PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: GTA: Episodes from Liberty City – ztracen ve velkoměstě

Divoké honičky, drsné vtípky, přátelství, zrada a vůně střelného prachu. To je Liberty City.
Kapitoly článku

Novinky se ale nedotkly jen drobné úpravy hlavních herních mechanismů, ale i samotné náplně misí, která překonává všechno, co jste mohli dosud v GTA vidět. Ať už jde o adrenalinový úprk před policejními jednotkami, které vás budou nemilosrdně nahánět po městě a vy se nechopíte standardní role řidiče, ale střelce, jenž bude opakovací brokovnicí určovat, kdo a co má právo žít, aby nakonec v efektivním výbuchu odstřelil benzínku spolu s dvěma projíždějícími auty, nebo o podstatně jednodušší ochranu zásilky drog, která se lehce zvrtne.

gtaepisodesfromlibertycity_07.jpg gtaepisodesfromlibertycity_08.jpg

Každá mise v Episodes of Liberty City na vás vyplivne něco nového, aby i přes všechny překvapení zachovala výbornou hratelnost i přehlednost klasického GTA. Příjemná je rovněž příběhová provázanost obou epizod mezi sebou i provázanost s GTA IV – není tak výjimkou, že jdete na misi s jistým Niko Bellicem, stejně jako se dozvídate drobky z pozadí jiných částí hry.

Není tak výjimkou, že jdete na misi s jistým Niko Bellicem

Vše do sebe pak zapadne jako pečlivě vybroušená skládačka a určitě se vám nestane, že by po dohrání obou přídavků bylo něco nejasného. Spíše budete dychtit vědět, jak to bylo dál.

gtaepisodesfromlibertycity_09.jpg gtaepisodesfromlibertycity_10.jpg

K balíku nových misí a aktivit, jež vám dohromady zaberou něco kolem 25 hodin čistého času pak Episodes from Liberty City přihazuje navrch i hezkou hromádku nových zbraní, s nimiž si užijete spoustu legrace a krvavých přestřelek.

TIP: Nezapomeňte si v případě potíží zavolat své přátele - mnohdy se bez nich skoro nedá přežít.

Od moderního samopalu P90 (jehož získání okomentuje Luis slovy „Looks like some sci-fi bullshit“), přes upilovanou brokovnici, s níž je Johnny schopný střílet za jízdy, až po z auta i z motorky eflc_art3.jpgodhoditelné bomby se totiž jedná o pozoruhodné věcičky, které jsou schopné rozesévat zkázu a smrt.

Doopravdy svobodní?

Episodes from Liberty City pak v něčem lehce omezuje původní hru (kupříkladu už zde není tak důležité randění a chození na pivo s kamarády, stejně jako se skoro nedočkáte vedlejších misí), aby ji ale na oplátku obohatilo něčím novým – novinkami jsou třeba již zmíněné motorkářské závody, v nichž si patrně oblíbíte mlácení vašich soupeřů baseballovou pálkou, nebo o pouliční války gangů, které za splnění povětšinou dodají na váš účet milý finanční obnos a i nějakou tu zbraň do vaší skrýše.

Hardwarové nároky se od poměrně špatně optimalizovaného GTA IV příliš nesnížily, naopak se možná ještě lehce zvedly

Největší omezení se ale stále týká hardwarových nároků, jenž se od poměrně špatně optimalizovaného GTA IV pořád příliš nesnížily, naopak se možná ještě lehce zvedly.

gtaepisodesfromlibertycity_art2.jpg

Je mi jasné, že živoucí město si nějaké to procento výkonu ukousne, ale lehce mě zaráží, že nejhůře se hra hýbe ve chvíli, kdy se na scéně objeví větší množství vody, od níž se odráží světla. Smutné pak je, že ani snížení kvality odrazů a textur se framerate příliš nezvedne a nezbývá tak nic jiného, než zatnout zuby a přes obtížnou scénu se tak nějak protrhat.

gtaepisodesfromlibertycity_11.jpg gtaepisodesfromlibertycity_12.jpg

Kromě HW nároků a občasného bugu však není Episodes from Liberty City co vytknout – přináší zajímavý náhled na události v Liberty City, osvěžuje herní mechanismy, vymýšlí si, familiérně na hráče pomrkává, hraje si s ním a baví ho. Zkrátka a dobře je ideální a chytrou hrou pro všechny, komu se neprotiví trocha střílení, krve a drsného humoru.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | freeformová akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
Začátek prodeje: duben 2010
  • Příběh a nové postavy
  • Klasická hratelnost
  • Různorodá náplň misí
  • HW nároky
  • Občasné bugy
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,