Super Smash Bros. 3DS: velké bitky na malém displeji (recenze)

Smash Bros. slaví u hráčů úspěch už od dob Nintenda 64. Vůbec poprvé se však série dostala z konzolí i na handheld. A 3DS má co dělat, aby bojovníky zvládlo.

Série Smash Bros. dokazuje, že v Nintendu se hodně dá na kreativitu a originální přístup. V podstatě jde totiž o bojovku, ale ohnutou natolik, že vytváří svůj vlastní subžánr. Základní premisa, tedy zmalovat protivníkům ciferník, sice zůstává do velké míry zachována, nicméně forma a prostředky jsou jiné.

smash bros 01.jpgsmash bros 02.jpgsmash bros 03.jpg

Soupeřům (v bitvě mohou být až čtyři bojovníci) neuždibujete z ukazatele zdraví, ale zvyšujete jakýsi koeficient odpalu – KO totiž nastává v okamžiku, kdy bijec odlétne daleko mimo arénu. Sice se ještě může zkusit vrátit dvojitým skokem zpět, ale dřív nebo později (jak dostává další údery) dostane takovou pecku, že odletí kamsi do dáli.

V kombinaci s dynamickými arénami, power-upy, jednoduchým (na naučení) systémem komb a důrazem na boj ve vzduchu, tak Smash Bros. nabízí úžasně chaoticky zběsilou zábavu, která si získala milióny fanoušků. Což dokazuje i nejnovější díl Super Smash Bros. pro Nintendo 3DS, kterého se jen v Japonsku za první víkend prodalo přes milión kusů.

Masivní porce

Jak už jste asi pochopili z obšírného úvodu, Super Smash Bros. staví na základech původní hry N64. Jen je všeho víc. O hodně víc. Nabídka bojovníků například čítá 49 postav namixovaných z různých first party i third party titulů Nintenda. V aréně se tak proti sobě může postavit Mario, Pikachu, Mega Man a trenérka z Wii Fit. Někteří z bojovníků mají i víc forem, a aby to nebylo málo, zápasníkem se můžete státy i vy – tedy vaše Mii. To může mít tři formy podle zbraně, kterou chcete používat: pěsti, meč, či pistole.

smash bros 04.jpgsmash bros 05.jpgsmash bros 06.jpg

Každou z postav z postav si ještě můžete upravit prostřednictvím různých předmětů a vybavení. Jde jak o vizuální změnu (oblečení), tak i úpravu vlastností a útoků. Je toho tuna, co se dá v průběhu hraní získat, a Smash Bros. se tak ve své podstatě stává prakticky nekonečnou a nekonečně variabilní hrou. Vděčí za to i pestré nabídce módů.

Sám i proti všem

Samozřejmě nechybí klasické samostatné souboje, kde si to můžete rozdat proti třem dalším bojovníkům (ať už AI či živým hráčům přes lokální multiplayer). Smash Run (exkluzivní mód pro 3DS verzi) vás nechá proběhnout bludištěm a nasbírat power-upy, se kterými následně budete čelit soupeřům v klasické aréně. Stadium nabízí několik různých miniher, v All-Star postupně čelíte všem bojovníkům a dalo by se pokračovat.

smash bros 10.jpgsmash bros 11.jpgsmash bros 12.jpg

Online mód si můžete užít v odlehčené verzi jménem For Fun, kde je k dispozici většina arén a předmětů, ovšem pokud chcete světu ukázat své bojové schopnosti neovlivněné jinými vlivy, můžete vyzkoušet variantu For Glory, kde nejdou power-upy a arény mají takzvanou omega formu, což znamená, že jsou rovné a chybí veškeré nástrahy.

smash bros 07.jpgsmash bros 08.jpgsmash bros 09.jpg

Skvělým doplňkem se stává Spectate mód, kde můžete sledovat zápasy jiných hráčů a dokonce si i vsadit na vítěze. Nechybí záznamy bojů, podrobné statistiky a tak dále. Prostě co se týče herního obsahu, Super Smash Bros. vás nechá jen uznale pokynout hlavou.

Jenom předehra?

Herní mechaniky jsou pečlivě vycizelované, herní arény překvapí svojí nápaditostí a pestrostí (různě se hýbají, mění tvar a prostě nejde jen o nudná bojiště klasických bojovek) a celkově je hra prostě nesmírně nápaditá, zábavná a líbivá. Jen mám při hraní stále hryzavý pocit, že nebyla úplně stvořená pro Nintendo 3DS.

Dostupné pro: 3DS, Wii U
Žánr: Arkády | Bojovka
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 3. října 2014
  • Zábavný soubojový systém
  • Plynulých 60 fps
  • Dynamické a nápadité arény
  • Spousta obsahu
  • Lagující multiplayer
  • Horší ovládání
  • Občas zmatek kvůli malému displeji

Trvalo mi docela dlouho si zvyknout na ovládání prostřednictvím Slide Padu a ani na 3DS XL se nevyhnete občasné ztrátě orientace uprostřed litých bojů – malý displej handheldu se prostě pořádné televizi nevyrovná. Obojí by se dalo poměrně snadno překousnout, horší problém však představuje občas nevyzpytatelná online hra, kdy se střídají stabilní zápasy s extrémně lagujícími. Nicméně navzdory tomu je Super Smash Bros. prostě zábavná hra, která dokáže vyplnit krátké chvilky i udržet na dlouhé hodiny.

Váš názor Další článek: Svět AC: Unity bude plný možností a různorodých příběhů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,