RoomAlive: rozšířená reality do vašeho obýváku

Microsoft konečně představil svůj nový projekt - rozšířenou realitu do obýváku, ve kterém ožijí vaše hry. A vypadá to přinejmenším zajímavě.

Interaktivní hraní zažívá poslední dobou velký boom. Pohybové ovládání, hlasové povely, brýle virtuální reality a nakonec i AR, augmentovaná realita. Doteď byla tato technologie využívána spíše na menší hříčky a ukázky budoucích možností, Microsoft ale nyní vystartoval se svým projektem RoomAlive.

Ten díky několika projektorům a pohybovému senzoru Kinect přetvoří váš obývák na interaktivní hrací zónu. Pokrývá totiž stěny, podlahu, nábytek i osoby v dosahu vrstvou pixelů, se kterými lze manipulovat a provádět interakci. Jinými slovy, postavy i prostředí ze hry vystoupí do vašeho pokoje.

RoomAlive6.jpg

Stěžejním prvkem zážitku je projektor s pohybovým senzorem jménem ProCam. Zatímco projektor se využívá pro projekci herního prostředí a prvků, Kinect snímá vaše pohyby v něm a převádí je do hry. Pro zajímavé zážitky stačí i jedna ProCam, pro kompletní ponoření však potřebujete šest kusů. Zatím.

room-1280x445.jpg

Abyste viděli vždy správné 3D modely objektů, sleduje Kinect pohyby vaší hlavy a neustále upravuje projekci tak, aby byla správně vůči vašemu pohledu. Nestane se tak, že byste uskočili a viděli postavičku ze strany. Z té špatné strany.

Jde samozřejmě zatím o rané prototypy a projekt teprve nabírá na obrátkách, už nyní však lze vidět zajímavé perspektivy a zážitky, které si z rozšířené reality odneseme. I když bude nakonec pouze doplňovat naše klasické televize a akci v nich, zlobit se nebudeme.

Diskuze (1) Další článek: DriveClub před vydáním láká parádními záběry ze hry

Témata článku: , , , , , , , ,