Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2 - šílený koktejl (recenze)

vytisknout velikost písma
Neuběhl ještě ani rok od vydání prvního dílu a už se na nás valí Nazi Zombíci podruhé. Alternativní historie v podání vývojářů z Rebellionu je však především určená vyznavačům multiplayeru. O tom ale až za chvilku.

Celý koncept série Sniper Elite je samozřejmě zaměřen na odstřelovače a jejich trpký, nicméně nesmírně zajímavý válečný úděl. Již první díl nakousl možnost jakési alternativní historie druhé světové války, kdy najednou čelíte Nazi Zombíkům. Druhý díl navazuje vice méně tam, kde ten první skončil. Takže ačkoliv jste na konci prvního dílu z Berlína utekli, nyní se musíte vrátit zpět a najít tři tajemné artefakty, a tím zachránit celý svět. Tak nějak v kostce by se dal místní příběh převyprávět. Víc v něm zkrátka nehledejte a vlastně není ani proč. Příběh je zde spíše proto, aby jednotlivé lokace v singleplayeru dávaly alespoň trošku smysl.

NZA2 2013-11-24 21-11-12-84.jpg NZA2 2013-11-24 21-11-23-51.jpg NZA2 2013-11-24 21-12-00-32.jpg

Prohnilé ostřelování

Budete procházet rozbombardovanými ulicemi, zákopy, tunely a dokonce se podíváte i do Hitlerova bunkru. Vám je však tak nějak jedno, kde momentálně jste, protože prakticky všechny lokality mají jedno společné – desítky a stovky nabíhajících zombíků. Jejich počty jsou opravdu vysoké, takže pokud se vyžíváte v tichém přesunu do úkrytu a následné odpravení protivníků, jak tomu bylo ve Sniper Elite 2, tohle není pro vás.

 

Sniperek je ve hře celkem devět, rozdíl mezi nimi je však spíše kosmetický a po chvíli experimentování zjistíte, že defaultní Springfield sedí do ruky nejlépe

 

Většinou se totiž budete bránit v omezeném koridoru a krvelační mozkožrouti v nacistických uniformách se na vás budou valit ze všech stran. K dispozici vám bude celkem solidní zbrojní arzenál, v čele s mým oblíbeným Springfieldem M1903. Sniperek je ve hře celkem devět, rozdíl mezi nimi je však spíše kosmetický a po chvíli experimentování zjistíte, že defaultní Springfield sedí do ruky nejlépe.

NZA2 2013-11-24 21-16-14-74.jpg

Nechybí ani samopal (zde je klasicky na výběr MP40, Thomson atd.) a pistole. V průběhu misí si můžete doplnit munici a nebo zbraně vyměnit za jiné, dle momentální potřeby. Dalším bonbonkem jsou potom granáty, dynamit nebo miny. Jelikož se na vás zombíci valí prakticky neustále, především miny se u vás dočkají celkem častého využití.

NZA2 2013-11-24 21-15-23-53.jpg NZA2 2013-11-24 21-19-08-71.jpg NZA2 2013-11-24 21-20-10-27.jpg

Také posazení dynamitu na strategické místo a následné odpálení sniperkou z velké dálky a odeslání vysokého počtu zombíků do věčných lovišť vám vyloudí úsměv na tváři. Pokud si necháte zapnout sérií proslavenou funkci KillCam, hřejivý pocit se ještě zdvojnásobí. Přeci jen sledovat, jak kulka prolétá tělem ve zpomaleném záběru a trefuje životně důležité orgány má něco do sebe. Právě chutná akce je pravděpodobně tím největším důvodem, proč hru vůbec hrát.

Více hlav více schytá

Samotný singleplayer vám vydrží na nějaké slabé čtyři hodinky na střední obtížnost. Ačkoliv jsou ve hře různé typy zombíků, na všechny platí přesná rána do hlavy a headshot bonus za odměnu pro vás. Některé skeletony je třeba trefit do srdce, ale to tak nějak poznáte, když se na vás budou řítit s červeným pulzujícím srdcem.

NZA2 2013-11-24 21-45-49-99.jpg

Hlavní devízou hry je však bezesporu multiplayer. Kooperativně tak můžete procházet stejné lokality jako v singleplayeru až ve čtyřech lidech a zábavnost titulu jde potom rapidně nahoru. Na druhou stranu ale už není tak jednoduché nastřádat vice headshotů než spoluhráči, protože ani oni samozřejmě při hraní nespí.

