Soul Sacrifice Delta: další porce zoufalství (recenze)

Abyste něco získali, musíte něco jiného obětovat. V případě Soul Sacrifice stačí obětovat čas a získáte spoustu zábavy.

Zásadní informace úvodem: Soul Sacrifice Delta nepředstavuje pokračování podařeného akčního RPG, ale jen jeho vylepšení a rozšíření. Delta v sobě obsahuje vše, co originál, přičemž vylepšuje soubojový systém, přináší spoustu nových misí, nové potvory a tak dále.

 

Popisovaný svět a útrapy kouzelníků jsou tak nádherně depresivní

 

Je toho dostatek, aby majitelé původní verze investovali nemalou částku do „datadisku“? To si nejsem úplně jistý. Nicméně nezpochybnitelným faktem zůstává, že v podobě Delty se Soul Sacrifice dočkalo své definitivní verze.

Čekání na smrt

Původní verze uhranula svým temným a bizarním nádechem. Jako ubohá lidská troska jste čekali v kleci na svůj konec – obětování mocnému mágoviMagusarovi. Naštěstí se vám dostala do rukou speciální magická kniha, která vypráví osudy člena kouzelnické gildy.

Soul Sacrifice Delta 01.jpgSoul Sacrifice Delta 02.jpgSoul Sacrifice Delta 03.jpg

Zážitky nejen čtete, ale přímo je prožíváte. V podstatě jde o krátké questy, jejichž plněním vaše postava získává magické schopnosti a zkušenosti, které vám mají pomoci se stát z pouhé oběti rovnocenným soupeřem.

Základní příběhová linka Soul Sacrifice je sice dost přímočará a vyprávění prostřednictvím textů v knize je poměrně levná metoda, nicméně má svůj styl a texty jsou výtečně napsané. Navíc popisovaný svět a útrapy kouzelníků jsou tak nádherně depresivní, až se srdce ustrne. Delta příběh moc nemění, ale přidává spoustu nových dílků skládačky. Obsahově v podstatě přihodí ještě jednou to, co nabízela základní verze, takže máte co dělat pěkných pár desítek hodin.

Svižnější a bohatší

Základní herní mechaniky zůstaly bez výraznějších změn, jen byly opět rozšířeny a vypilovány. Například možnosti vizuální úpravy vaší postavy jsou výrazně bohatší. Rozdělení na krátké mise zůstalo, stejně jako hlavní herní myšlenka – oběti. Souls Sacrifice je ve své podstatě third person mlátičkou, ovšem obětování jí dává nový rozměr. Po porážce každého protivníka se před vás klade volba, zda ho obětujete nebo zachráníte.

Soul Sacrifice Delta 04.jpgSoul Sacrifice Delta 05.jpgSoul Sacrifice Delta 06.jpg

Obětováním si zvýšíte útočnou sílu, zachráněním zase navýšíte svůj počet životů. Delta přidává novou možnost – Fate. Prostě necháte svoji oběť svému osudu. Na to se váže nový systém frakcí, kde získáváte různé bonusy podle vašeho herního stylu.

Už tak bohatý herní systém se tak navíc ještě navyšuje, protože tu pochopitelně nechybí ani ty stovky kouzel, mezi kterými si musíte zvolit šest aktivních. Kouzla mají své elementy, dají se vylepšovat a tak dále.Vše tu už bylo v původní verzi, která si díky své komplexnosti, ale zároveň snadné srozumitelnosti získala své fanoušky.

Pro Deltu platí to samé, přičemž se díky vybroušenému soubojovému systému stává ještě zábavnějším. Tvůrci si pohráli s časováním útoků i plynulosti pohybů, takže je Delta o něco svižnější, přičemž si ovšem zachovala svoji příjemně stoupající křivku obtížnosti.

Ta pravá verze

Bohužel hra nerezignovala na grindování, kterému se při snaze si sestavit to nejničivější sestavu kouzel nevyhnete. Stejně tak umělou inteligencí řízení parťáci dokáží občas vytočit k vzteku (ve vedlejších misích se ovšem opět můžete nahradit až třemi živými kamarády).

Soul Sacrifice Delta 07.jpgSoul Sacrifice Delta 08.jpgSoul Sacrifice Delta 09.jpg

Nicméně to jsou v podstatě jen drobnosti oproti té náloži zábavy, kterou Soul Sacrifice Delta nabízí. Vizuální stránka vypadá zase o něco lépe, stylový hudební podkres nádherně buduje atmosféru a Soul Sacrifice je prostě radost hrát.

Dostupné pro: Vita
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Marvelous AQL | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 14. května 2014
  • Nádherně depresivní
  • Komplexní herní prvky
  • Dlouhá herní doba
  • V podstatě jen datadisk
  • AI parťáků
  • Nevyhnete se grindování

Pokud jste původní verzi nehráli, Deltu vřele doporučuji. A pokud jste ji hráli? To záleží, zda jste ochotni si koupit to samé, ovšem s pořádnou porcí navíc. Musíte se rozhodnout sami.

Váš názor Další článek: Rozporuplný thriller Murdered: Soul Suspect ve startovním traileru

Témata článku: , , , , , , , ,