The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut (recenze)

vytisknout velikost písma
V předvánočním období ticha přinášíme menší recenzi na skvělou diablovku Van Helsing. Vyplatí se?
The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut (recenze)

Před vánočními svátky jsme si odchytli na recenzi jednu z chuťovek od menšího maďarského studia Neocore. Je to jejich čtvrtá hra zaměřená na dobrodružství zabijáka příšer Van Helsinga. Spíše se dá říci, že toto pokračování jen spojuje předchozí tři dohromady a přidává něco málo navíc, což je takový hezký komplet. Celá idea byla v tom, že si studio nemohlo dovolit vydat celý velký titul jako obří molochy s několika stovkami zaměstnanců. Dobrá zpráva je, že pokud máte zakoupeny předchozí tři hry, tzv. Final Cut máte zdarma.

I když mám RPG asi nejraději, původní tři tituly mne obešly velkým obloukem. O hře jsem věděl, že je to akční „diablovka“, která má dobrá hodnocení (až tedy na třetí díl, který sklidil docela dost kritiky od hráčů a pisálků), ale to bylo tak vše. Na Final Cut jsem se tedy těšil, jakožto završení a uzavření titlu. A pokud jste žádný z dílů nehráli, ale brousíte si drápky na něco akčního a máte rádi satirický humor, Van Helsing toho nabízí dost, i když na začátku to tak nevypadá.

VanHelsing_x64 2015-11-12 07-36-22-22.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-28 15-33-47-85.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-28 16-32-05-26.jpg

Důležitý je obsah

Obvykle nezačínám negativy a technickým zpracováním, ale Final Cut mě naštval hned po instalaci, kdy vše vypadalo jako byste si to vytáhly „odněkud“. Na grafiku moc nekoukám a počet polygonů nepočítám, ale tak hnusné textury i na maximální detaily, to jsem dlouho neviděl. Po chvilce jsem si všiml, že textury nejsou nastaveny na maximální detaily. Ejhle, byly nepřístupné a pouze jako datadisk. Naštěstí ale zadarmo. K mé smůle ani po stáhnutí DLC textury nefungovaly. Nastala tedy kompletní odinstalace titulu a zkouška nového naládování pevného disku. Hurá, pomohlo.

 

Vaším nepřítelem je, jak jinak, megašílený vědátor, který si chce podrobit zemi díky svým experimentům a armádou z nich vzniklou

 

Myslím, že můžeme po malých technických peripetiích začít příběhem. Do země Borgova (příbuzná Karpat, zdá se) přijíždí bájný lovec upírů a démonů, Van Helsing, respektive jeho syn na popud starého známého přítele. Tím přítelem je paradoxně vampír a po chvíli vám bude jasné, že tohle není žádné vážné dobrodružství. Vaším nepřítelem je, jak jinak, megašílený vědátor, který si chce podrobit zemi díky svým experimentům a armádou z nich vzniklou. Toto je ale jen začátek a po jeho poražení nastupuje jakési druhé a pak třetí dějství. Příběh omšelý, ale nijak iritující. Pro Van Helsinga juniora to bude asi jeho největší dosavadní sousto, ale naštěstí na to nebude sám. Bude mu pomáhat jeho krásná, leč nemrtvá a velmi uštěpačná společnice Katarina. Duch, kterému pomohl Helsingův otec a který je zavázán vám pomáhat.

VanHelsing_x64_11 2015-11-28 17-08-27-75.jpg

Pro mne je toto prosím alfa a omega titulu. Kromě toho, že vám Kačka bude dělat jakousi mulu na poklady a pomocnou sílu v boji, bude s vámi ve věčné interakci. A že se jedná o poťouchlou a na bránici útočnou. Hra se nebere vážně a velmi časté dialogy mezi NPC a zejména Van Helsingem a Katarinou jsou skvost, kvůli kterému stojí titul hrát. Nijak jsem neřešil příběh, lepší loot (pokud jsem nezačal dostávat za ucho) a jiné věci tradiční pro akční RPG. Já se prostě těšil, co zas naše hrdinská dvojka vyplodí při situacích, kterých je v titulu nespočet a na každém kroku.

Zpočátku mě nadsázka, ironie a satira zaskočila, protože jsem myslel, že je to takto opravdu myšleno. Po chvilce mi ale docvaklo, že to má být prostě sranda, sranda, sranda a pak to bylo. Hra váš čapne za rukáv a nepustí. Jiu Jitsu style!!! A až potkáte mnohé odkazy na Monty Pythony, štědrý den, nebo třeba Pána prstenů, budete se jen lišácky usmívat nad inteligentním umístěním.

