The Sims 4: domácí patálie (recenze)

vytisknout velikost písma
Po dlouhé době se objevil nástupce Sims 3. Milovníci virtuálního života jásejte. Nebo snad ne?

Je to už pět let, co vyšel třetí a poslední díl série Sims (nepočítaje tuny datadisků). Většina asi ví, že Sims jsou světově nejúspěšnější sérií a EA si s ní pořádně namastilo kapsy. A to jistě udělá i se čtvrtým dílem, ale o ceně až na konci. Otázkou je, zda-li čtvrtí simíci přinášejí něco nového a skutečně přínosného. Začněme třeba tvorbou postavy.

Zase o chlup přirozenější

Při zapnutí hry budete vyzváni, abyste si vytvořili herní postavu, která je obecně označena za „simíka“. Může jich být i více a můžete začít i rovnou s hotovými rodinami. Možností vyblbnutí je relativně dost. Vzhled postavy a její obličej opravdu můžete, s trochou času, vymodelovat tak, abyste se v ní shlédli, případně si udělat svůj idol dle představ. Chcete zeštíhlovat konkrétní partie či nějaké rozšířit? Například pokud máte velmi úzký pas, ale sedínku pořádně zakulacenou? Žádný problém.

1402402862-ts4-e3-hipsters-alt-pres-hero.jpg 1402402866-ts4-e3-treadmill.jpg 1402402867-ts4-e3-rocket.jpg

Toto se obecně dá říci o všech částech těla, byť bych preferoval možnost nastavit si delší chodidla. Navíc, pokud jste fanoušci ufonských šeďáků nebo Poison Ivy z Batmana, hra vám dovolí mít adekvátní barvu kůže, tedy šedou nebo zelenou. A zde je první zádrhel. Upravování barevných schémat je zde velmi triviální. Typů oblečení pro různé činnosti (všední, sport, pracovní, spánek, společenské) je mnoho, ale co se týče barev, které je možné použít, dle konkrétního modelu, je to špatné.

 

Vizuální stránku postavy máme hotovou, ale na výběr je ještě mnoho povahových rysů, které ovlivňují chování a potřeby vašeho charakteru

 

Těch je na vybranou jen několik. A dovolím si věřit, že mnoho hráčů bude nespokojeno, což chápu. Vizuální stránku postavy máme hotovou, ale na výběr je ještě mnoho povahových rysů, které ovlivňují chování a potřeby vašeho charakteru. Některé činnosti budou mít větší vliv na jeho štěstí, pokud se zadaří. Může to být ale i naopak. Myslím, že si z vlastností, kterých je několik desítek, vybere každý.

TS4 2014-09-10 19-28-29-08.jpg

Stavíš, stavíme, stavíte

Další důležitou částí je postavit si hezký příbytek do určitého cenového limitu. Tato procedura hračičkám zabere i několik hodin a pozitivní je, že se dá čas zastavit. Dokonce můžete vypnut zcela i stárnutí vašich postav v menu hry. Pokud jste ale lenoši a přesto byste chtěli hezký baráček, studio Maxis samo vybírá ty nejpovedenější, které hráči vytvořili a sdíleli pro komunitu. Hráči však mohou sdílet mnohem více, například postavy. Předem hotový domeček tak můžete použít ve své hře a dle gusta dále upravovat. Na druhou stranu, systém stavění příbytku je opravdu intuitivní, stejně jako většina úkonů ve hře. Navíc, nápověda zde funguje velmi dobře a často. Pro někoho možná až otravně moc často.

TS4 2014-09-16 17-29-50-98.jpg TS4 2014-09-16 19-26-43-60.jpg TS4 2014-09-16 20-03-00-38.jpg

Nově má po hratelnostní stránce velký vliv provádění více činností najednou pro uspokojení několika potřeb ve stejný čas. To, co simík potřebuje, uvidíte v jednoduché a přehledné tabulce. Uspokojovat několik potřeb najednou je něco, co hra potřebovala jako sůl. Místo otravné fronty činností, které simík má provést, aby byl šťastný, tak můžete například cvičit, zatímco se díváte na televizi a komunikujete se svou partnerkou, partnerem či přáteli.

