Tom Clancy's The Division: vybojujte New York zpět (recenze)

Osahali jsme nejnovější hit Ubisoftu. Jak se povedlo propojení akce a MMO?

O akční střílečce s příměsí post-apo tématiky Toma Clancyho, The Division, se toho psalo spoustu, a nejen kvůli grafickému downgradu. Jedná se o pravděpodobně nejambicióznější herní projekt posledních několika let a nejočekávanější hru roku. A ačkoliv rozhodně nejde o nic nového a mnozí fanoušci ještě před vydáním traktovali fail, obrovský potenciál se titulu upřít nedá. A jak to tedy dopadlo? Čtěte dál.

Ve virtuálním New Yorku se s kolegy pohybujeme už nějaký ten den a zatímco jiní šli rovnou za nejvyšším levelem, já se rozhodl k recenzi přistupovat jinak. Ať se totiž na to koukám jakkoliv a snažím se najít chyby, neuvěřitelný smysl pro detail je tou jedinou konstantou, kterou hra disponuje za jakýchkoliv okolností. A na to je potřeba čas. A orlí zrak.

Tom Clancy's The Division™_20160311121050.jpgTom Clancy's The Division™_20160311134847.jpgTom Clancy's The Division™_20160312115327.jpg

Poslední naděje

Jedním z prvků, který se mi na hře opravdu líbí, je realistický pohled na světovou katastrofu a pozdější post-apo nádech. Žádní zombíci, žádná monstra. Lidstvo je přece tak křehké samo o sobě, stačí nakažená bankovka a světová pandemie je na světě. Společnost upadá, miliony umírají a New Yorku začínají vládnout zločinecké skupinky. Zločinci, co se dostali na svobodu. Maniaci, co chtějí vymýtit virus očistou ohně. A další, kteří využívají situace ve svůj prospěch. Vy jste agentem Divize. Poslední nadějí lidstva, která nemá pravidla. Nemá limity. Jediným úkolem je vrátit město do rukou obyvatel. 

 

Co si budeme namlouvat, scénář není tím největším důvodem, proč si budete hru kupovat

 

Tato premisa dodává hře velmi svobodný průběh. Ačkoliv je příběh soustředěn spíše na to, aby se lidstvo zvedlo z kolenou, nechybí tu ani spiknutí a další příběhové větve, které jsou dostatečně lákavé na to, abyste se do města vydávali znovu a znovu. Co si ale budeme namlouvat, scénář není tím největším důvodem, proč si budete hru kupovat.

Tom Clancy's The Division™_20160310220620.jpg

Od všeho trochu

Division je koncipována jako sandboxové akční online RPG a musím zdůraznit, nakolik dobře se titulu podařilo vyzdvihnout každý tento žánr a spojit jej s ostatními. Jedná se o plnohodnotnou střílečku z pohledu třetí osoby i plnohodnotné MMO se stromem schopností, množstvím skillů, perků, craftingem, modifikacemi a PvP souboji. Občas člověku připadá, že je těch možností až příliš. Pak je ale začne postupně zkoumat.

Mapa pokrývá slušnou část Manhattanu a je vám zcela přístupná od samého začátku. Nejsou tu žádné zábrany a jedinou neviditelnou stěnou jsou úrovně nepřátel a misí, na které musíte dosáhnout. Nezávisle na vašem vlastním levelu (max 30) totiž můžete jít kamkoliv a plnit cokoliv. Dostanete sice pořádně na zadek, vidina lepšího lootu a většího pytle zkušeností vás ale bude táhnout dál. A právě minimální omezení jsou dalším důvodem, proč Division tak baví. Můžete ji totiž hrát podle vlastních pravidel.

Tom Clancy's The Division™_20160309121149_1.jpgTom Clancy's The Division™_20160309122444.jpgTom Clancy's The Division™_20160310123630.jpg

Kromě příběhových misí je po mapě rozeseta spousta výzev, nepovinných úkolů a dalších událostí, ze které dostáváte zkušenosti, peníze a výbavu. Odemykáním úkrytů po městě tento počet ještě navyšujete a navíc odemykáte bod pro rychlocestování. Vše je ve hře velmi přehledně rozděleno na oblasti obtížnosti (mapa) a tři stromy schopností - Medicínu, Techniku a Bezpečnost. 

