TrackMania Turbo: návrat starocha do moderního hraní (recenze)

Unavují vás dnešní závodní hry a chtěli byste vyzkoušet krapet něco jiného? Možná právě vám sedne nálož šílených jízd hry Trackmania Turbo.

Skvělých závodních titulů vyšla za poslední dobu opravdu parádní sbírka. Pokud se vám ale klasický jízdní styl už trochu zajedl, jistě jste se těšili na návrat klasické Trackmanie. Ta se od dnes zajetého jízdního modelu liší hned na první pohled a od začátku se netají tím, že to bude do morku kostí nabitá hra.

Předem nutno dodat, že i když jistého odpočinku od dnes klasických závodních titulů se vám skutečně dostane, u hry budete napjatější než kdekoli jinde. Trackmania Turbo je zkrátka těžká hra, u které budete mít mnohdy chuť hodit ovladačem o zem.

Enormní rychlosti na drahách smrti

Pokud se stále zajímáte o to, čím je Trackmania vlastně tak odlišná, je to prosté. Zatímco dnešní závodní tituly jsou založeny na tom, abyste do cíle dojeli dříve než váš soupeř, v Trackmanii dosáhnete enormních rychlostí a budete chtít cíle dosáhnout co nejrychleji a tedy pokud možno nebourat. Samozřejmě multiplayer zde je, jelikož ale do svého soupeře nemůžete narazit, je vaším nepřítelem stále dráha samotná.

trackmania_1.pngtrackmania_2.pngtrackmania_3.pngtrackmania_4.pngtrackmania_5.pngtrackmania_6.pngtrackmania_7.png

Výzva se zde tedy soustředí na jistou preciznost, abyste dokázali rychlosti, které dosahují stovek kilometrů za hodinu, zvládnout a zároveň, abyste dokázali kličkovat na drahách smrti. Ve hře se ztělesněním zla stanou všelijaké překážky a to, že při tak velikých rychlostech stačí krapet najet na kamínek a než se nadějete, vylítne vám auto do moře a celá jízda je zničena.

 

Ve hře se ztělesněním zla stanou všelijaké překážky a to, že při tak velikých rychlostech stačí krapet najet na kamínek a než se nadějete, vylítne vám auto do moře a celá jízda je zničena

 

Jednotlivé závody totiž nejsou vůbec dlouhé, zaberou vám v drtivé většině případů méně než minutu. O to víc vám ale jakékoli zpomalení uškodí. Ve hře je vaše konečná rychlost velmi důležitá, rozhoduje totiž o tom, jakou medaili získáte a medaile vám dále odemykají nové dráhy v kampani nebo úpravy vašeho autíčka. Ve hře je například zadané, že k odemknutí nového kampaňového úseku potřebujete 60 stříbrných medailí či že pro tuto vzhledovou úpravu auta je nutno získat tři zlaté medaile.

trackmania_10.pngtrackmania_8.pngtrackmania_9.pngtrackmania_21.pngtrackmania_22.pngtrackmania_23.png

Pokud ale nejste zrovna zruční hráči, není třeba zoufat. Hra se nově vytasila se systémem žolíků, kteří vám je získat pomůžou. Stačí např. třikrát zajet dráhu na stříbro a žolík vám to zlato dá. Stejně to platí v případě bronzu na stříbro nebo ničeho na bronz. Medaile ale nakonec až tak nutné nejsou, poněvadž všechna tři prostředí – Canyon Grand Drift, Down and Dirty Valley, Rollercoaster Lagoon a International Stadium – jsou vám plně otevřeny v případě, že si chcete vytvořit vlastní mapy nebo si zajezdit v multiplayeru.

Proč jen hrát, když můžete tvořit

Tvoření vlastních map je pak velmi příjemným přírůstkem. Vývojáři to vyřešili skvěle tak, že tvoření je přizpůsobeno jak ostříleným programátorům, tak nepříliš zručným nadšencům. Můžete si totiž vybrat, jak moc detailní editor budete používat. Vaše vlastní mapy pak můžete používat v multiplayeru nebo pro singleplayerové jezdění.

trackmania_11.pngtrackmania_12.pngtrackmania_13.pngtrackmania_14.pngtrackmania_15.pngtrackmania_16.png

Upravit si můžete i své auto, bohužel ne moc. Jednak nutno dodat, že k dispozici máte pouze čtyři auta a každé je pevně přiškvařeno k jednomu ze zmíněných prostředí. Upravovat si je nadále můžete pouze vzhledově, přičemž vzhledové úpravy pevně závisí na počtu vašich zlatých medailí. V reálu si tedy se vzhledem auta nějak zvlášť nevyblbnete, i když personalizace zde do jisté míry funguje taky. Stále to ale není Need for Speed.

 

Po grafické stránce bych sice Trackmanii do vrchních příček nezařadil, ale na divokosti hry to přidává na jedničku.

 

Vaše kreativní já to povzbudí hlavně díky tomu, že se hra může chlubit pěkně barevným vzezřením. Po grafické stránce bych sice Trackmanii do vrchních příček nezařadil, ale na divokosti hry to přidává na jedničku. Například když děláte drifty a za autem se zvedne oblak prachu, je to nádherný pohled.

Jedna chybička a máte chuť něco rozflákat

Krásná grafika vás ale i krapet podpoří v tom, že Trackmania Turbo je těžká a vcelku i frustrující hra. Když se pouštíte do dlouhých závodů a těsně před cílem narazíte do obrubníku, což vám automaticky kazí čas, máte chuť si vyrvat vlasy.

trackmania_24.pngtrackmania_25.pngtrackmania_26.png

To, ale i nepříliš velká zásoba obsahu je to, proč Trackmania Turbo začátečníkům asi moc nesedne. Veteráni série se ale budou olizovat u každé zatáčky. Před koupí tedy silně doporučuji si nejdříve vyzkoušet zdarma stažitelné demo a pokud vás bude bavit, hra je přesně určena vám.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Závodní | Závodní arkáda
Výrobce: Nadeo
Začátek prodeje: 24. března 2016
  • Příjemná grafika
  • Tvorba vlastních map
  • Divoká jízda
  • Split-screen
  • Malé možnosti úprav aut
  • Málo herních módů
  • Pro začátečníky chvílemi moc těžké
    

Mě na hře oslovil zvláště split-screenový multiplayer, protože neexistuje lepší pocit, než když vašeho do sloupu zaraženého přítele předjedete. Dále nutno zmínit skvělý soundtrack, který na atmosféře příjemně přidává.

Diskuze (3) Další článek: Playstation 4K prý existuje, Sony ho už testuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,