Retro: Broken Sword a tajemství klikací geniality

Broken Sword je známou značkou ve světě point-and-click adventur. Jaký vztah k ní máte vy?

Každý, kdo někdy jen zaslechl slovo adventura musí znát sympatického bloňďáka Georga Stobbarta a legendární herní sérii Broken Sword. Na následujících řádcích se ohlédneme za jednou z nejúspěšnějších adventur herní historie, která i po letech dokáže nabídnout hodiny skvělé zábavy. 

Broken Sword je známou značkou ve světě point-and-click adventur a každý, kdo jen přičichl k tomuto žánru by měl znát Georga Stobbarta a jeho přítelkyni Nico Collardovou.

2015-11-04_00003.jpg

Za celou hrou stojí vývojářské studio Revolution v čele se zkušeným herním vývojářem Charlesem Cecilem. První díl s podtitulem The Shadow of Templars vyšel v roce 1996 a dočkal se u nás velkého ohlasu. První Broken Sword byl totiž jednou z prvních her s českou lokalizací.

Po úspěchu prvního dílu všichni netrpělivě čekali na pokračování dobrodružství sympatické dvojice. 31. října 1997 konečně vyšel druhý díl a fanoušky čekalo příjemné překvapení v podobě portu na PlayStation One. Druhý díl je také čtvrtá a poslední hra udělaná na enginu Virtual Theatre.

Tajuplná májská legenda s perfektní atmosférou

Druhý díl s názvem The Smoking Mirror se točí kolem májského boha Tezcatlipoca. Ten byl zaklet do zrcadla aby byl navždy polapen pomocí čtyř obsidiánů. Ty se ale ztratily dříve než mohl být bůh polapen. Podle legendy se má Tezcatlipoc vrátit z podzemí na Zemi s pátým věkem, který začne s úplným zatměním Slunce. Naneštěstí se zatmění koná už za několik dní.

2015-10-21_00003.jpg

Nezbývá než se pokusit kameny najít dříve než bude pozdě. S hlavním hrdinou a jeho sympatickou přítelkyní se tak vydáváte na dobrodružství, které vás zavede na spoustu zajímavých míst.

V první části hry se hrdinové vydávají na schůzku s profesorem Oubierem, který je znalcem májské kultury. Celé pozvání je ale past. George s Nico jsou přepadeni a Nico je unesena tajemným Korzacem.

Hlavní hrdina se tak vydává do Marseille, ke je v přístavu vězněna jeho přítelkyně. Naštěstí vše dobře dopadne a Georgeovi se podaří společně s Nico utéct. Jejich další cesta vede do Quaramonte City v Mexiku, kde sídlí důlní společnost spojená s padouchem Korzacem. V Quaramonte City si prohlédnete policejní stanici, vězení nebo luxusní vilu Madam La Presidenta.

2015-10-21_00001.jpg

Ve městě se ale nezdržíte dlouho a okolnosti brzy zavedou oba hrdiny do džungle. Zde se setkáte s otcem Hubertem a podíváte se do nedaleké májské vesnice.

Poté co opět hrdinně zachráníte život své přítelkyni se vaše cesty rozdělí, aby byly kameny v bezpečí co nejdříve. Zatímco Nico odcestuje do Anglie pro jeden z kamenů, George se vydává do malého muzea v Karibiku. Stopy ho nakonec zavedou až na “Zombie Island”, kde je hrdina polapen, aby posloužil jako oběť pro Tezcatlipoca.

Nico konečně splatí svůj dluh a po nalezení kamene se vrací do Quaramonte City aby zachránila George.

2015-11-04_00005.jpg

Společně se jim pak podaří dostat do májské pyramidy, kde se má odehrát navrácení boha na Zemi, aby zabránili obrovské katastrofě.

Parádní grafika a jednoduché ovládání

Broken Sword 2 byl ve své době revoluční co do grafického zpracování, navíc se skvěle ovládal a sršel vtípky, které neomrzí.

Technické zpracování hry se moc neliší od předchozí dílu, nicméně přináší poutavý příběh a několik příjemných vylepšení. Lepšího zpracování se dočkaly například animace postav.

Velkou pochvalu zaslouží vývojáři také za vizuální stránku hry. Prostředí vypadají na tehdejší prostředky skvěle a přibyly vedlejší animace postav a objektů na obrazovce.

unnamed.png

Zajímavá je také technologie, kterou vývojáři zvolili při tvorbě grafiky. Všechny postavy a lokace vždy předkreslili na papír a na počítači jen zdokonalili barvy a přechody.

Úpravou prošly i rozhovory. V druhém díle už se nemůžete zeptat na každý předmět v inventáři, i tak ale témat k rozhovoru zůstalo dost a mnohdy vedou k opravdu humorným situacím. Kupříkladu jedna, kdy se ptáte šéfky důlní společnosti, jestli se jí náhodou nelíbí červená tanga, které nosíte už nějakou dobu v batohu.

I po osmnácti letech je Broken Sword 2 stále skvělou point-and-click adventurou s jednoduchým a intuitivním ovládáním.

22149-5.jpg

Pánové, děkujeme za verzi pro mobilní telefony!

Ani po letech vývojáři nezapomněli na fanoušky série a v roce 2010 vyšla remasterovaná verze pro Window, Mac a iOS. O dva roky později následovala verze pro mobilní telefony s Androidem a všichni jsme si tak mohli projít epické dobrodružství ještě jednou s rozšířenými dialogy a vylepšenou grafikou.

Vývojáři také přidali synchronizaci uložených pozic pomocí Dropboxu, díky čemuž můžete hrát souběžně na PC i telefonu.

Série Broken Sword je opravdovým klenotem mezi point-and-click adventurami. Zkušeným dobrodruhům poskytne hodiny skvělé zábavy a těm začínajícím úžasný zážitek, který vás zasvětí do světa 2D adventur.

Váš názor Další článek: Nové záběry z multiplayeru Call of Duty: Black Ops 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,