PC | Téma | Akce

Retro: Pirates of the Caribbean - mořským vlkem na vlnách Karibiku

Postarší hra Pirates of the Caribbean nezasáhla tolik hráčů jako její předchůdce Sea Dogs. Jde ale o opravdu povedenou a na svou dobu propracovanou hru, která určitě stojí za zmínku.

Když se řekne Piráti z Karibiku, každý si hned představí Jacka Sparrowa ze stejnojmenného filmu. Zde jde ale o starší hru, která zasáhla jen malou část hráčů. Hra je přímým pokračováním staršího dílka Sea Dogs. Druhý díl byl ale špatně zafinancován a jeho vydání se nepodařilo. V poslední chvíli byla tedy hra přejmenována na Pirates of the Carribean a vydána ve stejném roce jako film - tedy 2003. To, že se hra v posledních fázích hodně inspirovala filmem dokazuje i fakt, že můžete na vlnách potkat legendární Černou perlu.

ENGINE2011-08-0412-55-00-11.jpgmaxresdefault.jpgpirates_pc_shipbattle.jpg

Hlavní náplní hry je samozřejmě plavba po moři. Na vlnách Karibiku musíte zdolávat bouře, bojovat s ostatními loděmi či vyhrát bitvu o holý život s piráty. Můžete se ale také pohybovat po souši, navštěvovat se svým hrdinou města, ostrovy nebo jungle. Všude na vás ale čeká nebezpečí, se kterým je potřeba počítat. Prakticky totožnou strukturu měl posléze i Assassin's Creed IV: Black Flag.

Na moři i na souši...

Hlavní postavou je Nathaniel Hawk, kterého ztělesňujete vy. Je to kapitán lodi a ostřílený dobrodruh. S vlastní postavou přichází také možnost vylepšování - ve hře tedy nalezneme i RPG prvky. Své postavě můžete vylepšovat hned několik schopností, které následně ovlivní hru a směr, kterým se vydáte. Nathaniela můžete naučit vyjednávání a boje na blízko, aby na souši byl co nejúčinější. Pokud se raději plavíte, můžete vylepšovat ovládání lodi a plachet, hákování lodí nebo zaměřování, díky kterému budou vaše lodní dělat střílet přesněji.

ENGINE2011-08-0322-44-05-97.jpg

Na začátek dostanete starou šavli, pár mincí, dalekohled a malou loď. Nebude to ale trvat dlouho a budete mít větší loď, šavli i pistoli.

Od začátku hry se plavíte pod anglickou vlajkou a i příběh začíná na ostrůvku Oxbay, který je anglickou kolonií. Celkově se příběh točí kolem Anglie a vy plníte úkoly kolonizátorů. Nebyla by to ale hra o mořském vlkovi, kdybyste se nemohli dát na dráhu zločinu a přepadávat ostatní lodě.

S loděmi samozřejmě souvisí i přeprava zboží. Ve hře nechybí desítky komodit, které můžete na jednom ostrově nakoupit a na druhém prodat. U každého ostrova pak vidíte co vyváží a dováží, aby váš obchod byl co nejvýhodnější.

18s62g2vc0fuwjpg.jpgnation_relations.jpgpirates_pc_deFleur.jpg

Na moři pak můžete ovládat svou loď ručně nebo přepnout do jakéhosi arkádového režimu. Pokud potřebujete jen cestovat, je to jistě nejrychlejší působ. Hra se pak přepne na samotné moře až když narazíte na nepřátelskou loď nebo bouři. Tomu se můžete samozřejmě vyhnout, nicméně není to nejjednodušší a často vás bouře prostě vtáhne.

Při bitvě pak můžete samozřejmě provádět manévry a natáčet loď do palebné pozice.

Děla se různě dlouho nabíjí podle zvolené munice a ovládání lodi závisí na povětrnostních podmínkách. Jde prostě o skvělou simulaci, které ve své době nenechávala hráče klidnými.

ENGINE2011-08-0322-55-04-63.jpg

Na souši pak můžete procházet města, nakupovat, vyjednávat a mluvit téměř s každým. Běžní lidé vám napoví, kde se nachází klíčová místa jako tržnice, loděnice nebo hospoda, která samozřejmě nemůže chybět. Jak už to bývá, hospoda je pro námořníky nejlepším útočištěm a můžete tak zde domluvit nějaký obchod, misi, přibrat lidi do posádky nebo jen tak hrát kostky o těžce vydělané peníze. V loděnici pak můžete nakupovat lodě, opravovat nebo vylepšovat tu svou.

Ve své době se jednalo o opravdu komplexní hru, která vás zabaví na hodiny a hodiny i po letech, i když už tu máme dalo by se říci pirátského nástupce v kůži Black Flag. Nehledě na starší grafiku, hratelnost je prostě skvělá a zaujme i moderní hráče, kteří nehráli Sea Dogs a asasínům neholdují.

Váš názor Další článek: Fallout 4: válka se nikdy nezmění (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,