Recenze: Trackmania United – spojeni rychlostí

Copak to tu dnes máme? Novou Trackmanii? A nového umíš co? Aha, všechny předchozí díly v novém kabátě, s něčím navrch a spoustu zábavy. Tak na to se podíváme. Spojka, rychlost, plyn a už jedem tři stovky.

Platforma: PC
Typ hry: akční závody
Minimální  konfigurace: Procesor 1,5 GHz, 256 MB RAM, 64MB grafická karta, 2,1 GB na HDD
Doporučená  konfigurace: Procesor 2 GHz, 512 MB RAM 
Testovací konfigurace: Athlon 64 3200+, 1 GB RAM
Výrobce: Nadeo  (
http://www.nadeo.com/)
Distributor: Enlight Software (
http://www.enlight.com/)
Distributor v ČR: Hypermax (
http://www.hypermax.cz/)
Homepage:
http://www.trackmaniaunited.com

Čtvrtá Trackmania v pořadí, s podtitulem United, přichází opět z dílen společnosti Nadeo. Člověk by řekl, že už vědí o arkádových závodech vše a směle mohou na tomto poli konkurovat i zavedeným sériím. První díl přinesl trojici prostředí a neotřelou hratelnost, Trackmania Sunrise nové tři druhy závodních drah a vylepšení hratelnosti, zatímco Trackmania Nations se vytáhla se skvělou možností hrát zadarmo online. A co je hlavní tahák Trackmanie United? Většina věcí z předchozích dílů dohromady a nějaké ty drobnosti navíc.

Na počátku byla rychlost

Zpět ale k počátkům, ne každý musí nutně znát tuto úžasnou sérii. Tam, kde se třeba Need for Speed snaží napodobit reálný svět, když ale herní fyzika svědčí o opaku, se rozhodli lidé z Nadea vydat na druhou stranu. Jednoduchá a návyková hra, kde tři stovky na budíku značí jediné – musím hodně přidat, jedu moc pomalu. Koho zajímá, že ve vzduchu se špatně brzdí, pro zábavu je možné vše. A, zcela paradoxně, se tak Trackmania postupně dostala v některých ohledech k reálnějšímu zážitku, ale to už trochu předbíhám.

  
Trénovat můžete i sami proti sobě * Stačí dorbná chybka a koušete prach protivníků * Dojezd svtříc zapadajícímu slunci

Co nám zůstalo nezměněno? V podstatě všechno, jednoduchý základ, kdy vyhrává nejrychlejší bez jakýchkoliv možností ovlivnit cizí výkon, je na svém místě, stejně jako se vrátila starší prostředí. Z prvního dílu se vrátila jízda na sněhu, kde zažijete nejdivočejší smyky, závody se starými rozvrkanými americkými auty v poušti, stejně jako závodní šílenství na tratích rally. Sunrise přineslo do hry brutální rychlost ostrovních závodů, neovladatelná vozidla na pobřežních tratích, nebo zase nádherně řiditelné nákladní vozy na plážových tratích. Znalci Trackmania Nations pak nedají dopustit na stadióny, na nichž se závodilo i na mistrovství světa.

Pokud se prostředí týče, jejich počet nijak nenarostl, i když se většina dočkala alespoň kosmetických změn. Největší rozdíly najdou právě hráči Nations, když jim na klasické tratě přibude sem tam nějaká ta krosová vložka. A jak jsem předesílal, dostáváme se k fyzikálnímu modelu. Protože hlinité tratě jsou už z principu hrbolaté, projeví se to samozřejmě ve chvíli, kdy na takovýto povrch doslova přiletí závodní vozítko s nízkou vahou, ale šílenou silou hnaných náprav. Jelikož je každé kolo počítáno zvlášť, nikdy netušíte, jak se vaše pohybovadlo po dopadu zachová. Z precizní jízdy se tak během okamžiku může stát šílený propadák a naopak.

A jdeme soutěžit

Toto však trochu nesedí se soutěžním pojetím celé hry. Stejně jako v případě předchozího dílu, i zde leží hlavní část hraní na celosvětové pavučině. A ve chvíli, kdy vám k medaili chybí pouhá setinka vteřiny, řítíte se strašlivou rychlostí k cíli, zbývá vám poslední skok, za ním už jen rovinka, mezičas hlásí jasně vítězný čas, prostě všechno se daří, ale vy při dopadu trefíte nepatrnou nerovnost a skončíte někde v koprovém poli, tak v tuto chvíli ti se silným sebeovládáním pouze okoušou klávesnici. Už se na vašem kontě mohly válet další mince a, aniž byste udělali nějakou chybu, vše je ztraceno.

  
Kýčovitý skok mimo trať * Je libo jezdit po stropě? * Ne, nový terén voda přidán nebyl, to jsem se jen netrefil

Ha, peníze, zlaťáky, dolary, tvrdá měna. Houby, nic takového, teda peníze tady jsou, ale pouze ve formě měďáků. Nečekejte žádné vyšší platidlo, pokud jste zvyklí vše přepočítávat na zlaťáky, nebo jinou měnu, tak zde máte smůlu. I když, měďáky samy o sobě jsou dostatečná měna pro všechno, co si ve světě Trackmanie dokážete představit. Je libo novou trať? Jasně, za pár chechtáků je vaše. Líbí se vám vzhled cizího auta? Zaplaťte a můžete jej také mít. Zase na druhou stranu, stačí hrát pravidelně a peníze se vám nasypou samy. Výhrami samozřejmě tuto rychlost ještě zvýšíte, ale za pár dní hraní dostanete také slušný obnos i bez výher.

