PC | Téma | Retro

Retro okénko: kde a jak si zahrát hry vašeho mládí

Staré hry s sebou nesou vlnu nostalgie, na které se každý hráč občas rád nechá unést. Na moderních strojích je bohužel někdy obtížné spustit staré hry, natož sehnat stařičkou konzoli, na které jste hrávali jako malí. Naštěstí existuje mnoho nadšenců zabývajících se portováním her na moderní stroje. Díky různým emulátorům si tak můžete na svém počítači zahrát hry z různých konzolí, handheldů či staré dobré dosovky. Pokud navíc používáte gamepad, většina emulátorů nabídne dokonalou atmosféru starých her.

Emulátory

Jak již bylo řečeno, základem všeho jsou různé emulátory. Ty fungují tak, že překládají systém některé z konzolí či MS-DOSu a prezentují jí ho v emulátoru. Výsledkem tedy je funkční systém prvního Playstationu nebo Gameboye, na kterém bez problému spustíte příslušné hry.

epsxe.jpg

Nejžádanějšími emulátory jsou epsxe pro první Playstation a DOSbox pro stařičký systém MS-DOS. K dispozici jsou ale i emulátory na systémy Sega Saturn, Commodore 64, ZX Spectrum nebo Playstation Portable.

Vše, co pak potřebujete je funkční bios daného systému (s jehož nalezením vám rád pomůže strejda Google) a obraz disku se hrou. Tisícovky her a téměř všechny emulátory můžete najít na webové adrese emuparadise.me. U každého emulátoru si pak můžete individuálně nastavit ovládání. U konzolových emulátorů doporučujeme použít ovladač, u dosovek můžete pařit bez problémů na klávesnici.

Emulace her nabízí několik vylepšení, která nebyla k dispozici na původních systémech. Zmínit můžeme například množství pluginů, které dokáží vylepšit ovládání či grafiku hry. Můžete si tak zahrát spoustu her z prvního Playstation v rozlišení 1920 x 1080 bodů.

maxresdefault.jpg

Hru v emulátoru můžete zrychlit a zkrátit si tak čas při některých pasážích hry, které nejdou přeskočit, ať už jde o nekonečnou chodbu nebo úvodní intro. Díky emulátoru můžete hru kdykoliv uložit a není tak nutné čekat na save pointy připravené ve hrách. U některých hardcore retro her tuto možnost rozhodně oceníte.

Protože technologie jde neustále dopředu a telefony jsou dnes stejně výkonné jako počítače, je samozřejmě možné stáhnout si emulátory i na mobilní telefonu. Seznam emulátorů opět čítá Playstation, Gameboye nebo Nintendo DS. Většinu emulátorů na telefony můžete mít zdarma, některé vylepšené verze pak stojí od 70 do 150,- Kč. Opět musíte přidat bios daného systému a několik her v podobě obrazu disku.

unnamed.png

Pokud jste vlastníky některé z nových konzolí, musíme vás zklamat. Na konzole existují pouze oficiální emulátory přímo do výrobců. Na Playstation 4 si tak můžete zahrát vybrané hry z konzole Playstation 2 či na PS Vitě hry z PSP. Jedná se ale pouze o vybrané tituly, které se Sony rozhodla portovat na nové konzole.

Arkádové muzeum

Pokud se vám zastesklo po opravdu starých kouscích, můžete navštívit arkádové muzeum u Prahy, v obci Červený Újezd. Nabízí přes 150 automatů se starými klasikami jako je Space Invaders, Pac Man, Golden Axe, Mortal Kombat, Tekken 3 a spousty dalších. Celá herna je umístěna v dřevostavbě a atmosféra je opravdu úžasná.

10.jpg11.jpg13.jpg21.jpg

V herně je k dispozici znalec, který vám v případě zájmu ke každé hře řekne pár informací, popřípadě předvede jak hru hrát. Nikdy ho ale nezkoušejte vyzvat na souboj v Tekkenovi nebo Mortal Kombat. Dostanete zaručeně na budku.

