Recenze: Gumboy – není guma jako guma

Nápaditých počinů není na trhu nikdy přebytek. Přitom přinést svěží závan mezi tradiční herní postupy ani zdaleka nemusí být tak těžké. Gumboy sice neatakuje přední příčky AAA her, nabízí však výtečnou porci zábavy zabalenou v jednoduchém herním konceptu s hezkou grafikou. Odmítnete jej? Ale no tak...

Platforma: PC
Typ hry: Bláznivá a roztomilá adventura
Multiplayer: Ne
Minimální konfigurace: Pentium IV 1GHz, 256 MB RAM, 32 MB grafická karta
Doporučená konfigurace: Pentium IV 2 GHz, 512 MB RAM, 64 MB grafická karta
Testovací konfigurace: Athlon XP 1600+, 1.5GHz, 768MB RAM, 128MB grafická karta
Výrobce: Cinemax
Vydavatel: Cinemax
Homepage:
http://www.gumboy.cz/

Nabídnout v současné době hráčům něco nového je obtížné. Dalo by se říci, že zde již všechno bylo, vše jsme viděli a nic nás nepřekvapí. Veškeré FPS střílečky, závodní simulátory a jiné výplody bujných fantazií omývají neustále ta samá témata. Občas sice vysvitne malinká jiskřička nápaditosti, něčeho nového, jenže v okamžiku jejího vzniku naráz uhasne a zbude po ní tma, chladné prázdno... Tu a tam však spatří černotu světa skomírající plamínek, jenž nadějí zprvu mnoho nepřináší, ovšem dá-li se mu dostatek času, rozhoří se. Právě Gumboy je tak nenápaditý, jako zábavný. Když jsem k němu prvně přistoupil, ani ve snu mne nenapadlo, jaká porce zábavy se v něm nachází. Snaží se totiž jednoduchou formou zaujmout znuděné hráče a nabídnout něco nevšedního. A očividně se mu to i daří.

„Ty gumo!“ není urážka

Ano, jak jsem již naznačil v nadpisu, pokud byste se urazili v případě, že by vás někdo oslovil slovem „guma“, Gumboy raději vynechejte. Zhostíte se v něm jednoho neobyčejného míče, který nejenže dokáže měnit svůj tvar, ale také složení – přitom jeho podstata je zcela gumová, pružná a prostředí přizpůsobivá. Tento míč se potuluje pestrým světem, v němž není jiného cíle, než dokončení mnoha levelů. Na první pohled nezáživná náplň v sobě ale skrývá několik dlouhých hodin zábavy, od níž se nebudete chtít odtrhnout.

  
Dokonce i za čtverata se dá kutálet * Pokud seberete speciální power-up, dokážete se přilepit téměř na vše a za každé situace * Jsem duhová víla...

V co vše se můžete změnit?

Gumboy je neposedný gumový míč, jehož složení ani podoba nejsou pevně stanoveny. V závislosti na morferech se totiž dokáže změnit na hvězdici či kostku, díky čemuž lze lépe zdolat těžko dosažitelná místa. Zároveň s tím můžete kombinovat i jeho složení – výchozí je guma, a další dvě jej naplňují buďto vzduchem nebo vodou. Ať tak či onak, každá z nabízených možností má své výhody a nevýhody.

Nefalšovaná guma
Je výchozím a prvotním složením vašeho gumídka. Nemůže jej proto prakticky nic ohrozit, zároveň s tím ale nedokáže plavat a ani se vznášet, pouze a jen skákat. Dříve či později se proto morfování nevyhnete.

Svěží vzduch
Potřebujete-li se dostat na obtížně dostupná místa, která jsou umístěna vysoko, nezbude vám asi nic jiného, než se nechat naplnit vzduchem a vzlétnout. Míč však díky této proměně nedokáže plavat ve vodě a je náchylný na oheň a ostré předměty. Kontakt s nimi se rovná smrti.

Dobrá voda
Bez vody by nebylo života a Gumboy na ni právem nezapomněl. Jelikož se spousta úkolů odehrává pod hladinou rybníčků a jiných vod, je nejvhodnější nechat se naplnit vodou, což vám vaši nelehkou cestu ulehčí. Mějte však pořád na paměti, že jste díky tomu lehce zranitelní a pád z velké výšky či kontakt s ostrými předměty nemusí dopadnout dobře.

V Gumboy je připraveno celkem čtyřicet úrovní v šesti různorodých světech. Každý z levelů je osobitý, má své kouzlo, skrytá místa i nebezpečná úskalí. Povětšinou v nich musíte plnit úkoly typu „najdi a dones“, přičemž způsob, jak „najít a přinést“, není zcela lineárně dán. Vámi ovládaný míč dokáže měnit tvar a složení vlivem speciálních bodů umístěných v levelech. Po jejich sebrání může rázem vzniknout z kulatého tělesa hvězdice či čtverec naplněný vodou nebo vzduchem. Variant je několik a veškeré změny na vašem míči mají vliv i na jeho chování – jednou dokáže létat, jindy zase skvěle plavat ve vodě, popřípadě „tak nějak“ obojí zároveň.

