PC | X360 | Téma

Tipy na nejlepší stealth tituly a značky herní historie

Také vás láká více se plížit stíny a překvapit protivníka ze zálohy, než po nepřátelích kosit z vrtulníku nebo minigunu? Ano, obojí má něco do sebe, ale podařená stealth akce je prostě úplně jiný šálek čaje, tak tedy pojďme ochutnat.

V tomto článku se blíže podíváme na známé, méně známé i legendární stealth hry. Poměr mezi bojem a plížením je v každé trochu jiný, ale u všech lze najít společného jmenovatele „moment překvapení“ a převážně mužský hrdina, který je drsoň až na půdu. Samozřejmě, že valná většina z nich lze hrát i stylem nuke´n´play, ale hraní takové hry pak trochu ztrácí na kouzlu.

Jistě by se do výčtu dalo zařadit mnoho a mnoho skvělých titulů, ale seznam by narostl do takové míry, že by sem ve finále stačilo nasdílet jen odkaz na nějaký archív a nezabývat se tím.

V článku proto najdete klasické stealthovky jako například Thief, Hitman nebo Commandos, ale také moderní kousky jako Assassin´s Creed. Účelem je shrnout to nejlepší, co můžete z této kategorie hrát a vytvořit stručný přehled.

Výčet se ale neřadí podle platformy, na které jsou hry nabízeny. Třeba na Steamu najdete celou knihovnu stealthovek od 2D po AAA tituly. Tak pojďme na to.

Dishonored (Arkane Studios​)

Pokud máte rádi steampuk v lehce alterntivním hávů a rádi skáčete po střechách v pohledu první osoby, je Dishonored pravou volbou. Konkurence z podobě Assassin's Creed: Syndicate je jistě nesporná, ale i tento kousek má svá plus. Oproti asasínovi je rozdíl v první osobě, menším arzenálu zbraní a nadpřirozených schopnostech.

Série Hitman (IO Interactive​)

Klasicky Hitman v sobě skrývá to, co stealth hry zosobňují. Poměr plížení a akce je zde vyrovnaný a i když je oproti jiným titulům příběhově trochu plošší, i tak se z něj za ta léta stal doslova kult. Holá pleš s čárovým kódem na zátylku je už ikona a jeho pomalému, až šnečímu tempu a hutné atmosféře se může vyrovnat jen málokterá jiná hra.

Série Metal Gear Solid (Konami)

Na první díl této "krabicové" stealthovky si pamatuje asi hodně z nás. Legendární krabice jsme si užili dosyta a další díly jdou už ruku v ruce s moderními trendy, což můžeme vidět i u posledního dílu této herní série. Ať už si ale zahrajete jakýkoliv díl, můžete si být jisti, že se vám dostane zakrouceného a emotivního příběhu, skvěle vykreslených postav a samozřejmě perfektní hratelnosti. 

Série Tom Clancy´s Splinter Cell (Ubisoft​)

Série her, která vznikla na motivy knih spisovatele Toma Clancyho si našla velkou fanosuškovskou základnu a pro svou jedinečnou atmosféru a herní prvky se řadí na první příčky stealth akcí. U svého zrodu hojně srovnávaná právě s rivalem MGS si časem Sam Fisher získal svou jedinečnou osobnost, kterou si zachovává doteď.

Série Thief (Eidos Interactive​)

Dalším legenárním kouskem, který se dočkal čtyř pokračování je hra, kde si střihnete zloducha používajícího stíny, obušek, dýku, vodní šípy na zhasínání pochodní. Silové řešení situací vtšinou vyvolá poplach, který s arzanálem od tvůrců prostě nezvládnete. Tím je Thief, a hlavně první dva díly, specifický a je to hlavní prvek, který jej odlišuje od konkurence.

Série Assassin's Creed (Ubisoft)

Poslední díl této herní série, který v dnešních dnech zdobí monitory mnoha hráčů, jistě není nutno nějak blíže představovat a každý už trochu ví, co od asasínů očekávat. Parkour z pohledu třetí osoby, akční souboje a historicky zakroucené příběhy o světové nadvládě. První díl byl svým způsobem přelomový, druhý díl takřka dokonalý a pak to šlo lehce z kopce. Jedná se však o značku, která má v herním průmyslu neuvěřitelnou sílu a kterou budeme vídat na našich obrazovkách ještě dlouhé roky.

