Recenze: The Sims 2: Pets – zkuste si život veterináře

Sérii The Sims vám jistě nemusím představovat. O svá virtuální já se po celém světě starají miliony lidí. Tentokrát se musíte postarat nejen o něj, ale i o svého domácího mazlíčka a o chlupaté miláčky sousedů z celého okolí. Kočky, psi a simové přicházejí v kapesním balení na NDS.

Platforma: PC, PS2, GC, PSP, NDS, GBA
Typ hry: simulátor
Multiplayer: ne
Výrobce: Maxis (
http://www.maxis.com/)
Vydavatel: EA (
http://uk.electronicarts.se/)
Distributor v ČR: Conquest (
http://www.gameboy.cz/)
Homepage:
http://www.homepage.com
Objednat hru na shop.Doupe.cz

První hra The Sims vzbudila před několika lety doslova šílenství po celém světě, a tak není divu, že se kromě mnoha a mnoha (a ještě více) různě tématicky zaměřených datadisků dočkala i předělávek pro různé platformy. To, že vyšel i druhý díl, nemusím snad ani psát. Dnes si ale povíme o jedné z odnoží druhého dílu, která se od obyčejného datadisku mírně liší. Nejedná se totiž nové věci do virtuálního domečku ani o nové lokace ve městě simů. Jedná se o datadisk zaměřený na čtyřnohé chlupaté přátele, o které je třeba se postarat. The Sims 2: Pets vyšlo na opravdu velké množství platform (stačí se podívat na seznam kousek nahoru). S rozdílnými platformami bohužel kolísá zábavnost a hratelnost a dopředu musím říci, že verze na NDS mezi ty nejlepší nepatří.


Je libo kočka… * …nebo pes? * Úpravám těla se meze nekladou

Simák-veterinář jak je libo

Jako na počátku každé The Sims hry i zde je potřeba si stvořit svého simáka. Na výběr máte i přes omezené možnosti handheldu celkem hodně. K dispozici vám je několik účesů, jimž lze měnit délku, různorodé kousky oblečení s libovolnými vzory – nechybí ani typický lékařský model. Třešničkou na dortu je nastavení robustnosti postavy vašeho virtuálního já. Stejně jako si musíte vytvořit simáka, neobejdete se bez pořízení jednoho domácího mazlíčka. Na výběr máte kočku a psa (jak klasické) – u obou z několika ras. Ke své spokojenosti jej vytvoříte výběrem jeho rodičů, podle nichž se jeho podoba vygeneruje.


Tady vaši miláčci bydlí – není vám jich líto? * Menší úplatek * Vypadá trochu mrtvě a to jsme ještě nezačali s vyšetřením

Pak už jen stačí zvolit vhodné jméno, trošku si pohrát s tělem a můžete začít. Protože jako začínající veterinář jste zatím švorc, dostanete malý domek, do kterého se vejde jen přesně to, co budete zpočátku potřebovat – stůl na vyšetřování, „bouda“ (spíš mi to přijde jako klec), aby měli pacienti a váš vlastní mazlíček kde bydlet a nesmí chybět ještě nějaké ty osobní věci pro simáka. Postel, sporák, sprcha, záchod – nic jiného tentokrát nepotřebuje. Oproti ostatním The Sims se o něj/ni nemusíte téměř starat. Veškeré činnosti se simákem také zaberou mnohem méně času než v předchozích hrách.


Tohle opravdu nevypadá moc jedle… * …ale evidentně se to dá jíst * Kočka aportuje (skoro) stejně jako pes

The Sims 2: Pets – Pokaždé jinak?

O svá zvířátka se můžete starat rovnou na šesti platformách a to pokaždé trochu jinak. Nejvíce se liší verze na NDS, která je koncipovaná jako simulátor veterináře. Ostatní verze jsou simulátorem běžného života a na štěstí simáků je kladen mnohem větší důraz (a dá mnohem větší práci). Nejvyšší hodnocení dotává PC verze, za kterou následují verze pro PS2 a GameCube. Jak to vypadá na ostatních platformách můžete porovnat na následujících obrázcích.

    
PC * PS2 * GC * PSP * GBA

Veškeré herní úkony provádíte na dolním dotykovém displeji, na horním vidíte spokojenost vašeho sima a pacientů, stav konta a podobná informační menu, případně nápovědu. Tvůrcům se podařilo možností dotykového displeje využít mnoha způsoby. Jedním z nich je například vaření pro simáky. V herním online obchodu, kde lze koupit opravdu vše včetně nového domu, nakoupíte recepty, suroviny a připraveni vyrazíte ke sporáku. Zde musíte vložit správné suroviny do pánve, zapamatovat si správnou dobu a teplotu vaření a pak pohybujete pánvičkou nad sporákem přesně tak, aby se vám jídlo nepřipálilo, ale uvařilo.