Musíte mít ale na paměti, že balónek naplněný vzduchem po kontaktu s ostrým předmětem praskne. Stejně tak hvězdice utvořená z vody po pádu z velké výšky neskončí nejlépe, zato obyčejný gumák vydrží vše. Mějte proto při procházení levely oči otevřené a dívejte se všude kolem.

  
Už se na mě mračí.. tche * Ten gumák má rád vodní radovánky... utopit! * I proplouvání podzemními jeskyněmi patří k náplni hry

Potěšující je i grafická různorodost jednotlivých levelů, jejich rozdělení do patřičných etap a pozvolně se zvyšující náročnost na plnění úkolů. Občas mne ale iritovalo nevhodné umísťování bonusů a jiných věcí, které je potřeba pro úspěšné dokončení sebrat. Člověk leckdy dokáže odříkat všechna sprostá slova, když se bonusy snaží nějakým způsobem získat. Jindy naopak padá na zadek překvapením, s jakou jednoduchostí se dalo na ta či ona místa dostat. Celkově vzato však Gumboy na obtížnosti nabírá postupně, byť mu to někdy ulítne, a ať se vám to líbí nebo ne, zejména v posledních levelech se nehezky zapotíte.

Na druhou stranu - o zábavnosti není sporu. Tato hra dokáže bavit stejně tak deset minut jako deset hodin. V kuse se u ní sice nedá vydržet nejdéle, avšak pro zkrácení dlouhých chvil je jako dělaná. Přitom vás bude neustále hnát dál chtíč po poznání nových míst, což bych přirovnal k neléčitelné nemoci. A nejhorší je, když se zrovna člověku nedaří a potřebuje si dát pauzu – sám jsem zprvu stejně nevydržel být od monitoru vzdálen na déle jak pár minut.

  
Je to pták... letadlo... ne, je to Gumboy! * Sluníčko se poněkud skrylo mému zraku * To přisávání dokáže ale pěkně otrávit život

Je na co se dívat?

Vizuální stránku levelů jsem sice před chvíli nakousl, ovšem jako téma celkově ani zdaleka nedořekl. Přitom Gumboy nevypadá z pohledu na screenshoty škaredě. Disponuje příjemnou, byť dvojrozměrnou grafikou, kterou autoři obdařili spoustou různých efektů. Každá herní etapa má své nezaměnitelné kouzlo a jednotlivé úrovně jsou obdařeny zvláštní atmosférou, jež na hráče dýchá takřka na každém kroku.

Všiml jsem si ale mnoha míst a jejich (ne)propracovanosti, jinými slovy, některé části levelů braly zrak svoji nápaditostí a zpracováním, zatímco o jiná prostředí by ani slepý žebrák pohledem nezavadil. Nejedná se však o zásadní chybu, jen malý nešvar. V součtu je grafika vydařená, svému účelu postačující a co hlavně – působí děsně roztomile.

  
Jéé Větrofuk je tady! * Tato lokace mi pokaždé bere dech * Vleze se tam, nebo ne?

V podobném duchu se nese i hudební doprovod se zvuky. Opět mne ale zamrzelo, že autoři opomněli přidat do všech úrovní nějaké skladby, které by obohacovaly zážitek ze hraní. S hudbou jako takovou se setkáte spíše v menu, zatímco při brouzdání světem se budou z reproduktorů linout různé roztodivné zvuky. Ačkoli i po této stránce působí Gumboy velice roztomile. Opravdu. A tak trochu právě kvůli zvukům soudím, že hra zaujme zejména mladší publikum hráčů, pro které je s největší pravděpodobností určen (s „největší pravděpodobností“ proto, že já se podle vlastního mínění mezi malá škvrňata neřadím... jenže víte, jak si připadnu, když se nemohu od monitoru odtrhnout?).

Světlé stránky hry
  • Nápad
  • Zpracování
  • Grafika
  • Zvuky
  • Perfektní pro volné chvíle
Temné stránky hry
  • Místy nevyvážená obtížnost
  • Absence hudby při hře
  • Může působit stereotypně

Hrát či nehrát?

Gumboy zkrátka od hlavy až k patě působí příjemně a skvěle se hraje. Jedná se o čistou zábavu pro dlouhé chvíle, když přijdete utahaní z práce či školy a nevíte zrovna coby. Na druhou stranu, pokud očekáváte intenzivní herní zážitek, jež vás strhne ze židle na hoooooodně dlouhou dobu, běžte raději o dům dál. Gumboy je hra z jiného soudku a vás by nijak nezaujala.

Grafika: 7/10
Hudba: 7/10
Zvuky: 7/10
Hratelnost: 8/10

Gumboy je nápaditý, zábavný a hezký počin, vhodný zejména pro chvíle volna. Doporučuji ho proto všem lidem, kteří jsou již za ta léta znuděni jednotvárností většiny her.

Celkové hodnocení: 7,9/10

Diskuze (14) Další článek: Galerie: Rogue Galaxy

Témata článku: , , , , , ,