Recenze: Prince of Persia: Zapomenuté písky – zrnko času

Princ mluví česky a tváří se drsně, jeho nabídku zdánlivě nelze odmítnout. Pojďte zjistit, jestli to skutečně stojí za to.
Kapitoly článku

Nejen novinkami však živ je člověk – poté, co budete chvíli skákat s Princátkem, se vám do mysli vkradou nostalgické vzpomínky, prsty pevně obemknou myš a klávesy, abyste se v efektních saltech přenesli přes ostré břitvy a hluboké propasti. Musím uznat, že i já jsem měl „problém“ s tím, že i když jsem občas zaskřípal zuby, nemohl jsem se od hry odtrhnout a během chvíle se probojoval až k závěrečnému souboji s bossem, jenž byl konečně trochu jiný, než tři předchozí boss-fighty.

princeofpersiazapomenutepisky_07.jpg princeofpersiazapomenutepisky_08.jpg

Ostatně, vypadá to, jako by se hra jako taková občas pohybovala od jednoho konce spektra k druhému – v jednu chvíli vás přiková do křesla starou dobrou hratelností, aby vás v druhou potěšila příjemnou novinkou, jenž vás vzápětí zadupe do země s tím, že až tak dobrá není, nebo působí v daném prostředí jako pěst na oko.

Prsty pevně obemknou myš a klávesy, abyste se v efektních saltech přenesli přes ostré břitvy a hluboké propasti

Skutečně nevím, jestli na hře dělaly dva odlišné týmy designerů, nebo měli jen tvůrci lehce schizofrenní období, ale i tak musím zopakovat, že spousta nápadů spíše poškozuje jinak výbornou hru.

princeofpersiazapomenutepisky_09.jpg princeofpersiazapomenutepisky_10.jpg

Tato recenze ale přeci jen není pouze kvůli druhému pohledu na již jednou hodnocenou hru, ale také kvůli tomu, abyste zjistili, jak se povedla konverze na PC a jak je na tom český dabing. Co se hardwarových nároků týče, myslím, že může být spokojen úplně každý – i se svým dva roky starým PC, které má již drobné problémy s Arrowhead nebo s Metro 2033 jsem si mohl dovolit AA a hra běžela ve stabilních 60 FPS, což při míře detailů a krásných výhledů na město zaslouží lehkou poklonu.

Hezky česky

Rovněž u tolik omýlaného a důležitého ovládání musím jen uznale pokývat hlavou. PC hráč není oproti tomu konzolovému nijak diskriminován, vše důležité je po ruce a hra nepředstavuje výzvu pro jedenáctiprstou chobotnici, ale nabízí dobrou, oddechovou zábavu.

TIP: Body pro vylepšování necpěte do schopností, ale zvětšte si hlavně maximální možné zdraví. Bude ho potřeba.

Jediné, co si drobnou výtku zaslouží, je kamera, jež se občas natočí tak, že si nejste jistí, kterou šipku zmáčknout pro skok kýčeným směrem. To však není problém konverze, ale spíše hry jako takové. Ke cti autorům pak slouží aspoň fakt, že takovýchto míst je ve hře jen pár.

princeofpersiazapomenutepisky_11.jpg princeofpersiazapomenutepisky_12.jpg

Nejčastěji omýlaným problémem se pak stane asi český překlad a dabing. Ano, jsem si vědom toho, že jsem napsal problémem. Princ se totiž chová jako rozmazlený fracek, i když k situacím a jím proneseným komentářům sedí spíše ironický tón, překlad jako takový se až příliš úzkostlivě drží anglického slovosledu a snaží se o naprostou spisovnost.

Překlad se až příliš úzkostlivě drží anglického slovosledu a snaží se dokonce o naprostou spisovnost

Jako hnidopišská třešnička na dortu se pak vyjímá to, že věty nesedí postavám do pusy. Vím, že překládat hru je nevděčná práce, protože k dispozici není přímé zasazení do situace, ale myslím, že i s těmito omezenými prostředky jde práci udělat mnohem líp.

princeofpersiazapomenutepisky_13.jpg princeofpersiazapomenutepisky_14.jpg

Mohlo by se zdát, že se protentokrát oplatí dát Perskému Princi košem, ale není tomu tak. I přes nepříliš povedený dabing a designerské novinky, které hru jako takovou občas spíše poškozují, se totiž jedná o zábavný titul, jenž ukrojí kousek nudného odpoledne nebo večera. Hratelnost je stejná, jako před lety, grafika je vylepšená tak, aby se jí mohli kochat i technofilové a nová kapitola příběhu láká k přečtení. Pro pamětníky se sice jedná o příliš jednoduchou a ještě k tomu nastavovanou kaši, ale nováčci by toto dobrodružství minout rozhodně neměli. 

Dostupné pro: PC
Žánr: Adventury, Akce | Akční adventura
Výrobce: Ubisoft | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. května 2010
  • Level design
  • Pár zajímavých novinek
  • Triky s vodou
  • Stereotyp
  • Nepodařená realizace nových nápadů
  • Český překlad a dabing

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,