PC | Xbox One | X360 | PS3 | Akce

Sniper Elite 3: ještě přesnější!

Druhá světová hlásí návrat a tentokráte to bude opravdová exotika. Afrika čeká!

Kdysi jsme nadávali, že druhá světová už není v kurzu. Teď zase vývojářům spíláme, že všech těch moderních válek a blízké budoucnosti už bylo taky dost a je na čase vrátit se zpátky. Jako první hlasy chtivých hráčů bažících po staré dobré druhé světové vyslyšeli Angláni z Rebellionu. I když oni se vlastně ani nikdy do té módní vlny nezapojili a svou druhoválečnou sniperskou akci si piplají už dobrých pár let. Sniper Elite už zkrátka dávno není ta značka krčící se na okraji žánru, ale naopak série, která překvapuje solidní hratelností i zpracováním.

Na to ostatně sází i třetí díl, se kterým lze bez větších skrupulí nakládat jako s jakoukoli jinou akcí od velkých vydavatelů. Koneckonců se postavili sami autoři k odhalení hry docela podobně jako větší konkurence a hru si skutečně mohli prohlédnou pouze vybraní novináři. A co si z toho odnesli?

1391699906-3.jpg 1391699928-1.jpg 1391699935-6.jpg

Pod africké slunce

Třetí Sniper Elite rozhodně není žádná velká revoluce a vývojáři pokračují v kolejích vyjetých evropským dobrodružstvím. Karl Fairburne tedy opět hlásí návrat a s ním i jeho milovaná puška. Jen už to tentokráte nebude o uzavřených koridorech a úzkých ulicích Berlína, nýbrž o krutém Africkém slunci a nelítostných arabských pouštích. Ano, druhá světová v severní Africe, pouštní liška a všechna svoboda písečných plání čeká jen na prozkoumání.

Tato svěží a nutno podotknout, že i docela žádaná změna ale nezahrnuje jenom nové textury a modely. Má dojít k proměně celé hratelnosti a důraz má být nově kladen především na volnost. To už se sice říkalo i u dvojky, ale praxe nás naučila, že koridory jsou pořád to hlavní. Trojka by to ale měla konečně změnit a nechat vás upustit trošku té americké páry v otevřených levelech plných plížení a chytrých nepřátel.

1391699945-2.jpg

Všechno tady totiž jde ruku v ruce a písek přináší i od podlahy předělanou umělou inteligenci a hlavně hratelnost daleko více orientovanou na tichý postup a plížení. Podle prvních informací třeba má být hned více cest (koridorů) vedoucích k jednomu cíli a je jen na hráči, kterou si zvolí. Osobně ale pochybuji, že můžeme počítat s nějakým prvkem znovuhratelnosti. Na to je dle mého akční žánr podobného střihu až příliš striktní a ani libovolné pořadí úkolů na tom nic nezmění.

Gravitace a déšť

Úplné základy navíc zůstaly téměř v nezměněné podobě. Opět tak musíte označovat nácky skrze dalekohled a skrývat mrtvoly abyste zamezili odhalení. V tomto ohledu vám daleko více bude zatápět pouze zmiňovaná nová umělá inteligence, která by měla reagovat třeba i na podezřelé zvuky. To samotné střílení už je úplně jiný případ. Zatímco dvojka byla i přes veškerou snahu simulovat údery srdce a zadržování dechu pořád jen arkáda, nové pokračování by rádo vyzvalo i žánr simulací.

1391699953-5.jpg

Dosáhnout toho tvůrci plánují skrze mnohem větší zapojení fyziky. Prim má hrát především gravitace ovlivňující balistickou dráhu střely a samozřejmě i vítr nebo déšť. Zatím ale není jasné, zda to platí pouze pro nejvyšší obtížnost nebo pro úplně všechna nastavení.

Úplně každý ale samozřejmě bude i nadále za dobrou střelbu odměněn stylovou pochvalou ve formě zpomaleného záběru na trhající se šlachy a lámající se kosti. Model nebožáka pak samozřejmě bude notně vylepšen stejně jako i zbytek grafiky. Počítá se s podporou nejmodernějších technologií včetně implementace posledních DirectX a velký důraz bude podle slov autorů kladen hlavně na zvukovou stránku. Nejde přitom jen o soundtrack, ale také o zakomponování ruchů jako elementární součásti hratelnosti. Zakrývání výstřelů třeba za zvuky motorů by už neměl být vůbec žádný problém, a to nejen v případě nascriptovaných sekvencí.

Vývojáři si zkrátka ukousli hodně velký kus práce a jde vidět, že se toho nebojí. Jinak by přece neslibovali ještě multiplayer a hlavně kooperativní mód pro dva hráče. Ano, opravdu nebude chybět ani kladení nástrah, zákeřných časovaných bomb a synchronizované odstřelování napříč zhruba 12 hodinovou kampaní. Prostě se máte na co těšit!

1391699956-4.jpg

Echtovní zážitek

Otázkou ale prozatím zůstává, kdy se toho dalšího echtovního zážitku z druhé světové dočkáme. Vývojáři tvrdí, že hra se momentálně nachází ve stádiu betaverze, ale konkrétní datum vydání tají. Údajně to ale bude ještě letos, a to si rozhodně necháme líbit. Solidních akcí se sniperem v hlavní roli je totiž jako šafránu a tahle se navíc jeví naprosto parádně!

Diskuze (3) Další článek: Debutové záběry z hraní kooperativní akce Evolve

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,