VanHelsing_x64_11 2015-11-28 19-31-15-56.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-29 00-39-48-29.jpgVanHelsing_x64_11 2015-12-06 12-49-20-70.jpg

Protože je tohle diablovka, čekají vás miliony potvor, příšer, duchů na sestřelení v mnoha variantách, jak to známe z Diabla, tedy různí obyčejní šmejdi, ale i ti silnější „šampioni“ nebo bossové, kteří zatopí obvykle více. Často narazíte i na vedlejší úkoly, které se dají označit prakticky jako "jdi někam, zabij, přines". Vše ale zábavné díky suprovému dabingu a zajímavým dialogům. Vše je nadesignované, aby se propojily cyberpunkové výtvory šíleného vědce společně s východní duchařinou, lesními duchy, vílami, nemrtvými a nebo jejich kombinacemi. Záleží hodně na zvolené obtížnosti. Já dohrál kampaň pro jednoho hráče za necelých třicet hodin za tzv. Bounty huntera.

VanHelsing_x64_11 2015-11-28 17-20-27-74.jpg

Tak a máme zde výběr povolání. Můžete si vybrat ze šesti a snad každý hráč bude uspokojen. Bounty hunter je pro mne typicky archetyp původního hrdiny, jak ho známe třeba z filmů. Ostrostřelec v plášti a klobouku. Neštítí se pistolového stylového dua, pušky nebo kuše. Ti, co mají rádi cyberpunk si zkusí třeba... umm... (hledá ve hře, aby správně hláskoval) Phlogistoneera. Vědce v jakémsi brnění, že by i Ripleyová záviděla. Podobný je Construktor, připomínajíc Engineera z Torchlightu, který má k dispozici pomocnou pohyblivou střílnu a malé robotické pavouky. Milovníci magie tu mají také jednoho adepta sršícího magií a slabým životem. Ti, co si to rozdávají rádi tváří v tvář, uvítají Protectora, což je typický bojovník v brnění.

Druhá postava preferuje dýky, výpady zezadu a trošku to okoření magií. Každý z hrdinů má k dispozici velký talíř se skilly ve třech úrovních (dvacet jedna schopností), které dále můžete upgradovat v mnoha aktivních i pasivních ohledech a směrech. Druhou skupinou jsou aury, které můžete mít až tři aktivní a je jich dvanáct. Pocit, že byste měli moc zbytečných skillpointů určitě nebudete, ba naopak. Je to poměrně nedostatkové zboží. Vylepšovat budete i tři klíčové atributy, které se zaměřují na zdraví, působené poškození a magii a výrazně ovlivňují vaši postavu. Jsou tu i perky, které odemykáte za různé úkoly.

VanHelsing_x64_11 2015-11-28 15-36-47-86.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-28 16-23-05-26.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-28 18-12-26-67.jpg

Před lety bych asi byl maličko pobouřen, ale nyní takovou možnost rád vítám. Můžete vše libovolně (za poplatek herní měny, které je stále dost) resetovat a zkoušet. Pro lidi, kteří nemají moc času na hraní a nechtějí několik postav stejného povolání, je to dobrá věc. Je přítomen i enchanting a crafting, ale zejména ten druhý jsem až tak moc nepoužil a nemyslím, že je ve hře dobře implementován. Enchanting – posilování předmětů, je na druhou stranu jednoduché, rychlé, levné a fungující.

 

V určitých fázích hry musíte stavět na vytyčené body pasti

 

Van Helsing nabízí i několik jakýchsi mini her. Jednou z nich je režim známý z jiných titulů – obrana věží. V určitých fázích hry tak musíte stavět na vytyčené body pasti a z jedné strany se na vás chrlí hordy nepřátel, které se nesmí dostat na druhý konec.

VanHelsing_x64_11 2015-11-28 17-50-27-88.jpg

Další mini hrou je strategické posílání hrdinů s armádou do určitých problematických situací. Odměnou může být zlato, či nějaký artefakt. Tyto minihry naštěstí nejsou povinné a nějak nezasáhnou významně do dění hry. Ti, kteří si chtějí užívat Van Helsinga (asi jako většina hráčů), nad nimi mohou mávnout rukou. Dokonce můžete mít i zvířátko, chiméru, kterou posíláte na výpravy a pokud jsou úspěšné, přinese vám i nějaké ty drobnosti.

Jako by obsahu nebylo málo, po vzoru Diabla III nekončí zábava po dohrání kampaně. K dispozici je dobrodružný režim s jednotlivými scénáři, za jejichž dokončení vás čeká nějaká ta odměna. Jsou zde i dva kooperační (kampaň nebo scénáře) a dva PVP režimy. Horši ale je, že je skoro nikdo nehraje a je velmi těžké někoho najít. Případně se jedná o problémy serverů.

VanHelsing_x64_11 2015-11-28 18-12-26-67.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-28 19-28-15-54.jpgVanHelsing_x64_11 2015-11-29 00-42-48-29.jpg

Co mě na hře zpočátku odradilo a později se stalo hlavním tahákem je dabing. Ironické rozhovory mezi hlavními protagonisty jsou skvostně namluveny. Van Helsing má typicky temný super hrdinský chladný projev, podobně jako Batman (leč ne tak chrčivý) a jeho společnice roztomilý, vlezlý, východní přízvuk. Velmi chválím samotné ambientní skladby, ať už jste v menu, vaší skrýši nebo během putování. Není problém si u hry jen sednout, lehnout a relaxovat.

