PC | Téma | Akce

Retro: Battlefield 2 – první Battlefield na moderním bojišti

Kdo by to byl řekl, že Battlefield je série, která vznikla již v roce 2002. Pojďme si společně připomenout Battlefield 2, který má svým dobovým zasazením nejblíže ke stále aktivnímu Battlefield 4 a patří mezi nejoblíbenější díly celé série.

Bavíme-li se o střílečkách z pohledu první osoby, bylo by hříchem vynechat dva odvěké rivaly – Battlefield a Call of Duty. Ať se stavíte na jakoukoli stranu barikády, faktem je, že Battlefield je svým datem vydání roku 2002 a prvním dílem Battlefield 1942 krapet starší. Po vydání Battlefield: Vietnam také jako první zabrouzdil na moderní bojiště, a to dílem Battlefield 2, který vyšel roku 2005. Konkurenční Call of Duty vstoupilo na moderní bojiště až roku 2007 titulem Call of Duty 4: Modern Warfare.

battlefield_2_2.jpg

battlefield_2_1.jpgbattlefield_2_3.jpgbattlefield_2_4.jpg

Koho by kdy napadlo, že právě Battlefield 2 bude „předchůdcem“ většiny dílů. Tato série se sice podívala všude možně, dílem Battlefield 2142 jsme se podívali do budoucnosti a posledním Hardline dokonce do městských ulic a pouličních honiček. Battlefield 2 je ale v mnoha ohledech „starší verzí“ dnes masivně hraného Battlefieldu 4. Hra se ale změnila mnohem víc, než by se mohlo zdát.

V době vydání Battlefieldu 2 si to mezi sebou rozdávali Američani s Číňani, také ale se smyšlenou arabskou vojenskou organizací MEC sídlící na blízkém východě. Strany se pak lišily zbraněmi, vzhledem a vozidly, víceméně ale byly rozdíly spíše designové a na obou stranách jste měly stejně silná vozidla, ale hlavně naprosto shodné třídy jednotek. Každá třída se pak krapet lišila a zatímco speciální jednotky měly v zásobě nálože C4, zdravotníci se chlubili mobilními lékárničkami, ale hlavně defibrilátory, které byly pro svou schopnost oživit mrtvolu častým terčem vtípků.

Hra se ale brzy dočkala pár DLC, které do ní přidaly například evropské jednotky nebo Rusy. To ale není vše, fanoušci si se hrou totiž pořádně vyhráli a Battlefield 2 je plný všelijakých modifikací. Mně osobně sedly převážně módy Stargate La Reléve, Mercenaries či Pirates 2. Typické bylo i přidávání map, v původní hře bylo sice celkem dost velmi pěkných mapiček, ale díky fanouškům jste jich mohli mít stovky.

battlefield_2_5.jpg

battlefield_2_6.jpgbattlefield_2_7.jpgbattlefield_2_8.jpg

Přesto si Battlefield 2 dnes už asi nezahrajete. Hra je totiž naprosto jiná oproti dnešním standardům a překážet vám nebude ani tolik grafická stránka, ostatně hra vypadá stále velmi dobře. V první řadě vás asi překvapí, že zbraně vůbec neskáčou. Hra je, co se týče efektů, proti dnešním titulům docela chladná. Ve hře také platí systém životů a krvavé oči nevydýcháte za rohem. Aby toho nebylo málo, zničí vás systém zásobníků, kdy se nehraje na to, že máte sto nábojů a po nabití jich bude osmdesát. Zde máte např. čtyři zásobníky a po nabití vám jeden zmizí. Je to docela pecka, pokud jako já nabíjíte každých deset vteřin. Někomu by také mohlo vadit, že hra obecně není tak „akční“. Na druhou stranu, to vše dělalo ze druhého dílu nesmírně věrohodný počin.

Z těchto, ale i z jiných důvodů možná pocítíte, že hra už má své nejlepší roky zkrátka za sebou. Nic to ale nemění na tom, že se jedná o skvělý titul a neměl by jen tak upadnout v zapomnění, především proto, že díky moderům a své nestárnoucí struktuře dokáže obstojně nakopat zadek i mnoha moderním kolegům. EA sice již nepodporuje herní servery, takže si online nejspíš nezahrajete, pokud tedy nepůjdete cestou fanouškovských serverů. Já osobně ale vzpomínám hlavně na to, jak jsme si s kámošem díky podpoře lokálního multiplayeru dali pořádně do nosu. 

Diskuze (10) Další článek: Intel Extreme Masters 2016: cosplay výstavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,