NZA2 2013-11-24 21-33-55-32.jpg NZA2 2013-11-24 21-34-07-66.jpg NZA2 2013-11-24 21-44-24-70.jpg

Budete tak muset být rychlí a pohotoví. Při testování se nevyskytly prakticky žádné velké problémy, herní dojem kazily snad jen trošku zpomalené killy. Vědět, že jsem vystřelil a hlavně trefil zombíka a vidět ho jak padá k zemi až za dvě vteřiny než by tomu chtěla fyzika je poněkud podivné. Snad tento problem zmizí po novém patchi, případně dokážete přimhouřit několik očí. A ucho.

PC | Recenze | Akce

Sniper Elite: Nazi Zombie Army – smraďoši na odstřel (recenze)

Fešní náckové

Graficky je na tom hra stejně jako Sniper Elite 2, takže velmi solidně s dobrým odladěním, díky kterému si zahrajete i na starších strojích. Audio stránka je přeci jen slabší a herní postavy prakticky neustále mlčí, nicméně snipeři nikdy nebyli vyloženě veselé kopy, které vypráví jeden příběh za druhým. Hlavně že akce vypadá dobře a zbraně zní tak, jak by člověk očekával.

NZA2 2013-11-24 21-19-41-02.jpg

Výsledné hodnocení je poněkud komplikované a musel jsem nad ním hodně přemýšlet. Určitě totiž záleží, co od hry přesně očekáváte. Tohle totiž není klasický Sniper Elite, jak ho známe. Je to spíš střílečka v pravém slova smyslu, viděna z pohledu třetí osoby, kde si můžete vychutnat sniperky a následné KillCams.

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: Rebellion
Začátek prodeje: 31. října 2013
  • Grafické zpracování
  • Šťavnatá akce
  • Killcams
  • Žádné novinky
  • Časem stereotypní

Singleplayer ničím speciálním nenadchne a multiplayer také nepřináší nějaké převratné novinky. Na druhou stranu to ale vzhledem k ceně nezní až tak špatně. Jde tak opravdu čistě o vaše priority a o to, co od hry očekáváte. Pokud přijdete frustrovaní z práce a chcete se odreagovat a pořádně zastřílet, našli jste, co jste hledali.


Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

5 nostalgických her, které si prostě musíte zahrát

5 nostalgických her, které si prostě m…

Jsou hry, které nikdy nezemřou. My pro vás máme pětici, ze které rozhodně musíte sfouknout prach.

9.  1.  2017 | | 38 N/A
GTA V téměř nerozeznáte od reality! Stačí do hry nahrát pár modifikací

GTA V téměř nerozeznáte od reality! St…

Stále velmi oblíbená hra Grand Theft Auto V má silnou komunitu fanoušků a mezi nimi řadu šikovných moderů. Ti hru graficky stále vylepšují. S použitím modů je leckdy problém určit, zda není screenshot ze hry reálná fotografie.

7.  1.  2017 | | 8 N/A
10 herních pecek, jež měly opravdu dlouhou cestu

10 herních pecek, jež měly opravdu dlo…

Aneb těch, kterým mezi oznámením a samotným vydáním uběhlo nejvíce času. A začaly připomínat čekání na Godota.

16.  1.  2017 | | 9 N/A
Nintendo Switch: známe cenu, příslušenství, datum vydání i hry

Nintendo Switch: známe cenu, příslušen…

Koncem října minulého roku nám Nintendo po dlouhém čekání konečně představilo konzoli Nintendo Switch. Představení ale přineslo více otázek než odpovědí. Po konferenci se však zdá, že Nintendo Switch je v možná ještě lepší formě, než jsme si mysleli.

15.  1.  2017 | | 3 N/A
Podívejte se, jak budete doma používat AR brýle HoloLens

Podívejte se, jak budete doma používat…

Doma jako Iron Man? S brýlemi rozšířené reality HoloLens od Microsoftu je to možné!

13.  1.  2017 | | 6 N/A
Globální prodeje PS4 se vyšplhaly na úctyhodných 53,4 milionů

Globální prodeje PS4 se vyšplhaly na ú…

Sony i nadále pokračuje v úspěšném tažení napříč konzolovým trhem. PS4 jde na dračku.

5.  1.  2017 | | 7 N/A
Assassin

Assassin's Creed: zůstaň prosím v Anim…

Filmy podle her jsou známé tím, že se obvykle moc nepovedou. Od filmu Assassin's Creed jsme po dlouhém čekání a výborné propagandě nečekali nic jiného, než výborný film, který budeme doporučovat svým přátelům, ať vidí, proč jsme této sérii tak propadli. Povedlo se to?

5.  1.  2017 | | 7 N/A
Assassin

Assassin's Creed: historie jedné značk…

V herní branži pravděpodobně není diskutovanější série, než je Assassin's Creed. Proč ten humbuk? Pojďme si to rozebrat.

13.  1.  2017 | | 7 N/A