Project IGI Innerloop Studios​

Velmi podařená akční stealthovka, která i po šestnácti letech stále táhne. Ani ne tak grafikou spíše jako hratelností. PRostředí je sice poměrně hranaté, ale protivníci míří i po letech stále dobře a i dnešní hráč má v posledních misích trochu problémy.

Dark Messiah of Might and Magic (Arkane Studios)

Další titul, který lze hrát několika způsoby a jedním z nich je i styl zloděje (luk, dýky). Další dva jsou válečník (meče, štíty) a čaroděj (kouzla). Hra je populární hlavně díky vysoké míře interaktivity prostředí a každá akce obsahuje více jak jedno řešení. Jednalo se také o víceméně jediný úspěšný výlet populární značky Might & Magic mimo žánr strategií.

Série Batman Arkham (Rocksteady)

Večerní toulky po městě s pofidérní netopýří kuklou na hlavě jsou stále in. Batman hráče stále táhne a v sérii Arkham, která je na stealth přímo zaměřená, již poněkolikáté dokazuje, že z tempa nehodlá ubrat. Ať už máte rádi tradiční stealth, souboje tělo na tělo nebo podmanivou atmosféru, umně dávkovánou příběhem, Arkham (a hlavně první díl) vás nenechá chladnými.

Deus Ex: Human Revolution (Eidos)

V roli šéfa ochranky Adama Jensena se vydáváte řešit záhadu okolo napadení centrály vaší společnosti. Ve hře se hodně pracuje s motivy chudoby, přežití lidstva a také je zde hodně rozpracována etika vylepšování těl augmentacemi, která hraje prim v celé sérii Deus Ex. Hra nabízí několik herních postupů jako plížení, hackování, popřípadě klasický nuke-fight. Schopnosti se pak odvijí od implantátů, které Jensen vlastní, což má velký vliv na to, jak moc plížení ve hře vlastně máte. 

Chronicles of Riddick (Starbreeze Studios)

V této hře, postavené na stejnojmenné filmové sérii, není v hlavní roli nikdo jiný než Richard B. Riddick, plešatý galaktický zabiják, který vám pohledem pocuchá ofinu stejně úspěšně, jako hlasem. Jak Escape From Butcher Bay, tak jeho pokračování patří mezi ty nejlepší sci-fi akce se velkým důrazem na stealth a pěstní souboje, které využívali jako první z pohledu první osoby velmi povedené ovládací schéma.

Alien Isolation (Creative Assembly​)

Zde si na vlastní klávesnici zkusíte to, co musela zažíte S. Weaver v prvním vetřelčím filmu z roku 1979. Oproti ostatním hrám této série, kde hrajete většinou za mariňáka, zde pracujete hodně s prostředím a máte za úkol se kolem nepřátel proplížit. Isolation je prakticky první moderní hrou, která perfektně pracuje s licencí a atmosférou předlohy - plížení, tichošlápství a taktické myšlení, to jsou vaše jediné zbraně.

XIII (Ubisoft)

Opět špiónská hra na motivy stejnojemnné knihy. XIII je známý hlavně díky své komiksové grafice, která ve své době přilákala nemálo pozornosti. Kromě akčních složek je zde především velký důraz na plížení a taktizování, stejně velkou porci zážitku zabírá i špiónský příběh v těch nejlepších tradicích Bonda.

Série Commandos (Pyro Studios​)

Staré dobré Commandos, o kterých asi málokdo věděl, že je mají na svědomí Špaňelé. Zde jste mohli strávit třeba i hodinu tím, že jste se s členem jedotky snažili přeběhnout přes jeden roh, kde stojí hlídka. Load game je zde nejčastěším tlačtkem a právě pomalá, urputná a přemýšlející hratelnost je to, oč tu běží. A právě proto jsou Commandos kultem.

The Saboteur (Pandemic Studios​)

Ocitáte se v roli bývalého závodního jezdce z Irska, kterého v roce 1940 naverbují do SOE a pošlou na tajnou misi do Paříže, aby trochu zatopil náckům. Hra kombinuje několik osvědčených prvků, které známe třeba z AC, ale pracuje s nimi svým vlastním způsobem. Přidává otevřené město, neopakovatelnou noir atmosféru a celou řadu záškodnických prvků, které dělají ze Sabotéra trochu nedoceněný klenot. 

A na jaké stealthovky se těšíte v roce 2016 vy? Podlěte se s námi v komentářích pod článkem.

Diskuze (6) Další článek: Beta The Division oficiálně v lednu, jako první na Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,