Retro: Spyro the Dragon - pohádkový dráček

Nedávno jsme tady měli Crashe Bandicoota. Ten ale tenkrát na scéně nebyl sám. Zdatně mu sekundoval i malý fialový dráček. Dráček jménem Spyro, který dokázal přežít do dnešních dní, i když v trochu odlišné podobě.

Píše se rok 1998. Vychází první Half-Life, druhý Fallout a mezi tím i jedna Playstation exkluzivita. Byl to právě Spyro, pro kterého si vývojáři připravili nelehký úkol.

Všechno začalo ve světě jménem Artisan, jedné z pěti říší dračího království, které spolu žijí v klidu a míru. Zde se koná dračí slet, kde probíhají rozhovory o různých tématech. Pak dojde řeč na Gnastyho Gnorca, což je vyvrhel, o kterém ostatní draci prohlašují, že je ošklivý, hloupý a nemůže nijak ohrozit dračí království. Gnasty ale sleduje přímí přenos ze sletu a to, co uslyší, ho neskutečně rozzuří na nejvyšší možný stupeň. Začne chystat pomstu.

52800-Spyro_the_Dragon_E-2.jpg

Za pomoci mocné magie uvězní draky do krystalů, a kdyby náhodou někdo zbyl, posílá do království svoji armádu. Kouzlo se mu úspěšně podařilo, ale jeden drak se dokázal vězení vyhnout. Díky svému malému vzrůstu se podařilo Spyrovi útoku uniknout. Rychle si uvědomí co se děje a vydává se osvobodit všechny draky a zachránit ukradené dračí vejce. Na své výpravě ale nebude sám. Po boku mu bude létat vážka Sparx. A takhle začíná výprava za záchranou přátel a porážkou Gnastyho.

Po krátkém úvodu už dostanete Spyra do ruky a jde se na to. Po cestě sbíráte krystaly všemožných barev, občas se vám podaří osvobodit jednoho z velkých draku. A nezapomínat na vejce. Samozřejmě myslím ta dračí. Vyplatí se sbírat všechno, na co po cestě narazíte. Pokud dokážete vysbírat všechny předměty ve hře, čeká na vás alternativní konec.

37595-Spyro_the_Dragon_3_-_Year_of_the_Dragon_[NTSC-U]-3.jpg

Grafické zpracování odpovídá své době. Musíte také vzít v potaz, že první Spyro už má na kontě skoro 20 let a i tak se na něj dneska dobře kouká. Jediná věc, která mi hodně dělala problémy, je kamera. Sice si ji můžete natáčet pomocí tlačítek, ale když zběsile běháte kolem a všude jsou nepřátelé, nějak není čas na zběsilé mačkání tlačítek. Občas se stane, že několik vteřin jste zaboření ve zdi a snažíte se pomocí D-padu nějak Spyra vyprostit.

Jednotlivé světy jsou rozdělené do několika částí. Někdy to dá celkem zabrat nějakou najít. Ne všechny portály jsou totiž vidět na první pohled. Na některá místa se dostanete až v pozdější fázi, protože vyžadují určitý počet nasbíraných krystalů a osvobozených draků.

Spyro je tu s námi do dneška. Že o něm nevíte? A říká vám něco Skylanders? Přesně tak. Tahle hra je něco jako další vývojový stupeň série a odstartovalo to fenomén her se sběratelskými figurkami. Pokud někdo neví, o čem je řeč, tak je to ten typ her, ke kterým dostanete podložku, na kterou pokládáte figurky. Následně se postava přenese do hry a dostanete další možnosti, kam se vydat. Každá figurka má vlastní schopnosti, které vám občas umožní dostat se na dříve nedostupná místa. A dneska už to nejsou jen figurky. V posledním díle Skylanders s podtitulem Superchargers můžete své postavičce dokoupit i vozítko.

maxresdefault.jpg

Na podobném principu jako Skylanders fungují i jiné hry. Třeba Disney Infinity, které využívá postavy z animáků, filmů a v poslední verzi vsadila hlavně na sérii Star Wars. Do této oblasti zasahuje i Nintendo se svými Amiibo figurkami. Ti to berou trochu jinak. Amiibo figurky se dají používat ve vícero hrách a nejsou určeny vysloveně pro tu jednu sérii.

A důležité je zmínit to, že figurky vůbec nemusíte používat ke hře, ale jen tak si je vystavit na poličce. Osobně mám zkušenosti jen s Amiibo figurkami a musím uznat, že vypadají skvěle. A varuji vás. Pokud se pustíte do nějaké podobné hry, tak se jen těžko ubráníte nákupu nových a nových figurek.  

Enzo-spyro-the-dragon-29270600-720-576.png

To je k prvnímu Spyrovi všechno. Krom prvního Playstationu se následně podíval i na další generaci konzolí a na Gameboy. Sice jsem napsal, že přežívá do dnes, ale dá se tomu ještě tak říkat? Spyro nějak splynul se spoustou dalších postav, které se k němu přidávali ve Skylanders hrách. Důležité je, že stále přetrvává a jak to tak vypadá, celkem se mu daří. Otázkou je, zda chystá velkolepý návrat do sólo kariéry podobně, jako Crash.

Diskuze (5) Další článek: Finální trailer na Uncharted 4 je správně osudový

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,