Tales from the Borderlands Episode 5: konec cesty (recenze)

vytisknout velikost písma
Tak, a máme tu poměrně rychle finální pátou epizodu příběhu ze světa Borderlands. Takže jaká je a jaký je celkový dojem? Dozvíte se za okamžik.

Nevěřím, že jste o této sérii alespoň neslyšeli. Nejspíše jste již četli alespoň nějakou recenzi na předešlé epizody. Pokud ne, klidně začněte odkazy na konci recenze, případně i rovnou závěrečným verdiktem.

Pokud si chcete recenzi přečíst celou, začnu opět maličkým uvedením do příběhu a dvou hlavních postav. Jako hráč se ujímáte rolí dvou „dětí štěstěny“. Rhys je smolař, který pracuje v korporaci Hyperion (jeden šmejd vedle druhého), která je známa svými ne moc fér praktikami vůči ostatním firmám a obvykle jí šéfuje nějaký extra hajzlík. Obvykle jen krátkou dobu, než ho vyšachuje někdo pod ním. V této společnosti mají zaměstnanci koníček, a tím je šplhání ve firemním žebříčku díky nekalým a smrtícím praktikám. Náš Rhys by také rád šéfoval, místo toho byl neustále pushován.

Borderlands 2015-10-21 21-54-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-00-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-09-21-30.jpg

Navíc je jeho velkým vzorem Handsome Jack, kterého znáte z akčních stříleček od Gearboxu. Jenže Rhys je děsné jelito a smolař v jedné osobě. Naštěstí má pár věrných přátel, třeba jeho účetního a beznadějné situace se díky tomu stávají jen méně beznadějné. Druhou postavou je Fiona, se kterou Rhysie zkříží svůj osud za ne úplně ideálních podmínek a nastartuje tak horskou dráhu různých podvodů, podrazů, šlamastyk a jinak napínavých situací. A také velkééého množství, někdy více, jindy mně, vtipných situací. Na těch je hra postavena a je to její primární kouzlo. Sem tam se najdou vážnější a dojemnější okamžiky. Ne ale moc, ubulená limonáda to není.

 

Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně

 

S radostí mohu prohlásit, že je pátý díl pro mne druhou nejlepší epizodou. Po originální a střelené první epizodě se tak jedná o to nejlepší z cyklu. I když tak trošku jiným způsobem. Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně (nejvtipnější scéna obsahuje boj obřích robotů ve stylu mixu Power Rangers, Final Fantasy a Street Fightera). Více se však setkáme s napínavými vážnějšími situacemi. Není to na škodu. Nuda má zde absenci v docházce (na rozdíl od momentů a pomalých rozjezdů předchozích částí) a epizoda se hraje jedním dechem.

Borderlands 2015-10-21 22-51-21-31.jpg

Její dohrání vám potrvá nějaké dvě hodinky. Opět se nebude jednat o obtížnou zkoušku ohněm, hra působí více jako interaktivní lehký sci-fi animovaný film s občasnými quick-time eventy, kdy musíte ve správnou chvíli stisknout adekvátní tlačítko na ovladači/klávesnici. Ideální titul po náročném dni v práci, kdy chcete prostě vypnout a na akci typu Dark Souls nemáte patrony.

To vše je nabídnuto v líbivém barevném animovaném kabátku, který znáte z původní série Borderlands. Jestli si potrpíte pouze na hyper-realistickou grafiku, hra pro vás není, ale přicházíte o hodně. Výhodou zpracování je nenáročnost na hardware, protože hra je rozběhatelná na téměř kterékoliv šlupce doby dnešní i minulé. Potěší také skvělý dabing a audio složka obecně. Dialogy jsou také dobře napsány. Těšíte se na každou linku a někdy je těžké přemýšlet o tom, jak budete reagovat, protože si své reakce můžete vybírat a od toho se bude odvíjet, co se děje dál. Obvykle se jedná jen o kosmetické rozdíly.

Borderlands 2015-10-21 21-45-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 21-48-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-03-21-31.jpg

Pátá epizoda byla vydána s krátkým časovým rozestupem, ale není to znát. Jedná se o důstojné, chytlavé ukončení a pokud jste čekali před nákupem, až bude série celá, rozhodně to stojí za to, stejně jako ostatní počiny od Telltale: Wolf Among Us, Walking Dead I a II, ale i jiné. Tales from Borderlands se jen mírně odlišuje.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Příběhová adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 20. října 2015
  • Důstojné završení
  • Nenáročnost
  • Dabing
  • Skvělé dialogy
  • Spád
  • Zdlouhavý konec
    

Není ani tak temná hra, ale spíše vám vyčaruje úsměv na tváři. Páté epizodě bych snad jen vytkl poměrně zdlouhavý sladký konec, ale protože je to závěr série, dá se to pochopit.

Podtrženo sečteno...Už máte hru koupenou.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Parta nadšenců tvoří v Minecraftu celou Vídeň, podívejte se

Parta nadšenců tvoří v Minecraftu celo…

V Minecraftu můžete vytvořit téměř cokoliv, od fantasy dungeonů až po vesničku své babičky. Co ale takhle kompletně celou Vídeň?

14.  2.  2017 | | 11 N/A
Project CARS 2 ve 4K nerozeznáte od reality (galerie)

Project CARS 2 ve 4K nerozeznáte od re…

Závodní pecka Project CARS se oficiálně představuje ve svém druhém pokračování a kromě traileru se prezentuje i labužnickými 4K screenshoty. No nevypadá to famózně?

8.  2.  2017 | | 13 N/A
10 skvělých českých her, které vyšly v roce 2016

10 skvělých českých her, které vyšly v…

Češi mají na hry talent a ten prokázali i v minulém roce. Vybrali jsme deset her českých tvůrců vydaných v roce 2016, které považujeme za nejlepší!

14.  2.  2017 | | 7 N/A
Jak Gran Turismo Sport posouvá laťku věrohodnosti (galerie)

Jak Gran Turismo Sport posouvá laťku v…

Mnozí vidí Gran Turismo Sport jen jako další nástavbu slavné série. Je v tom ale mnohem více, především z hlediska vizuálu.

13.  2.  2017 | | 22 N/A
Odhaleno temné fantasy RPG GreedFall s příchutí Zaklínače a Bloodborne

Odhaleno temné fantasy RPG GreedFall s…

Pokud vám nestačil Zaklínač, Focus Home Interactive ve spolupráci se Spiders Games chystají zbrusu nové RPG.

11.  2.  2017 | | 6 N/A
Herní filosofie: Jak grafika ovlivňuje přístup hráče?

Herní filosofie: Jak grafika ovlivňuje…

Než o hře víme cokoliv dalšího, uděláme si obrázek podle toho, co vidíme. Jak tenhle předpoklad ovlivní náš přístup a jak toho můžou vývojáři využít?

7.  2.  2017 | | 5 N/A
Otevřenou betu For Honor si můžete stáhnout již nyní

Otevřenou betu For Honor si můžete stá…

Otevřená beta For Honor startuje tento čtvrtek, můžete si ji však stáhnout již nyní, abyste se na ni připravili.

8.  2.  2017 | | 4 N/A
For Honor: když čest dává zabrat (recenze)

For Honor: když čest dává zabrat (rece…

Ubisoft nám většinou přináší nekonečné série, a tak je příjemné vidět, že se občas pustí do něčeho nového. Jak dopadl krok novým směrem v podobě For Honor?

18.  2.  2017 | | 9 N/A