TS4 2014-09-17 10-24-15-83.jpg

Musíte se docela otáčet, abyste vše stíhali, protože zpočátku nebudete mít mnoho peněz na luxusní postel, ve které vám bude stačit spát jen pár hodin, abyste byli kompletně fit. Obecně nadbytek finančních zdrojů v Sims 4 neexistuje, pokud nepoužíváte cheaty. Váš simík není superman a potřebuje odpočívat, stejně jako jíst, chodit na toaletu, občas se umýt. Případně nově si dokážete opravit vybavení (opravář tu není), pokud nebudete chtít komoditu nahradit jinou. Samozřejmě simík chce i společnost, aby se necítil osamělý. Je ale legrační, když maluje smutný obraz, protože se cítí sám. Pokud se nějaká jeho potřeba dostane do červených hodnot, sám se ji i odhodlá vykonat. Ne vždy toto ale funguje a občas si můžete nadělat i do kalhot. Doslova.

Chechtáky jdou těžko

Abyste si mohli koupit lepší vybavení, musíte vydělávat korunky. Můžete si přivydělávat svými koníčky. Například namalujete obraz a pak ho, někdy s větším, jindy s menším ziskem, prodáte. Můžete se přesunout do jiné lokality a začít hrát na hudební nástroj. Občas vám někdo hodí penny. Samozřejmě můžete mít i obyčejnou práci. Vybrat je možno z několika odvětví, ideálně těch, které odpovídají vaší osobnosti a koníčkům. Navíc tu hraje velmi důležitou roli nálada, která je novinkou série.

TS4 2014-09-17 10-27-46-18.jpg TS4 2014-09-17 10-29-15-24.jpg TS4 2014-09-17 10-30-58-66.jpg

Pokud je vaše postava v práci, bohužel ji nevidíte. Ráno zmizí a pak jen čekáte, až se vrátí. Kariérní postup je také zjednodušen. Občas se objeví eventy, ve kterých se máte rozhodnout mezi dvěma možnostmi a buď se podaří a vy si polepšíte, nebo nikoliv. Toto je hře dosti vyčítáno. Čekání, než se vrátí simík z práce, je otravné, ale alespoň nemusíte čtvrtinu hry trávit v taxíku při cestování, jak tomu bylo v minulém díle.

 

Hra je koncipována pro budoucí datadisky a DLC, což sice není překvapením, ale ze hry tento fakt čpí na sto honů

 

Hra nepotěší svým obsahem. Není až tak moc míst, kam můžete zajít. Můžete se seznamovat nebo si krátit čas v muzeu, tělocvičně, baru, knihovně. Žádná pořádná restaurace, žádné společensko-kulturní vyžití (například kuželky), žádné bazény a ani batolata nebo domácí mazlíčci. Nejnižší věková kategorie, na kterou narazíte je normální školák. Ano, ano, jistě obsah pro další mastné DLC. Bohužel to hru sráží, a dost, a když hráč doslova cítí potřebu EA dále tahat ze zákazníků peníze, člověka to odradí.

1402404151-the-sims-4-obama-2.jpg

Normální verze hry stojí na Originu 59€. Nejvyšší, Deluxe verze pak 70€. Ta navíc obsahuje jen několik předmětů a soundtrack navíc. Hra je zkrátka koncipována pro budoucí datadisky a DLC, což sice není překvapením, ale ze hry tento fakt čpí na sto honů.

Dalším negativem je opruzování častými a velmi dlouhými, až snad neakceptovatelnými, nahrávacími obrazovkami díky rozkouskování mapy – třeba i dvacet vteřin. Je tragédie, pokud jste s jednou postavou například v tělocvičně a v tom chcete zkontrolovat dalšího svého simíka v jiné lokalitě, kde máte vlastní domek. Prázdnota světa se nezapře. Dopravní prostředky zde fungují jen jako dekorace. Občas také narazíte na nějaký ten bug. Ať už se jedná o výměnu sedadel při společenské akci, nebo vtipné zaseknutí postav u chodníku. Naštěstí se to neděje zas tak moc často.

1402402868-ts4-e3-astrofish.jpg 1402402868-ts4-e3-piano.jpg 1402404144-the-sims-4-obama-1.jpg

Hlavně hravě

Po vizuální stránce bych hru pochválil. Komiksová a kreslená grafika sice nemusí sedět každému, ale špatně rozhodně nevypadá. Ba naopak. Vypadá hezky, vtipně a mile. Navíc, vše se krásně hýbe i na osm let starých počítačích a rozjede ji snad každý. Hudba je také pěkná a neruší. Často se jedná o neagresivní melodii klavíru, která se rozhodně hned neohraje. Ostatně, v tom je série známá.

