Retro: legenda jménem Zelda a jak to vlastně bylo

V herním průmyslu existuje jen málo legend, které mají natolik nekompromisní reputaci. Jednou z nich je i Zelda.

Ano, už je to 30 let. Nevěříte? Věřte! Úplně první díl ze série vyšel už roku 1986 na konzoli Nintendo Enterteinment System. Za tu dobu se podívala na mnoho platforem, ať už oficiálně nebo díky emulátorům. Jedna věc byla vždy jistá. U dalšího dílu strávíte opět až několik desítek hodin. Proč? No protože má stále své kouzlo a je jedno jestli hrajete na původním NESu, kapesní konzoli, nebo WiiU.

Nintendo stvořilo tolik herních sérií, které se zapsaly zlatým písmem do historie, že byste je na prstech jedné ruky nespočítali. Jako první na mysl přijde Super Mario, Pokemon nebo třeba Star Fox, který se letos snaží o návrat na vysluní s novým dílem. I Zelda by se letos konečně měla objevit po letech na domácí konzoli. Pokud totiž nepočítáte remaky a HD předělávky, Legend of Zelda už pěknou dobu nevyšla.

2558028-zelda_002.jpg

Naposledy to bylo téměř před 5 lety, kdy vyšel díl s podtitulem Skyward Sword. Ač se mohlo zdát, že Zelda je stále to samé, právě Skyward Sword naplno využil možnosti pohybového ovládání konzole Wii. Tady se Zelda ale nezastavila a i když se na WiiU chystá až letos, minulý rok vyšel díl pro kapesní konzoli Nintendo 3DS. Nebyl to sice ten nejlepší díl, ale opět přinesl něco nového. Triforce Heroes je zaměřen především na kooperaci, což nebylo v žádném jiném díle zvykem.

Ač se tady stále bavíme o Zeldě, tak není hlavní postavou. I po 30 letech si stále někteří myslí, že postavička navlečená v zeleném oblečku je právě ona Zelda zmiňovaná v názvu. Jmenuje se Link a většinu jeho dobrodružství tahá Zeldu z průšvihu, nebo jí nějakým způsobem pomáhá. Samozřejmě tam nefigurují jen dva charaktery, postaviček se okolo motá nemalé množství. Nejen lidé, ale i víly, rybí lidé Zora, nebo rasa Goron, kterou najdete převážně v podzemí. S téměř každou postavou můžete prohodit pár slov.

Skyward.jpg

Někdy vám jen popřeje dobrý den, občas vám může dát menší quest nebo vás podaruje nějakou drobností. Ať se ale snažíte jakkoli, většinou ze sebe nikdo nevypustí ani hlásku. Jen nějaké ty zvuky nebo skřeky se občas ozvou. Absence dabingu je celkem smutná. Někdy to ale nemusí být na škodu. Každý si může dosadit do úst té dané postavy hlas, který se mu tam hodí. Ani v připravovaném pokračování nejspíš dabing nebude. I bez něj to Zelda zvládala a stále zvládá bravurně, takže se není čemu divit, když se tvůrci drží zaběhnutých tradic.

V posledních letech Nintendo chrlí jednu předělávku za druhou. Na Nintendo 3DS to je z poslední doby Majora’s Mask nebo Ocarina of Time a na WiiU se v nejbližší době chystá Twilight Princes. Může se zdát, že jde jen o porty verzí pro starší konzole, ale povětšinou to není pravda. Hry jsou upravované pro dotykové ovládání jak pro 3DSko, tak pro ovladač k WiiU. Ještě k tomu vše vypadá lépe a uhlazeněji. Třeba takový Wind Waker, který na WiiU vyšel před dvěma lety, vypadá opravdu skvěle.

stažený soubor.jpg

Přispívá k tomu také jeho stylizace. Všechno je krásně barevné a vypadá to jako komiks pro děti. To by se dalo říct téměř o všech dílech ze série. V Nintendu se totiž často museli vypořádat s omezeními hardwaru. Ale u takové hry grafika nehraje primární roli, i když ukázky z chystaného dílu vypadají opravdu skvěle. Všude, kde Zelda ztrácí na výkonu, to dotahuje božský soundtrack. Poslouchat třeba Song of Storms z Ocariny je radostí. Ostatně, jeho kvalitu dokazuje i to, že se velmi často objevuje na koncertech Video Games Live.   

