Retro: Gabriel Knight 3 - blonďatý sympáťák, jehož osud je lovit démony

Třetí díl detektivní série Gabriel Knight s podtitulem Blood of the Sacred, Blood of the Damned vyšel roku 1999, což je minulé tisíciletí a hra je tak žhavým kandidátem na Retro recenzi. Seznámíme se s Gabrielem Knightem, knihkupcem s nadpřirozenými schopnostmi.

Gabriel Knight byl obyčejným knihkupcem v New Orleans. Jednoho dne ale zdědil po strýčkovi Wolfgangu Ritterovi tajemný talisman, na kterém bojuje lev s hadem a titul Schattenjagera - Lovce stínů. Jeho osud se tak v momentě stočil úplně jiným směrem a od té chvíle Gabriel pomáhá v boji proti mocnostem zla. Hned v prvním díle série s názvem Sins of Fathers (1994) se ke Gabrielovi připojí sympatická japonka Grace Nakimura. Přijíždí do New Orleans na prázdniny a shledává právě Gabrielovo knihkupectví jako ideální místo pro brigádu. Zamotá se ale do událostí, které zapříčiní, že se na Yale, kde studovala už nevrátí. Společně pak s Gabrielem bojuje proti mocnostem zla, konkrétně proti voodoo.

Ve druhém díle The Beast Within (1996) pomáhá Gabrielovi vystopovat Černého vlkodlaka, který zabíjí mladé dívky. Dobrodružství se odehrává na zámku Schloss Ritter. Díky znalostem, které má Grace ze studia se nakonec oběma hrdinům podaří vlkodlaka dopadnout. V případě druhého dílu šlo ale spíše o interaktivní film.

Gabriel_Knight_2_screenshot.png

Ve třetím díle se pak oba vydávají do Francie na pozvání prince Jamese Stewarda. Zanedlouho se dozvídají, že pozvání nebylo jen tak. Princ totiž potřebuje pomoci proti upírům, kteří mají podle všeho zálusk na jeho prvorozeného syna. Pověří proto Gabriela a jeho společnici, aby dohlédli na synovo bezpečí.

Hned ve stínech první noci je ale prvorozený unesen neznámou postavou v kápi. Tu Gabriel pronásleduje až na vlakové nádraží, kde se mu podaří naskočit do rozjíždějícího vlaku. Když pak v jednom kupé najde tajemnou postavu, zatemní se mu před očima a probouzí se až na nádraží ve městečku Rennes-Le-Chateau.

815225.jpgrennes25.jpg

Gabriel se ve městě ubytuje a hned druhý den ráno zavítá do města zájezd zlatokopů, kteří přijeli hledat templářský poklad. Ten zde měl podle legendy ukrýt mnich Sauniere.

Postupem času Gabriel zjistí, že v podstatě každý, kdo tu je má i jiné záměry než jen poklad. Začne tedy všechny podezřívat a rozjíždí se tak promyšlená zápletka točící se kolem pokladu, templářů a hlavně upírů - únosců.

Skvěle zpracovaný příběh má na svědomí spisovatelka Jane Jensen. Ta ostatně připravila i předchozí oceňované díly.

Celkem strávíte ve hře tři dny (tedy Gabrielova času), během kterých se vám podaří rozplést zápletku a možná i zachránit princova syna. Dvě hodiny pro Gabriela ale můžou znamenat jeden den pro vás. Rozhodně se nebojte, že byste hru prolítli příliš rychle.

screenshot_gabriel_knight_3_blood_of_the_sacred_blood_of_the_damned_51.jpg

Gabriel Knight 3 je také známý svými “hrátkami” s časem. Abyste například mohli vyslechnout jeden z rozhovorů, musíte být ve správný čas na správném místě. Pokud to nestihnete nebo budete v danou dobu jinde, máte prostě smůlu. Nebojte se ale, že by vás hra nějak potrestala. Jedná se totiž o vedlejší příběh, který plnit nemusíte. Dozvíte se informaci o některém z návštěvníku a je prostě navíc. Můžete tak klidně projít jen hlavní linii a soustředit se na záchranu malého princátka.

Sierra s Gabrielem Knightem vstoupila do neznámých vod a připravila adventuru ve 3D, což nebylo v té době rozhodně běžné. Nicméně risk se vyplatil a vznikla velice příjemná, místy až hororová adventura s parádní atmosférou. Zajímavé je také ovládání. Kromě Gabriela ovládáte ještě nezávislou kameru. Můžete si tak předem prohlédnout terén a Gabriela popohnat až na to správné místo. Hlavně se kamera nikde nezasekne a vždy uvidíte scénu z takového úhlu, který vám vyhovuje.

3090original[2].jpg

Třetí díl série Gabriel Knight se opravdu vydařil a určil směr, jakým se mají odebírat dobré adventury. Pokud máte rádi poctivé, složité adventury, určitě dejte Lovci stínů šanci.

Váš názor Další článek: Retro: Typing of the Dead - místo headshotů klávesy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,