Trable s grafickým zpracováním jsem nakousl na začátku. Samotná grafika hry je tak nějak průměrná. Nenadchne, ani neurazí. Design příšer mohl být lepší, ale není to žádná katastrofa. Hra se hýbe na mém archaickém, byť silně přetaktovaném C2Q s GTX960 dobře i na maximálních detailech ve Full HD. Obvykle vše nad třicet snímků. Skoro bych zapomněl... Co hodně unavuje, je úvodní několikaminutový loading, když zapnete hru. Mnozí z nás mají SSD jen na systém nebo ho nemají vůbec. Já měl hru samozřejmě nainstalovanou na konvenčním plotnovém disku s 7200 otáčkami. Naštěstí loadingy mezi lokacemi následně trvají jen pár vteřin. Sice to není perfektní, ale dá se to přežít.

VanHelsing_x64_11 2015-12-06 12-49-20-70.jpg

Pro ovládání hry je standardním optimem klávesnice a myš, jak jinak. Občas se mi stávalo, že při rychlém úprku hra nechtěla akceptovat kliknutí a namísto toho mne poslala přímo mezi skupinu příšer, která mne dorubala.

         

Dostupné pro: PC, Xbox One
Žánr: RPG | Izometrické RPG
Výrobce: NeocoreGames
Začátek prodeje: 23. září 2015
  • Skvělý humor
  • Povedený dabing
  • Hudba
  • Chytlavá hratelnost
  • Hrdinové
  • Dlouhé nahrávání
  • Průměrná grafika
  • Občas ovládání
    

Jak to tedy celé sesumírovat? The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut je opravdu fajn hra. Na počátku je sice vše jakési divné s různými zaškobrtnutími, ale jakmile se odhodláte k zapnutí titulu a dáte mu šanci, hra vás jen tak nepustí. Jako vrchol bych označil dialogy, dabing a hudbu. Hratelnostní stránka příliš nepokulhává pozadu a dotahuje i jiné AAA tituly s několikanásobně větším rozpočtem. Jasně, Helsing není perfektní, ale i tak je to hodně solidní titul. 42€ na Steamu je možná až moc velká cena pro mnohé z nás, ale hra se dá pořídit i o polovinu levněji na jiných portálech. 

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Uncharted 4: A Thief

Uncharted 4: A Thief's End - poslední …

Uncharted 4 nás provedl mnoha nezapomenutelnými okamžiky. Dokáže uhranou i naposledy?

13.  5.  2016 | | 11 N/A
Uncharted 4: grafické orgie, co prodávají platformu

Uncharted 4: grafické orgie, co prodáv…

Některé hry jsou hity. Další zase rovnou prodávají platformu. Uncharted, to je kapitola sama pro sebe.

11.  5.  2016 | | 46 N/A
Uncharted 4 pod lupou: grafika nové generace z dílen Naughty Dog

Uncharted 4 pod lupou: grafika nové ge…

Uncharted 4 vypadá nádherně, co za tím ale stojí? Podívali jsme se, co dokáže interní grafický engine tvůrců.

16.  5.  2016 | | 14 N/A
DOOM: krvavé slzy nostalgie (recenze)

DOOM: krvavé slzy nostalgie (recenze)

I přes minulou slávu byl DOOM dnes již mrtvou sérií, dokud na E3 nepředstavili vývojáři z Id Software bombastický návrat v podobě nového dílu. Povedlo se jim to?

18.  5.  2016 | | 21 N/A
Call of Duty: Infinite Warfare - vzhůru mezi hvězdy

Call of Duty: Infinite Warfare - vzhůr…

Už snad nikoho nepřekvapí, že i letos si pro nás Activision připravilo nový díl své dlouholeté FPS série Call of Duty. Tentokrát už je to nějaký čtrnáctý díl a stále se drží svého zasazení do budoucnosti.

19.  5.  2016 | | 7 N/A
The VOID: virtualitu lze nyní uchopit zcela novým způsobem

The VOID: virtualitu lze nyní uchopit …

Zcela unikátní projekt založený na virtuální realitě a interaktivním prostředí, kde spolu obojí komunikuje v dokonalé symbióze. Po nasazení VR helmy se ocitnete v nejtemnější jeskyni ze všech, prohledáte starobylé májské ruiny nebo zažijete galaktické bitvy hvězdných korábů. To vše se skrývá pod zkratkou označující bránu vedoucí doslova do jiného času a prostoru.

13.  5.  2016 |
Vzhůru do jiných světů aneb jak funguje virtuální realita?

Vzhůru do jiných světů aneb jak funguj…

Všichni to chceme, málo kdo ale doopravdy chápe, co za tím stojí. Co je to virtuální realita?

24.  5.  2016 | | 10 N/A
Nový DOOM ve světových recenzích drtí konkurenci

Nový DOOM ve světových recenzích drtí …

Návrat legendárního DOOMa se podle recenzí povedl na výbornou.

16.  5.  2016 | | 29 N/A