní principy
  • Ďábelsky dlouhá hrací doba
  • Hlavní hrdina a postavy
  • Mobilní telefon
  • A spousta dalších detailů
  • Slabší grafika
  • Výpadky AI
  • A spousta dalších detailů
  • Neoptimalizace
  • Krvavé hardwarové nároky

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,