Recenze: S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat – záření pro všechny a zadarmo

Šedivá Pripjať spolu s překvapivě barevnými bažinami otevírá svou náruč spředenou ze stínů, olova a nebezpečných nestvůr.
Kapitoly článku

U Stalkera je všeobecně znát, že není primárně cílen na sváteční hráče, ale spíše na staré harcovníky žánru. Hlavně na začátku je totiž každá kulka smrtelná a pokud se na vás vrhne smečka psů, můžete vzít jed na to, že z vás mnoho nezbude. O něco později se sice dá sehnat poměrně slušná výbava, se kterou je životnost poněkud delší, ale i tak vám hra nic nedaruje. Problém totiž spočívá v tom, že protivníci také nezahálejí a s postupem do dalších oblastí jsou silnější a silnější.

stalkercallofpripyat_09.jpg stalkercallofpripyat_10.jpg

Zóna tak pořád představuje výzvu a určitě se v ní nebudete nudit, i když se občas podivíte nad tím, kde prostí ukrajinští občané vzali peníze na tak úžasné vybavení. Pokud se však přenesete přes tuto logickou hrubku, hra se vám odvděčí gradující obtížností i atmosférou, stejně jako dobrým pocitem z toho, že jste dokázali najít skvělou pušku, stejně jako z ní pomocí vylepšení udělat kvér, jehož olověných včeliček se bojí každý bandita v okolí. Upgradování věcí hraje vůbec v Call of Pripyat velkou roli a není tak divu, že i ono skrývá nějaký ten háček.

Situace v Zóně je ale zlá, takže si nemyslete, že vás takové vylepšení bude stát pouze v potu a krvi vydřené rubly

Na koleně si totiž do zbraně žádnou skvělou věcičku nenamontujete a proto musíte vyhledat kompetentní techniky. Situace v Zóně je ale zlá, takže si nemyslete, že vás takové vylepšení bude stát pouze v potu a krvi vydřené rubly.

TIP: Noste s sebou vždy více střelných zbraní - jejich opotřebovávání je někdy až moc rychlé a nic nepotěší méně, než zničený samopal uprostřed hejna mutantů.

Předtím, než se vůbec pustíte do samotného aktu zvětšování mířidel a snižování zpětného rázu musíte donést technikovi potřebné nářadí. A nemusím vám doufám říkat, že v radioaktivitou spáleném pruhu země, jakým Zóna bezesporu je, se hledají francouzské klíče a šroubováky těžce.

Pripjať

Jak většina z vás ví, Pripjať je městečko u jaderné elektrárny Černobyl, která 26. dubna 1986 vybuchla a následný radioaktivní spad potom zamořil velkou část Evropy. Samotná Pripjať byla městem mladých pracovníku elektrárny – dle některých informací se průměrný věk pohyboval pod 30 lety. Mnoho mladých životů bylo zmařeno, když se v rámci utajení započalo s evakuací až 27. dubna.

stalkercallofpripyat_art2.jpg

Pripjať je dodnes připomínkou toho, jak strašná může být jaderná katastrofa a bude muset uplynout ještě nejméně 150 let, aby úroveň radiace klesla na neškodlivou úroveň. Přesto se do něj pořádají zájezdy, které ukazují, jak takové opuštěné město vypadá – prádlo visící na šňůrách, panenky povalující se v rozích a rozkládající se paneláky potom tvoří nezapomenutelný pohled, který by měl navěky varovat, že člověk je někdy přeci jen malý pán a bezpečnostní opatření nejsou jen pro srandu králíkům.

Nabít a zabít

Stalker tak rozhodně není ideální hrou pro každého – na to je až moc nepřístupný, s nikým se moc nemazlí a ruku na srdce, ani postarší technická stránka nejde moc dohromady s nejnovějšími trendy. Přesto všechno je ale Zóna férová, úkoly zábavné a těch dvacet hodin uběhne jako nic.

stalkercallofpripyat_11.jpg stalkercallofpripyat_12.jpg

Mé doporučení proto bude znít takto – pakliže jste Stalkera někdy hráli a líbil se vám, Call of Pripyat si určitě kupte a vychutnejte si postapokalyptickou atmosféru spolu s nápaditými úrovněmi a novými prvky. Pokud by se měl tento díl stát vaším prvním výletem do Zóny, doporučím ho o něco méně a s výstrahou týkající se začátku. Zklamáni ale nebudete ani v jednom případě. 

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: GSC Game World | Webové stránky hry
Začátek prodeje: prosinec 2009
  • Atmosféra
  • Zábavné úkoly
  • Živoucí Zóna
  • Horší grafika
  • HW náročnost
  • Slabší příběh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,