PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: ME 2: Kasumi Stolen Memory – vzpomínka krásné zlodějky

Nic není horší, než když vašemu milovanému někdo ukradne vzpomínku. Kasumi tento pocit zná.

Druhý Mass Effect se zaslouženě dočkal vysokých hodnocení i výborných prodejních výsledků, což znamená jediné – dokonalou výchozí pozici pro stále populárnější fenomén DLC. Několik drobných rozšíření jste si, pokud jste si hru poctivě koupili, již mohli stáhnout zdarma, ale Kasumi Stolen Memory je prvním, za něž chtějí autoři nějaké ty mince z vaší peněženky. Stojí vám však tajemná a dle svých vlastních slov nejlepší zlodějka v galaxii za to, abyste se do světa Mass Efectu vraceli?

 

 

Pokud vás láká svět tajných agentů a elegantní sako, v němž Shepard skoro připomíná Jamese Bonda, je odpověď spíše kladná – v rytmu tiché a pomalejší akce se totiž nese první půlhodinka dané mise a rozhodně je o co stát. Vychytávky, které s sebou nosí přitažlivá Kasumi, totiž vykouzlí úsměv na tváři každého milovníka technologie, ať už se jedná o detektor, který najde tlustý svazek kabelů, nebo o pořádné stealth zařízení, jenž Kasumi činí neviditelnou pro oko běžného smrtelníka.

VIDEO: 2833 'Mass Effect 2 - 
Kasumi DLC trailer'

Pěkná a téměř neviditelná slečna je pak cenným spojencem i co se týká herní mechaniky původních misí. Její bojové schopnosti jsou neskutečné a možnost zneviditelnit se a zabít nepřítele na jednu ránu zblízka dozajista potěší všechny stratégy.

Pěkná a téměř neviditelná slečna je pak cenným spojencem i co se týká herní mechaniky původních misí

Jen je škoda, že co se týče rozhovorů, je její podmanivý hlas lehce hovornější jen v DLC – na misích se dočkáte jen několika málo sterilních hlášek a dokonce i v lodi připomíná spíše žoldáka Zaeeda – také pouze okomentuje pár předmětů, které se nacházejí v její kajutě.

Shepard, ten tvrdý chleba má

Jinak alemusím uznat, že charakter i celá mise jsou velmi kvalitně napsány a nadesignovány. Nad dialogy se nesčetněkrát ušklíbnete, nad nápady udiveně pozvednete obočí a při pohledu na prostředí vám možná i lehce poklesne čelist.

TIP: Když to nejde dveřmi, jde to oknem - a u vil zlých zlounů to platí dvojnásob.

Zkrátka a dobře se nestihnete nudit ani chviličku, což je obrovské plus a pochvala pro designéry, jenž svoji práci odvedli opravdu kvalitně a nebál bych se tvrdit, že pokud by náplň hry byla podobně rozmanitá a do detailů propracovaná, posunula by se celá ještě o kus dál.

MassEffect2kasumi_05.jpg MassEffect2kasumi_06.jpg

Ale zpátky k vám, tedy k Shepardovi - jakožto agent v přestrojení si pěkně vyšetřujete, posloucháte plky smetánky na oslavě, dáváte si pozor na ochranku a prohnaného hostitele a minuty příjemně ubíhají, když bez výraznějších záseků plníte dílčí úkoly.

Vychytávky, které s sebou nosí přitažlivá Kasumi, vykouzlí úsměv na tváři každého milovníka technologie

Pohodová a stále se zrychlující hratelnost pak DLC neopustí ani v jeho závěrečných okamžicích, kdy celá tajná akce vyvrcholí ve velkolepém finále. Jenže pak přijde hořká pilulka a nevěřícný pohled na stav bankovního účtu a hodinky. Kasumi totiž jako správná zlodějka z vaší peněženky vytáhne částku kolem 140 Kč a zmizí už během hodinky.

MassEffect2kasumi_01.jpg MassEffect2kasumi_02.jpg

Což, jak jistě uznáte, není úplně ideální pro poměr cena/výkon. Je sice pravda, že Kasumi jako taková je extrémně užitečným spojencem a její bojové i technologické zkušenosti se Shepardovi na misi budou zcela určitě hodit, jenže Shepard a vy, to jsou zcela jiné postavy. Vy, jakožto hráči, totiž zaplatíte 140 Kč za jeden charakter, hodinovou (byť kvalitní) misi, jednu novou zbraň, achievement a jeden vynaleznutelný upgrade. Což je, dle mého neskromného názoru, sakra málo.

MassEffect2kasumi_03.jpg MassEffect2kasumi_04.jpg

Přes nesporné kvality celého přídavku tak chtě nechtě musím k ceně při hodnocení přihlédnout, stejně jako doporučit DLC jen dvěma skupinám hráčů – první jsou skalní fanoušci, kteří bez nového dílku do galaktické skládačky nedají ani ránu, druzí potom ti hráči, kteří Mass Effect 2 ještě nedohráli a Kasumi by se jim mohla hodit do ideální party pro dokončení hry. Těm ostatním bych spíše prozatím doporučil počkat na slevu nebo kompletní balík DLC, který se podle nás na pultech obchodů objeví před vydáním trojky, což bude ideální čas k tomu, abyste si Mass Effect 2 zopakovali se vším všudy a ještě něčím navíc.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce, RPG | akční RPG
Výrobce: BioWare | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 07. dubna 2010
  • Sympatická zlodějka
  • Prvotřídně nadesignovaná mise
  • Novátorství
  • Cena
  • Herní doba
  • V původní hře plochý charakter Kasumi
Diskuze (8) Další článek: Beta Starcraft 2 končí za 2 týdny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,