Sebastien Loeb Rally Evo: totálně promarněná šance (recenze)

Velká škoda. Asi tak bych popsal vydání Sebastian Loeb Rally Evo. Chcete-li vědět proč, čtete dál.

Pakliže holdujete virtuálnímu závodění, bude vám název italského vývojářského studia Milestone více než známé. Je to totiž právě Milestone, který stojí za sériemi MotoGP, WRC či SBK. Letošní herní rok však otevírají úplně novou značkou. A to sice Sebastien Loeb Rally Evo. Asi netřeba říkat, že jde o rallye závodní hru.

Bohatý a pestrý obsah

Po spuštění hry překvapí na poměry závodní rallye hry poměrně slušná nabídka herních režimů. Z čeho všeho můžete vybírat? Z kariérního režimu, módu mapujícího závodní kariéru Sebastiena Loeba, testovací jízdy, rychlého závodu a online multiplayeru. Zvláště dva první zmiňované stojí za zmínku.

screenshot_ps4_sebastien_loeb_rally_evo_4_95985.jpgSebastien Loeb Rally EVO Subaru Impreza.jpgwrc-4-photo_2.jpg

Rally Evo v rámci kariéry toho nabízí spoustu – čeká na vás více než 50 vozidel světových značek, desítky kilometrů různorodých tratí (Finsko, Mexiko, Francie, Los Angeles, atd.), více než stovka unikátních závodů či pestré výkonnostní třídy a kategorie, mající počátek u retro vozítek z devadesátých let a konec až u superrychlých konceptů.

 

Základním ukazatelem postupu jsou jednak reputační body, díky kterým se posouváte v celkovém žebříčku, jednak peníze, jež získáváte za vyhrané závody

 

Základním ukazatelem postupu jsou jednak reputační body, díky kterým se posouváte v celkovém žebříčku, jednak peníze, jež získáváte za vyhrané závody, a posléze za ně kupujete nebo si pronajímáte závodní žihadla. Jednoduché a funkční.

SebastienLoebRallyEvo_2.jpg

Mód mapující vzestup Sebastiena Loeba od počátků až na vrchol rallye šampionátu je neméně zajímavý. Je sestaven z několika desítek závodů, rozdělených do různých časových úseků. Můžete tak doslova spolu s Loebem – hraní je totiž doprovázeno prostřihy s reálnými záběry a rozhovory s Loebem, který v nich celý svůj příběh vypravuje z vlastní perspektivy – prožít jeho hvězdnou kariéru. Usednout za virtuální kokpit po vyslechnutí Loebových příběhů má zkrátka něco do sebe.

Skvělé závodění

Pro každou závodní hru – a tu z oblasti rallye obzvláště – je naprosto stěžejní jízdní a fyzikální model. Půjdeme s pravdou ven, od Sebastien Loeb Rally Evo jsme toho příliš neočekávali. I proto nás finální produkt více než mile překvapil. Ukočírovat vozidlo bylo totiž při všech vypnutých asistentech docela náročné. A to hlavně díky tomu, že při jízdě pocítíte prakticky jakoukoliv nerovnost terénu. A také jeho typ.

041953.jpg114308_h89d2.jpg21892_announce-release-date-gw-013-1444923292.jpg

Právě design tratí, jejich propracovanost co do nerovností a odlišné jízdní vlastnosti každého povrchu, považuji za více než povedený. Hrboly, výmoly a škarpy, to všechno tu není jen pro efekt, spíše naopak – nájezdem do něčeho takového většinou závod končí (ale nebojte, Milestone zakomponoval funkci flashbacku, známou ze závodních sérií Forza Motorsport či těch od Codemasters).

 

V kombinaci s opravdu příjemně responsivním jízdním modelem jde o více než milé překvapení

 

Ostatně i další prvky ovlivňující jízdu – ať už je to počasí, denní doba (ve tmě je to opravdu o pysk, protože ani při zapnutých světlech příliš daleko nevidíte) či povrch (sníh, asfalt, bahno, to jsou nebe a dudy!) – pocítíte okamžitě. V kombinaci s opravdu příjemně responsivním jízdním modelem (avšak jen při pohledu z kokpitu, zpoza auta se na to nedá dívat) jde o více než milé překvapení.

Tragikomické technické zpracování

Jak už ale od samého počátku recenze tušíte, má to jeden dost velký a neprominutelný háček – technické zpracování. Teď nemáme na mysli grafiku samotnou, jejíž ve většině případech prachbídná a směšná kvalita (čest výjimkám, některé tratě vypadaly docela slušně a detailně, ale naprostá většina nikoliv) by se ještě dala díky fungující fyzice lehce prominout, nýbrž framerate. My jsme testovali verzi pro Xbox One a ta byla v 80% prakticky nehratelná.

11864948_658641700944839_5647021787847008908_o.jpg23221558835_d238b32c77_o.jpgSebastien-Loeb-Rally-EVO.jpg

Framerate se totiž pohyboval právě v daném podílu na naprosto mizerné hranici 10-15 snímků za sekundu. Scusi, Milestone, ale s těmi se hrát závodní hra opravdu nedá! Neustále se nám tak stávalo, že hra se při pohledu z předního nárazníku jakžtakž rozjela, my jsme se také rozjeli (konečně pocit rychlosti, znáte to), když těsně před zatáčkou přišel plynulostní propad – vážně jsme nebyli daleko od toho, abychom ovladačem vysklili sklo. Je to o nervy. Dokud s tím Italové něco neudělají, Sebastian Loeb Rally Evo je prakticky nehratelné. O to divnější je fakt, že kolega s PS4 verzí s rychlostí snímků neměl zdaleka tolik problémů. Že by to skonil Microsoft?

041951.jpg

Je to rozhodně škoda, protože hra jako taková má poměrně slušný potenciál. Kvůli jízdnímu modelu a dobře reagujícímu vozidlu na nerovnosti trati bychom s radostí prominuli mizernou grafiku. Nadšení z obsahu už jsme vyjadřovali. Ale v momentě, kdy se hra pro svou neplynulost stává nehratelnou, jde vše stranou.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Závodní | Závodní arkáda
Výrobce: Milestone
Začátek prodeje: 29. ledna 2016
  • Různorodé režimy
  • Příběh Loeba
  • Jízdní model
  • Politováníhodná grafika
  • Na XOne nehratelné
  • Místy odfláknuté
    

V Milestone jsou pěkní lajdáci! Jméno Sebastiena Loeba mohlo být v klidu spojováno s docela slušnou rallye hrou stejně, jako kdysi kultovní Richard Burns Rally. Takhle tu máme jen ukázku neschopnosti vývojářů svůj projekt vyleštit, navíc na jedné z platforem nehratelnou. Italové snad hru opraví patchem, v současné chvíli ale nemůžeme jinak než shodit bodík už jen za to. A pokud chcete o poznání kvalitnější rallye závody, odskočte si k Dirt Rally.

Diskuze (4) Další článek: Sci-fi strategie XCOM 2 ve startovním traileru a galerii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,