Jak přesně se do herny dostat, jakou využít linku MHD a všechny ostatní informace, včetně ceníku najdete na webu Arcadehry.cz.

Dosovky online v prohlížeči

Pokud byste rádi vyzkoušeli staré hry, nicméně nemáte možnost cestovat do Prahy nebo nezvládáte problematiku emulátorů, můžete využít webovou stránky playdosgamesonline.com. Pro všechny fanoušky retro je na webu připraveno přes 3000 titulů, které si můžete zahrát přímo v prohlížeči, bez nutnosti cokoliv instalovat či nastavovat. Stačí si jen vybrat hru a spustit.

Všechny hry na webu běží na upraveném emulátoru DOSbox, o kterém byla řeč v kapitole Emulátory. Díky moderním technologiím mohli programátoři převést jádro starého operačního systému MS-DOS do podoby, která je spustitelná ve webovém prohlížeči. Daná hra se pak stáhne do dočasných souborů (všechny hry tehdy měly velikost maximálně v řádech několik MB) a můžete bez problémů pařit. V seznamu titulů najdete takové pecky jako první Alone in the Dark, Doom, Hexen nebo i The Elder Scrolls II: Daggerfall.

tesnahled.png

M.A.M.E

Další alternativou pro hraní starých her je Multiple Arcade Machine Emulator, tedy M.A.M.E. Pár megový prográmek, který v sobě ukrývá nespočet připravených emulátorů na staré hry z automatů, starých konzolí a handheldů.

collage-peeping-for-mame-hyperspin-hyperboard-2974288.jpg

Nevýhodou tohoto prográmku je složitá “příprava”. Pro všechny emulátory je potřeba stáhnout příslušné biosy k jednotlivým automatům nebo konzolím. Zkušenější uživatelé po krátkém pátrání na internetu najdou správný balíček biosů právě pro tento prográmek. Stejně tak hry si musíte stáhnout zvlášť “někde na internetu”. Jako zdroj ale můžete použít web emuparadise.me, o kterém byla zmínka v kapitole Emulátory.

Alternativy

Všechny výše uvedené varianty jaksi nezajistí vlastnictví nějaké té konzole, abyste si ji mohli také ohmatat a pevně držet v ruce při hraní. Pokud byste chtěli do hraní retro her proniknout úplně, můžete samozřejmě zakoupit některou ze starších (ne úplně starých) konzolí. Téměř všechny se dají sehnat na různých internetových bazarech. Například takové Nintendo DS si můžete koupit do 1000,- Kč na Aukru, najdete tam i první Playstation a když se poštěstí i Segu Saturn nebo GameBoye.

Yellow-Box.jpg

K těm většinou bývá sada originálních her, popřípadě mají upravený systém, aby bylo možné hry stahovat z internetu. Je to v dnešní době jediná možnost, jak se ke starým hrám jednoduše dostat. Pokud se vám podaří sehnat starší hru na originálním nosiči za normální cenu, můžete jásat. Většina retro her se prodává za vyšší cenu, protože jejich majitelé dobře ví, že už nejsou k sehnání. Jde ale o to, kterou konzoli vyberete.

Závěrem

Staré retro hry jsou stále žádané a oblíbené téma. Téměř každý hráč občas zatouží vyzkoušet si s novými zkušenostmi staré hry a porovnat tak například jejich hratelnost (u grafiky by to asi nemělo cenu) s aktuálními tituly.

Existuje spoustu cest a pěšinek, jak se dostat ke starým hrám. My jsme vám zde vyjmenovali ty funkční a ověřené zdroje, kde a jak si zahrát starou hru vašeho mládí. Příjemné hraní!

 
Diskuze (11) Další článek: TrackMania Turbo: návrat starocha do moderního hraní (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,