 

Když si všechno sečtete, dostanete tisíce možností, jak si vypiplat svého hrdinu

 

Každá postava může mít aktivní pouze dvě schopnosti, jednu superschopnost a ke konci hry i pět aktivních skillů, které si manuálně vyberete, jak budete odemykat jednotlivé sekce své základny. Také dostáváte pasivní perky. Když si to všechno sečtete, dostanete tisíce možností, jak si vypiplat svého hrdinu. Vše navíc můžete měnit takřka ze běhu, třídy tu nejsou. Což je rozhodně výborným řešením, které hráče ničím neomezuje.

Tom Clancy's The Division™_20160309131303.jpgTom Clancy's The Division™_20160309131303_1.jpgTom Clancy's The Division™_20160309131308.jpgTom Clancy's The Division™_20160309131314_1.jpg

Hlavně se oháknout

Dalším důležitým pilířem hratelnosti je vaše postava a její vybavení. Zatímco editor postavy je velmi jednoduchý a minimalistický, přizpůsobení vybavení a oblečení už jde do pořádné hloubky. K dispozici máte dvě primární zbraně, jednu sekundární a několik vrstev vybavení, jako je vesta, chrániče, rukavice a další. To vše má vliv na vaši úroveň obrany, útoku a celkové statistiky. Pak tu je však ještě samotné oblečení, které je čistě kosmetické a nezasahuje do vašich statistik, což je jako dar z nebes. 

Už žádná nutnost nosit hnusnou košili, protože má lepší statistiky. Ohákněte se podel nálady a potřeby, k mání jsou bundy, trička, šály, čepky, kalhoty i boty, a je toho spousta jak v misích, tak v obchodech. Nedivil bych se, kdyby do chumlu brzy přibyly i mikrotransakce. Hlavně, aby u kosmetických doplňků i zůstaly.

Tom Clancy's The Division™_20160309131226_1.jpgTom Clancy's The Division™_20160309131257_1.jpgTom Clancy's The Division™_20160310214419.jpgTom Clancy's The Division™_20160311114701.jpg

Celkově lze říci, že jak RPG část hry, tak akční přestřelky jsou zpracovány na výbornou a do hloubky. Ovládání je velmi intuitivní (zcela zjevná inspirace Future Soldierem od Ubi), můžete se krýt, sprintovat, střílet naslepo i mířit, nic nedrhne ani nezdržuje. Trochu zamrzí absence možnosti se kdykoliv přikrčit, což je vzhledem k vysoké obtížnosti přestřelek (často stačí pár kulek, abyste šli k zemi) ještě více na škodu.

Temná Oblast volá

Zatímco po většině mapy s příběhovými misemi se pohybujete sami a maximálně se třemi dalšími hráči v týmu, ostatní hráči na serveru vidět nejsou (pouze jako značky na mapě). Velká škoda, kdyby alespoň byli vidět v ulicích další agenti, město by bylo hned o něco živější. Pokud hrajete sami, některé procházky ulicemi se mohou pěkně prodloužit. To však neplatí v PvP části mapy jménem Temná Oblast, kde začíná to pravé peklo.

Tom Clancy's The Division™_20160310153325.jpgTom Clancy's The Division™_20160310213221.jpgTom Clancy's The Division™_20160312121601.jpg

Vybavení máte stejně jako v dalších MMO hrách několikaúrovňové, stupňující se od obyčejného (šedého) až po zlaté (high-endové). A právě v Temné Oblasti naleznete ten nejlepší loot a ty nejtužší protivníky. Právě sem se budete vydávat, až dosáhnete maximální úrovně v singleplayerové části hry. Protože právě zde vás čeká jedna z nelákavějších fint.

Divize stojí a padá s důvěrou agentů. V PvP zóně je navíc vysoká úroveň kontaminace, což znamená, že veškerý loot, který tam najdete musíte napřed vyzvednout vrtulníkem, než jej budete moci používat. Hráč tak doběhne na jednu ze speciálních oblastí, zavolá vrtulník a musí přežít, než se záchrana dostaví. A jelikož světlici vidí všichni (i NPC postavy), máte o zábavu postaráno.

Tom Clancy's The Division™_20160310212912.jpg

Vtip je v tom, že váš loot může kterýkoliv další hráč sebrat. Stačí vás zastřelit a nepřítel už utíká s vaší taštičkou plnou chutného vybavení. V případě, že ale začnete po cizích hráčích střílet jako první, stanete se tzv. Rogue, tedy zběhem Divize, po kterém půjdou všichni ostatní. Čím déle vydržíte, tím více bodů a peněz ve výsledku dostanete. Nebo jich více dostane ten, kdo vás sejme. Právě tyto hrátky a tenká hranice mezi důvěrou a totálním masakrem dodává onliine hře říz a potřebnou jiskru. 

