Tanečky ve Fortnite můžou Epic Games zavařit, jejich autoři se bouří

Kritika a dokonce i hrozby žalobou. Některé tanečky ve Fortnite nemusejí být úplně košér z právního hlediska. Upozorňují na to jejich autoři.

Znáte jména těch, kdo jako první předvedli tanečky, které znáte z Fortnite? Víte jméno alespoň jednoho z těch, kdo předvedli pohyby později použité pro emoty v populární Battle Royale hře? Nevíte? No tak právě to je podle některých z původních tanečníků problém. Hráči neví, o čí tanec se jedná. Neví mnohdy ani, že to není dílo autorů Fortnite, protože to není nikde uvedené.

Už v červenci se Rapper Chance opřel do Epic Games, teď se k němu přidávají i další autoři pohybů, které vývojáři použili. Podle rappera by se měly do hry přinejmenším přidat i písně, které za tanečními pohyby stojí, čímž by se dostaly do povědomí hráčů. Umělci, kteří tyto pohyby natočili jako první prý tratí na tom, že Epic je využívá a měsíčně na nich vydělává miliony dolarů z mikrotransakcí.

Přidat písně do hry je pro Epic dobrá cesta, jak by bylo možné zaujmout pozitivní přístup. V případě, že by vývojáři přidali písně do hry, zaplatili by za jejich práva autorům. Vzbudili by tak pozitivní dojem a ukázali ochotu se finančně revanšovat.

V poslední době se stejným způsobem vyjádřili také Blocboy JB, 2 Milly a herec Donald Faison, kterého můžete znát jako Turka ze seriálu Scrubs (kde se ostatně objevil také právě tanec využitý pro Fortnite). "Pokaždé, když někdo dělá ten tanec, jediný kdo dostane zásluhy je Fortnite. Nevytvořili ale vůbec nic. Jenom tu hru samotnou. Dostávají prachy a uznání za můj výtvor. To je šílený," tvrdí Blocboy JB. "Milují naši kulturu, ale nesnáší naši barvu," hrál potom i na rasistickou notu.

2 Milly potom reagoval hodně podobně. "Všichni mi najednou říkali "Hele! Tvůj tanec je v té hře!". Ty pohyby přímo samostatně prodávají. Vydělávají na tom, co jsem udělal já. Ne, ne, tohle nemůže dlouho pokračovat," řekl pro CBS. Problémem ale je, že se dá jenom velmi těžko vymáhat duševní vlastnictví u tanečních pohybů. "Existují totiž spousty pravidel ohledně textů, hudby a dalších zvuků. U choreografických pohybů ale nic podobného neexistuje." zaznělo také na CBS při právním rozboru.

Herec Donald Faison se nedávno objevil na opětovném setkání herců seriálu Scrubs. Jeho tanec se už za dob seriálu proslavil a při Q&A ho požádali, jestli by ho předvedl i teď. Donald na to odpověděl, že se k ničemu takovému nechystá. "Jestli ho chcete vidět, zapněte si Fortnite, protože oni to ukradli," reagoval ne zrovna nadšeně. 

Použití tohoto tance ale zřejmě není problém, protože se Epic dohodli s tvůrcem seriálu Billem Lawrencem. "Někdo za to dostal zaplaceno, říkáte si...Nedostal jsem žádné peníze. Někdo za to očividně zaplaceno, ale já to nebyl. A teď už to není moje. Ten tanec jsem vymyslel z fleku, když jsem dorazil pozdě na natáčení," řekl Faison. 

Právní hledisko zřejmě stojí na straně Epic Games, ale vzhledem k obřím výdělkům, které Fortnite produkuje, nevrhá takováto aféra na společnost vůbec dobré světlo. Jaký je váš názor na tuhle tahanici?

Diskuze (4) Další článek: Just Dance 2019: prostě boží trsání (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,