 

Nálada je tu důležitým faktorem a její integrace do hry je opravdu znát, což potěší

 

Při poslechu rádia si můžete také zvolit z několika žánrů nebo nahrát i vlastní mp3. Simíci nemluví normálním jazykem, jen žvatlají. Nejedná se však o extrém á la Banjo Kazooie, tak ulítlí Sims 4 nejsou. Příjemné je, že z toho co „namluví“, slyšíte emoce. Pokud je váš simík v hudební dovednosti na úrovni, můžete si poslechnout i pěknou skladbu, jež hraje on sám na nějaký hudební nástroj. Nálada je tu důležitým faktorem a její integrace do hry je opravdu znát, což potěší.

1402404170-the-sims-4-preview-screens-june-2014.jpg

Ovládání je stavěno pro klávesnici a myš. S touto kombinací si hru užijete nejlépe. Díky intuitivnímu ovládání to jde skoro samo. Na gamepadu bych hru asi také dokázal hrát, ale zde by to nebylo komfortní řešení, analogové páčky zkrátka nejsou dostatečně přesné a rychlé.

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Simulátor života
Výrobce: Maxis
Začátek prodeje: 4. září 2014
  • Zpracování
  • Multitasking simíků
  • intuitivní ovládání
  • Stavění
  • Komunita
  • Prázdnota
  • Zápach DLC
  • Zjednodušení práce
  • Dlouhé nahrávání

Jak hru shrnout? Sims 4 je pěkná hra a nebál bych se jí doporučit každému, kdo hltal všechny předchozí díly nebo naopak někomu, kdo žádný nehrál a chtěl by „simulátor života“. Bohužel některá zjednodušení, bugy a prázdnota shazují celkový dojem dolů.


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 nejzajímavějších grafických proměn světa Minecraftu

10 nejzajímavějších grafických proměn …

Minecraft může vypadat trochu jinak, než ho znáte. Hra se totiž dočkala několika modů a rozšíření. Podívejme se na 10 nejzajímavějších balíčků s texturami a kosmetickými úpravami.

25.  3.  2017 | | 10 N/A
Hry jsou uměním: když grafika zraje (galerie)

Hry jsou uměním: když grafika zraje (g…

Občas vyjde populární hra a časem se člověk nemůže uvěřit, co vše je z ní možné graficky vytáhnout. Pojďme si podat zub času.

14.  3.  2017 | | 5 N/A
FlatOut 4: Total Insanity – návrat legendy? (recenze)

FlatOut 4: Total Insanity – návrat leg…

Závodní série FlatOut se dvanáct let své existence jistě stala kultovní záležitostí, a to i navzdory hodně nepovedenému třetímu dílu. Přest,o nebo právě proto jsme na plnohodnotného následovníka museli čekat dlouhých šest let. Vyplatila se taková dlouhá odmlka?

17.  3.  2017 | | 10 N/A
10 skvělých her, které si na PC nezahrajete

10 skvělých her, které si na PC nezahr…

Na počítače vychází spousta skvělých her. Jsou tady ale takové, které si jinde, než na konkrétní konzoli nezahrajete. Dneska se podíváme na 10 exkluzivit, pro které se vyplatí kupovat konzole.

13.  3.  2017 | | 61 N/A
10 důvodů, proč se ponořit do hry Total War

10 důvodů, proč se ponořit do hry Tota…

Strategie nepatří dnes k nejpopulárnějším žánrům, nicméně nikde jinde neokusíte tak sladký pocit moci se všemi výhodami a nevýhodami. V Total War se dostanete do role vůdce zodpovědného za celý národ a závisí jen na vás, zda vaše země bude prosperovat.

15.  3.  2017 | | 8 N/A
Hrajeme Mass Effect Andromeda: vzhůru do cizích světů (galerie)

Hrajeme Mass Effect Andromeda: vzhůru …

Mass Effect: Andromeda vychází až 23. března, ale díky EA Access jsme si od 16. března mohli k plné hře přičichnout. Podívejte se na naše pohlednice z cest.

19.  3.  2017 | | 5 N/A
Simulátor skládání počítače - naučte se stavět stolní počítač

Simulátor skládání počítače - naučte s…

V době, kdy simulátor zemědělské techniky patří k nejúspěšnějším hrám, bylo jen otázkou doby, kdy někdo udělá simulátor, který skutečně využijete - simulátor skládání počítače.

16.  3.  2017 | | 4 N/A
10 tipů, jak být ostříleným borcem v Mass Effect: Andromeda

10 tipů, jak být ostříleným borcem v M…

Nový Mass Effect je plný nástrah a novinek. Pomůžeme vám se s nimi vypořádat.

22.  3.  2017 | | 6 N/A