 

Pokud nemáte dostatek kamarádů, nezoufejte. Po oblasti se pohybuje dostatek hráčů, kteří vás často přizvou do svého týmu

 

Pokud nemáte dostatek kamarádů, nezoufejte. Po oblasti se pohybuje dostatek hráčů, kteří vás často přizvou do svého týmu. Mě se to stalo hned několikrát a právě díky náhodným kolemjdoucím jsem zažil ty nejlepší akce v celé hře. A v tom je kouzlo hry. Nikdy nevíte, co vás v Temné Oblasti čeká. 

Tom Clancy's The Division™_20160308130705.jpgTom Clancy's The Division™_20160308132213.jpgTom Clancy's The Division™_20160309110151_1.jpg

V PvP máte také vlastní level systém a body, za které koupíte nejlepší vybavení a zbraně, takže se vyplatí sem zaběhnout častěji, i když nemáte příběh ještě odehraný. Trochu mě nepotěšila absence specifických misí a úkolů právě v Temné Oblasti, což snad napraví připravovaná DLC a aktualizace. 

Tom Clancy's The Division™_20160310221220.jpg

Zasněžená krása

Ano, hra se opravdu dočkala downgradu a nevypadá tak pěkně, jako při prvotním odhalení. Koho to ale zajímá? Snowdrop engine je špičkovým nástrojem a hra vypadá i na konzolích opravdu nádherně. Nejde tu o ostrost textur, stínů nebo kvalitu osvětlení. Jde tu o celkový požitek, opravdu úctyhodný smysl pro detail na každé ulici, proměnlivé počasí a denní dobu a především efekty osvětlení. Všechny tyto prvky tvoří nesmírně poutavý vizuál a realistické kulisy New Yorku. 

Korunku všemu nasazuje již tradičně kvalitní dabing a ozvučení včetně parádní elektronické hudby, která náladě hry nesmírně sedne. 

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční online RPG
Výrobce: Ubisoft Massive
Začátek prodeje: 8. března 2016
  • Spoustu možností
  • Otevřený svět
  • Výborná atmosféra
  • Propracovaný RPG systém
  • Temná Oblast
  • Týmový boj
  • Monotónní úkoly
  • Menší nedostatky
  • Pro jednotlivce méně lákavé
    

Z The Division se nakonec vyklubal zajímavý kousek, který je jak skvělou akční střílečkou, tak propracovaným online RPG titulem. Všechny prvky do sebe parádně zapadají a tvoří lákavý celek jak pro osamocené agenty, tak týmy. Samotné mise a questy se sice neustále opakují a hra rozhodně není bez chyb, na záchranu ale přichází Temná Oblast a především příslib neustále se vyvíjejícího obsahu prostřednictvím aktualizací. Pokud Massive splní sliby, máme tu nového veterána na poli online her. Už nyní ostatně nabízí desítky hodin zábavy. 

Galerie

Tom Clancy's The Division™_20160310100302.jpgTom Clancy's The Division™_20160310100532.jpgTom Clancy's The Division™_20160310220620.jpgTom Clancy's The Division™_20160310222325.jpgTom Clancy's The Division™_20160311111514.jpgTom Clancy's The Division™_20160311131731.jpgTom Clancy's The Division™_20160311132110.jpgTom Clancy's The Division™_20160311151149.jpgTom Clancy's The Division™_20160311152241.jpgTom Clancy's The Division™_20160311153202.jpgTom Clancy's The Division™_20160311175614.jpgTom Clancy's The Division™_20160311181441.jpgTom Clancy's The Division™_20160311184305.jpgTom Clancy's The Division™_20160311185322.jpgTom Clancy's The Division™_20160311211356.jpgTom Clancy's The Division™_20160311213317.jpgTom Clancy's The Division™_20160311215945.jpgTom Clancy's The Division™_20160311220724.jpgTom Clancy's The Division™_20160312104428.jpgTom Clancy's The Division™_20160312115938.jpgTom Clancy's The Division™_20160312122642.jpg

Diskuze (24) Další článek: Akční střílečka Quantum Break ve startovním traileru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,