Jak už jsem psal, díl Majora’s Mask, původně na Nintendo 64, vyšel nedávno na 3DS. Na první pohled se může zdát, že je to jen další díl podobný Ocarině. Jen s tím rozdílem, že na všechno máte 3 dny. Když se vám všechny problémy nepodaří vyřešit do 72 hodin, prostě začnete zase od začátku. Něco takového nikde jinde nenajdete. Abyste to ale nemuseli dělat donekonečna, můžete používat masky, které během hraní získáte. To vám někdy usnadní postup ke zdárnému konci.

39915-Legend_of_Zelda,_The_-_Ocarina_of_Time_(USA)-47.jpg

Postavy ze série Legend of Zelda už nejednou utekly do jiných nintendovkých sérií. S Linkem si tak můžete pořádně zařádit v Super Smash Bros., nebo posledním Mario Kart. Krom her se také podívaly i do jiných oblastí zábavního průmyslu. Velkým úspěchem pro Nintedno jsou postavičky Amiibo, které můžete použít v kombinaci s konzolemi. Mohou sloužit i jako pěkná dekorace na poličce. I do televize se Zelda podívala. V dobách vydání druhého dílu běžel v Japonsku anime seriál. Někdy ho také můžete najít pod názvem Hyrule Fantasy. Proč zrovna Hyrule?

Protože právě to je název království ze série. V Japonsku ještě chvíli zůstaneme. Počet fanoušků série je opravdu obrovský, a tak není divu, že tam mají úspěch různé hračky, sošky a spoustu dalších věcí. Na konci minulého století také vycházely manga komiksy. Některé inspirované hrami (Ocarina of Time), jiné přišly s originálním příběhem.

The_Legend_of_Zelda_HD.png

Před dvěma lety si Zelda vyzkoušela trochu jiný žánr, než je pro ni typické. Hyrule Warriors je hra, která až nápadně připomíná sérii Dynasty Warriors. Není jediná, která se jí podobá. Za poslední dobu vychází hodně podobných her, které mají jen jiný vzhled a zasazení. Je to dost specifický žánr. Kombinace taktického přístupu a third-person rubačky může znít podivně. Úspěch takové hry mají především ve východních zemích. A Hyrule Warriors je další z nich. Spousta bitev, hratelných postav a tisíce nepřátel, kteří čekají, až si na nich smlsnete.

Občas se nachomýtne i nějaký ten generál, ale zdolat ho trvá většinou jen chvíli. Nejdřív máte k dispozici jen Linka, ale následně si odemknete třeba Impu, Lanu nebo Fi. Na loňské E3 byla mimo jiné oznámena i verze pro 3DS s podtitulem Legends. Nintendo tím určitě udělalo krok správným směrem, protože takové hry na 3DS prostě nevycházejí.

zelda1.jpg

Dílů ze série Legend of Zelda je opravdu dost. Za těch 30 let si prošla obřím úspěchem i několika slabšími chvilkami. Nedá se s jistotou říct, který díl je nejlepší. V mnoha případech je jím označována Ocarina of Time, ale každému může sednout něco jiného. A někdo zase čeká na nový díl stejně napjatě jako já. Už z prvních videí vypadá opravdu krásně a jestli se Nintendu podaří naplno využít otevřený svět, čeká nás možná letos díl, který by mohl aspirovat na nejlepší hru v sérii.

A nakonec samozřejmě musíme poblahopřát celému Nintendu a hlavně Shigeru Miyamotovi a Takashi Tezukovi, bez kterých by Zelda nejspíš vůbec nevznikla. Ať jsou všechny následující díly tak skvělé jako doteď.

Váš názor Další článek: Aktualizace pro Need for Speed přinese spoustu obsahu a fotomód

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,