PC | Téma

Steam Trading Cards: virtuální karetní fenomén

Trading Cards, nový systém Steam komunity, se ihned po svém spuštění stal velkým fenoménem. Proto by byla velká škoda se mu alespoň trochu nevěnovat.

Systém jednoduše nazvaný Trading Cards byl odhalen trochu předčasně, a to díky portálu SteamDB, zaměřenému na zkoumání databáze Steamu. V ní se nejprve objevil stručný popis doplněný o ikonu, což příznivcům Valve stačilo k odstartování vlny spekulací. Tu ukončilo oficiální odhalení 15. května letošního roku, kterým započala nečekaná mánie mezi mnoha uživateli Steamu, jež by se dala přirovnat ke sběratelské vášni z dob Pokémonů, Magic a dalších karetních bláznivin, se kterými jsme s jako malí často setkávali. Je ale dost možné, že jste se systémem dosud nepřišli do styku a zajímá vás, o co přesně vlastně jde. V takovém případě jste na správném místě.

Karty sem, karty tam

Systém Trading Cards funguje v podstatě jako největší lákadlo poslední masivní aktualizace Steam komunity, které mimo jiné přidává možnost více si upravit stránku vašeho profilu, umožňuje vám nabírat zkušenosti a levely jako vystřižené z jakékoliv RPG hry a umožňuje sbírat a následně používat speciální emoticony a pozadí na profil. S tím vším jsou Trading Cards spojené.

market.jpg

Základ pochopitelně tvoří sbírání karet, které získáváte za prosté hraní určitých titulů. Stačí hrát a po nějaké době vám systém nadělí jednotlivé karty, jež následně uvidíte u sebe na profilu nebo ve Steam inventáři. Je tu však jeden háček. Za hraní konkrétní hry nezískáte všechny karty, ale jen polovinu, jejich příděl je zkrátka omezený. Zbytek karet tak musíte získat z jiných zdrojů.

 

Existuje i speciální verze běžných karet, tzv. foil, která je samozřejmě mnohem cennější a která vám může padnout i během samotného hraní.

 

Můžete požádat vaše přátele, ať vám karty za něco vymění, není problém použít své finance a koupit si kartu na Steam Community Marketu (kde klidně vaše karty můžete i prodat), stejně tak lze prostě čekat a doufat ve štěstí, protože byl nedávno přidán další způsob získávání karet, tzv. Booster packy. V jejich případě stačí, abyste se jednou za dva týdny připojili na Steam a měli vyčerpaný váš příděl karet pro konkrétní hru, načež se může jednou za čas stát, že vám v inventáři přistane Booster pack obsahující další tři karty pro daný titul.

karty.jpg

Mimochodem, existuje i speciální verze běžných karet, tzv. foil, která je samozřejmě mnohem cennější a která vám může padnout i během samotného hraní. Snad netřeba říkat, že v rámci Community Marketu jde o poměrně cennou záležitost, na níž se občas dá dobře vydělat.

Je libo kartu s Freemanem, nebo radši s GLaDOS?

Jak už jsem naznačil výše, karty nezískáváte za hraní jakékoliv hry na Steamu, ale pouze té, která je do systému zahrnutá. Vše začalo s Half-Life 2, Team Fortress 2, Portalem 2, Dotou 2 a indie hříčkou Don't Starve, postupně začal počet podporovaných titulů narůstat, většinou každé úterý a čtvrtek. Dnes mezi nimi najdeme třeba Magicku, Borderlands 2, Left 4 Dead 2, Serious Sam 3: BFE, Brutal Legend nebo Trine 2. Další budou samozřejmě přibývat, už teď se dá počítat třeba s The Elder Scrolls V: Skyrim.

odznaky.jpg

Možná vás napadá, co s kartami jde vlastně dělat, tedy kromě možnosti je vyměňovat a prodávat a faktu, že každá karta v sobě ukrývá nějaký zajímavý artwork. Pokud nasbíráte celý set, můžete všechny karty vycraftovat. Tím o ně sice přijdete, ale získáte za to jeden emoticon pro použití ve Steam chatu a v komunitních diskuzích, jedno pozadí pro váš profil, nějaký slevový kupon a také speciální odznak, který vám zajistí 100 zkušenostních bodů a který si můžete vystavit u sebe na profilu.

 

Všechny odznaky mají pět úrovní, takže pokud nasbíráte další set karet a znova je vycraftujete, odznak se vylepší a zajistí další zkušenostní body.

 

Takže za vycraftování všech osmi karet pro Half-Life 2 lze získat odznak s Lambda logem, emoticon Headcraba a pozadí s motivem Combine. Všechny odznaky mají přitom pět úrovní, takže pokud nasbíráte další set karet a znova je vycraftujete, kromě dalšího emoticonu a pozadí (i ty můžete libovolně prodávat či vyměňovat) se vám váš odznak vylepší a zajistí další zkušenostní body.

foil.jpg

Mám lepší odznak než ty, heč

Právě sbírání zkušenostních bodů bývá pro řadu hráčů největší motivace. Sice se můžete trochu "nalevelovat" i z jiných odznaků, které s kartami nemají nic společného (třeba za letní nebo vánoční výprodej a za počet her, které na Steamu vlastníte), ale s kartami to jde nejrychleji. Jistě si dovedete představit, jak je fajn pošklebovat se přátelům, že vy už máte úroveň 15 a několik vylepšených odznaků a oni jen úroveň 10 a jeden obyčejný odznak s motivem Team Fortress 2.

Kromě prosté sběratelské vášně tak systém Trading Cards probudil mezi uživateli Steamu velkou soutěživost. Proto se není čemu divit, že se karty tak ujaly. Stejně jako se mezi námi najdou tací, kteří chtějí být vždy lepší ohledně nějaké konkrétní hry nebo sportu, najdou se i tací, kteří chtějí být nejlepší ohledně sbírání karet na Steamu. Zvlášť když to pomocí odznaků a levelů mohou tak hezky prezentovat před ostatními.

TF2.jpg

Nezáleží přece na tom, že je vše jen na virtuální úrovni. Hlavní je, že jste lepší, že se sami můžete kochat vaší sbírkou a šklebit se na přátele. I když se najdou uživatelé, kteří karty sbírají bez větších cílů (třeba já sám), soutěživost zkrátka vládne a pravděpodobně je to ten hlavní důvod, proč Valve s Trading Cards tak zabodovalo a proč jsou leckteří ochotní zaplatit za karty na Community Marketu nemalé peníze.

 

Pokud Steam používáte, určitě se dříve nebo později zapojte.

 

Pokud Steam používáte, určitě se dřív nebo později zapojte. Jestli vám nevadí nutnost trochu obchodovat a smlouvat, určitě si i s touto součástí Steamu užijete slušnou zábavu. I zábava koneckonců může být dobrá motivace pro sbírání.

Diskuze (3) Další článek: Sci-fi horor Routine vypadá skvěle, láká čerstvými záběry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,