Samozřejmostí jsou pak různí žebříčky úspěšnosti, na nichž můžete soutěžit s lidmi z celého světa, nebo klidně jen s přáteli. Trackmania nabízí slušné možnosti pro správu přátel, tvoření vlastních lig a turnajů, žebříčků klidně pro rodinu i se psem, nebo kočkou, jak je libo a kdo si troufne řítit se v pětiset kilometrové rychlosti do ostré zatáčky. Tím to ale nekončí, můžete si udělat vlastní hráčské, nebo klubové, stránky, na nichž lze provozovat i jakýsi časopis o vašich úspěších a prohrách.

Připravit, jedeme!

Toto jsou však jen věci kolem samotného ježdění, které bude zřejmě tvořit hlavní část vašeho času od zakoupení hry. Samozřejmě si můžete dávat různá předsevzetí, jako že tohle je poslední jízda, jdete hrát jen na jedno kolo, před svítáním to ukončíte, vypnete to, abyste mohli napsat recenzi, ale jak tušíte, tak ani s tou recenzí to není tak žhavé. Ano, stále mám na pozadí spuštěnou hru a mezi odstavci si dám „jedno kolo“, které se občas protáhne na nějakých pár hodin. Jen vzpomínám na takové ty příjemné kratochvíle, jako je spánek, když dnešní noc se typicky nesla ve znamení obvyklých sloganů o jedné výhře, poslední medaili a spánku před polednem.

   
Letadlo v pozadí není ovladatelné, bohužel * V dobrým i zlým táhnu svou káru dál * Kdo nelétá s námi, léta proti nám

Trackmania United zdědila po svých předchůdcích onu skoro až nechutnou chytlavost, jež roste exponenciálně s počtem hráčů. Sami se jen úžasně bavíte, ve dvou už i na jednom počítači často nestíháte vnímat čas, tři hráči už začínají hrozit vyhladověním a plný internet je jistá smrt. Po pár dnech hraní se možná objevíte s vítězným úsměvem, že se vám konečně podařilo překonat nějaký rekord, abyste se po chvíli dozvěděli, že váš největší protivník vás zase pokořil.

Přesto však se najdou odolní jedinci, často se jim říká recenzenti, kteří odhalí hrůznou pravdu. Veškerá chytlavost je založena na opakování jednoho a toho samého momentu, kdy nejtěžší překážka celé tratě je těsně před koncem. Celou dobu tak máte úžasné časy, překonáváte protivníky o několik tříd, abyste se pak neskutečně vykotlili na něčem, co nemáte do mrti nadřené a vychytané. Jednoduché, ale přitom neskutečně účinné. Pokud vám toto klišé nevadí, zábava vás čeká.

Stará láska nerezaví

A to se ani nemusíte bát, že by bylo potřeba zahodit váš starý počítač a na jeho místo shánět to nejlepší z NASA. Grafika vypadá příjemně i na pomalejších strojích, silnější mašiny se zase nijak nezadýchají a v pohodě vyplivnou nádhernou podívanou, plnou kýčovitých západů slunce nad oceánem. Do toho se vám v uších rozezní klasické rytmy pro každou trať, pohodové melodie na pláži, westernová tématika v poušti, prostě příhodná kulisa pod řvoucí motor. Žádný výbuch neočekávejte, na druhou stranu zklamání také ne.

Světlé stránky hry
  • Rychlost
  • Všechny stará prostředí dohromady
  • Velká komunita hráčů a přídavků
  • Neskutečná návykovost
Temné stránky hry
  • Jednoduchý způsob, jak udržet
  • Pro někoho málo novinek

Trackamnia United, až narozdíl od Nations si musíte hru zakoupit, za svoji cenu stojí. Pokud neočekáváte hlubokomyslnou hru s filosofickými tématy a propracovanou sociální psychologií, ale chcete se příjemně odreagovat, tak neváhejte a berte všemi dvaceti. A nezapomeňte, realita je krásná, ale Trackmania zábavná. A pokud hře propadnete, tak já vás varoval.

Grafika: 8/10
Zvuk: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10
Návykovost: 10/10

To nejlepší z Trackmanií v jednom velkém balení, kdy nevíte jak přestat se sbíráním měďáků. Skvělá hra jen tak pro zábavu, se silnou fanouškovskou obcí vydrží dlouhé zimní večery.

Celkové hodnocení: 9/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Závodní
Výrobce: Nadeo | Webové stránky hry
  • Rychlost
  • Všechny stará prostředí dohromady
  • Velká komunita hráčů a přídavků
  • Neskutečná návykovost
  • Jednoduchý způsob, jak udržet
  • Pro někoho málo novinek
Diskuze (5) Další článek: Burning Crusade láme prodejní rekordy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,