„Můj miláček vypadá nemocný.“

S touto větou k vám hned po otevření kliniky každý den začnou proudit pacienti. Starání se o jejich mazlíčky je hlavní náplní hry a jejich diagnóza a léčení jsou dalším z využití dotykového displeje. Verze The Sims2 Pets pro NDS se tak liší od všech ostatních, které se dále zaměřují na život simáků a zvířecí miláčci jsou pouze jakýmsi bonusem. Pouze na NDS jste postaveni do pozice veterináře a vaším cílem není šťastný život simáka, svatba a kupa dětí, ale veterinářská sláva a pověst.


Hygiena se nesmí zanedbávat * Odpočinek po těžké práci * V prvním domě je místa nedostatek

Hned zpočátku hry máte k dispozici k vyšetřování stetoskop, kartáč a později si můžete přikoupit rentgen. Jakmile se vám pacient dostane na stůl, již podle pozorování jeho chování můžete poznat, zdali nemá například zlomenou packu. Tím, že ho zkusíte nakrmit zjistíte, zda pouze netrpí hlady. Každé další vyšetření je ale pro zvíře traumatické, a tak nezapomeňte na drbání za odměnu a poslušnost. Pokud si totiž nezajistíte psovu (nebo kočiččinu) náklonnost, pobíhají vám po celém stole (je opravdu velký) a vyšetření se stává téměř nemožným.


Hodný pejsek, hodný * Park je nejlepší místo na seznamování se * Učení pomocí píšťalky v akci

Ať již pacienta drbete kartáčem na zjištění blech, či posloucháte stetoskopem na zjištění chřipky, vše děláte na dotykovém displeji, stejně jako aplikaci medicíny či koupání (aby se zbavil blech). Bohužel, vyšetření se brzy stanou nudnou rutinou a velmi málo diagnóz ke zpestření příliš nepomáhá. Kromě vyšetřování a léčení zvířecích miláčků (které spočívá také pouze v pár činnostech jako je pravidelná aplikace léků či obvazů po několik dní) příliš možností nemáte. Svého či vám svěřeného miláčka můžete sice naučit pár zábavným trikům, ale učení je příliš jednoduché a za pár minut umí vše, co umět lze.

Nuda a šeď


Tak co ho trápí? * Že by blechy? * Děkujeme za návštěvu

V parku, kam se můžete vypravit toho moc dělat nemůžete a také nabídka při komunikaci s ostatními simáky je velmi chudá. Nepříliš velký je i počet typických sims melodií, které hrají na pozadí hry a brzy omrzí. Se zvuky autoři šetřili jak u domácích mazlíčků, tak u simáků, stejně jako s animacemi, které jsou prakticky stejné u koček i psů. Graficky se hra povedla a zvířátka vypadají roztomile, ačkoliv některé věci tvůrci nepokrytě odbyli. Například pokud se jde simák sprchovat, tak pouze do sprchového koutu vleze a vyleze – s oblečením se vůbec neobtěžuje.

Světlé stránky hry
  • Různorodá využití dotekového displeje
  • Roztomilí miláčci
  • Velké možnosti ovlivnění vzhledu vašeho simáka a zvířecího miláčka
Temné stránky hry
  • Málo možností komunikace jak se zvířecími miláčky, tak s ostatními simáky
  • Brzy omrzí
  • Chabé zvuky a hudba

Škoda, že tak nadějná hra se zajímavým námětem „na veterináře“ trpí syndromem nudy a stereotypu, a tak pokud se chcete starat o zvířátka, musím vám doporučit, abyste se poohlédli po něčem jiném. Kdyby tvůrci věnovali více času rozvětvení hry, tak bychom tu mohli mít vážného kandidáta na konkurenta Nintendogs. Takhle tu ale máme pouze nevýraznou hru, která spadá do šedivého průměru.


Grafika: 6/10
Hudba: 5/10
Zvuky: 4/10
Hratelnost: 6/10

Pokud jste odjakživa chtěli být veterináři a nechat hru s trpícími zvířátky v obchodě by vám zlomilo srdce, kupte si ji. Pro ostatní po chvíli nuda, takže si raději sežeňte něco jiného.

Celkové hodnocení: 5.5/10

Diskuze (1) Další článek: Destrukce přichází s Desert Diner

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,