PC | Téma | Retro

Retro: System Shock 2 - skvělé RPGčko našich otců

Když v roce 1999 System Shock 2 vyšel, všichni už netrpělivě čekali nástupce povedeného prvního dílu. Netrvalo dlouho a druhý díl si okamžitě získal oblibu u téměř všech tehdejších hráčů. Propracovaný RPG systém, zajímavé prostředí a ještě zajímavější příběh se navždy zapsaly do herní historie.

System Shock 2 vás uvrtá do role osamělého hackera se zajímavým jménem G65434-2 a výpadkem paměti. Resp. se špatně nahranou pamětí. Vše, co víte je, že se musíte dostat na palubu 4 a zachránit jakousi doktorku Janine Pollito. Jednoduchý úkol, řeknete si, opak je ale pravdou. Celá loď je zamořená zmutovaným personálem, který nemá nic jiného na práci, než vás mlátit tyčí. Cesta skrze zamořenou loď se tak stává noční můrou každého přeživšího, ovšem není zbytí, doktorka potřebuje zachránit.

Celou hru vám navíc škodí umělá inteligence Shodan, která proti vám štve veškerou elektroniku, může vás sledovat kamerami nebo zamykat dveře. Neustále tak pracujete na tom, aby se vám podařilo Shodan obelstít a pohnout se zase o kousek dál. Celý děj se odehrává kolem roku 2114, tedy 40 let po událostech prvního dílu. Lidstvu se podařilo sestrojit loď, která bude schopná doletět do hvězdného systému Tau Ceti, kde byly nalezeny známky inteligentního života.

img16084.jpg

Protože hra obsahuje RPG prvky, je jasné, že si můžete “vybrat” postavu a tu následně vylepšovat za získané zkušenosti. Ve druhém System Shocku to pojali opravdu originálně a na začátku hry si tak vyberete základní povolání, resp. začnete navštěvovat jedno ze tří výcvikových středisek. Vybrat si můžete vesmírné námořnictvo (UNN Navy), vesmírné mariňáky (UNN Marines) nebo psionickou divizi OSA (Black Ops). Výcvik trvá celkem tři roky a s každým rokem si můžete vybrat jednu schopnost, kterou si s sebou odnesete na expediční loď mířící do Tau Ceti.

system-shock-2-ss3.png

Pokud zvolíte námořnictvo, vaší doménou bude technika, vylepšování zbraní, hackování bedýnek nebo dveří. Druhou variantou jsou mariňáci, kteří ani zde neplní jinou úlohu než tu Terminátorovu. Za mariňáky tak budete hlavně používat zbraně a zlepšovat se ve střelbě a ovládání zbraní. Poslední, nejzajímavější volbou je psionická divize. Pokud zvolíte tuto cestu, budete moci používat psionická kouzla a různé mimosmyslové schopnosti. Jedná se nejzajímavější a zároveň nejsložitější “povolání”.

system-shock-2-screenshot.jpg

Další vylepšování pak probíhá v průběhu hry, vždy, když narazíte na kiosek umožňující upgrade zbraně, statů nebo třeba psionických schopností. Za vylepšení budete plnit kybermoduly, které budete postupně nacházet při řešení hádanek a zabíjení nepřátel.

Statistiky se dělí do čtyř základních skupin:

  • Základní

    • Síla

    • Výdrž

    • Obratnost

    • Kybernetika

  • Technické

    • Hackování

    • Opravy

    • Výzkum

  • Zbraně

    • Standartní

    • Energetické

    • Těžké

    • Exotické

  • Psionické schopnosti

Díky psionickým schopnostem budete moci v pozdějších fázích hry používat například fireball, teleportaci nebo neviditelnost.

Podle toho, jak se učíte nové schopnosti se odvíjí i styl hry. Pokud hrajete za mariňáka, všechny útočné turretky budete ničit dobře mířenou střelou, na druhou stranu pokud zvolíte technika (tedy námořnictvo), můžete turrety jednoduše vypnout.

shock2202007-07-262020-45-04-04.jpg

Jako universální platidlo ve hře slouží nanity. Za ty si můžete koupit v automatech plechovku Coly, náboje nebo novou zbraň. Využijete je také při hackování a opravování zbraní.

Celkem tedy na lodi Von Braun projdete osmi lokacemi a věřte, že ponurá atmosféra vás pohltí. Budete postupně sbírat střípky informací, záznamy mrtvých členů posádky a dávat tak dohromady události posledních dnů na lodi Von Braun.

U hry System Shock 2 můžeme říci, že i po těch letech si zachovala strašidelnou atmosféru a nejednou si při hraní dáte pauzičku na uklidnění nervů.  Rozhodně vyzkoušejte tuto kultovní pecku se skvělým příběhem. System Shock 2 by mohl být právem jmenován jednou z nejlepších her historie.

Mimochodem soundtrack ke hře System Shock 2 by mohl mile překvapit příznivce elektronické hudby.

Diskuze (5) Další článek: Unikly záběry a obrázky ze závodů Forza Motorsport 6: Apex

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,