Trine 2 – hurá zpátky do pohádky (dojmy)

Máte pocit, že žánr plošinovek už nemá v dnešní době co nabídnout? Chyba! Trine 2 totiž dokazuje přesný opak.

Blíží se kouzelný čas Vánoc, období dobrého jídla a pohodového paření. Spousta z vás už jistě přemítá nad velikostí mísy pro bramborový salát či množstvím smažených řízků, ale určitě i nedočkavě vyhlížíte ono magické datum, kdy se vám rozzáří očka nad všemi těmi krásnými dárky a nadcházejícími hodinami ve Skyrimu nebo třetím Battlefieldu.

Trine2_art04.jpg

Tipů pro Ježíška jste od nás dostali požehnaně, přesto si ještě řekněme o jednom lehce pohádkovém. Na mysli mám chystané pokračování povedené hopsačky Trine, která v minulosti jasně dokázala, že žánr logických plošinovek rozhodně nepatří do starého železa.

Nedivte se, když budete zalévat květinu jako dezert pro obřího šneka či nasazovat trubku na vzduchotechnické potrubí

A protože datum vydání netrpělivě klepe na dveře, nebude na škodu se s vámi podělit o první dojmy z právě probíhající betaverze.

Evoluční teorie v praxi

Preview verze obsahuje výukový tutoriál pro každou ze tří známých postav a také úvodní úroveň zakončenou bitvou s přerostlým bossem. Těšit se můžete na zakulaceného rytíře Pointuse, nevzdělaného mága Amadeuse a mrštnou zlodějku Zoyu. Od minula se každý z nich naučil novému kabaretnímu triku, a tak má rytíř k dispozici jako druhou zbraň mohutné kladivo, čáryfuk dokáže levitovat s nepřáteli a lupička se umí krátkodobě zahalit jako strýček Predátor.

Trine2_beta02.jpg Trine2_beta03.jpg

Všechny schopnosti lze postupně odemykat po dosažení nové úrovně, kterou získáte důsledným sběrem namodralých lahviček. Některé z nich jsou celkem těžko přístupné a někdy se u nich zapotíte mnohem více než se samotnými puzzly.

VIDEO: 3567 'Trine 2 - Trailer'

Ty stejně jako v prvním díle představují základní stavební kámen celé hry. Jsou stále založeny na hrátkách s fyzikou, nyní jsou však propracovanější a nově rozšířené o živly jako jsou voda nebo vítr. Proto se nedivte, když budete zalévat květinu jako dezert pro obřího šneka či nasazovat trubku na vzduchotechnické potrubí. Nemusíte se ale bát vysoké obtížnosti, hádanky totiž nejsou nikterak frustrující. A pokud byste si přeci jenom nevěděli rady, hra vám sama po určitém čase ukáže cestu dál (v menu lze tuto dobu nastavit, případně celou funkci úplně vypnout). Co se týče samotných nepřátel, tak vetché kostlivce sice nahradili robustnější goblini, přesto jsou při útoku nebezpeční asi jako Milan Baroš.

Víc hlav, víc ví

Úplnou novinkou je přidání kooperativního multiplayeru až pro 3 hráče, po kterém volali fanoušci už po uvedení prvního dílu. Upřímně, hra k tomu vždy svým způsobem přímo vybízela. Nově jde tedy kampaň absolvovat buď sólo, anebo si k jejímu zdolání pozvete přátele.

Trine2_beta13.jpg Trine2_beta14.jpg

V preview verzi byla hra pro více hráčů dostupná, takže jsem ji ihned vyzkoušel a musím říct, že funguje na jedničku a laťku zábavy zvedá ještě o pomyslný stupínek výše. Nejvíce platným členem týmu se ukázal být kouzelník, protože pomáhá ostatním zdolávat překážky tím, že je nad nimi na vytvořené kostce snadno přenese. Na druhou stranu sám sebe nikam nepřesune, čili je celkem vhodné, aby se jeho role nezhostil někdo, kdo má olšové ruce.

Trine2_beta11.jpg Trine2_beta12.jpg

Znatelných změn doznal také grafický engine, který byl podle vývojářů od základů přepsán, aby vyhovoval nejnovějším trendům a dokázal hráčům nabídnout velkolepé scenérie. Inu předsedo, fakt nekecali! Už původní díl byl vizuálně překrásný, ovšem jeho nástupce ho podle mého názoru lehce trumfne. Pohádkový svět je prostě nádherný a kolikrát jsem se jen tak zastavil, abych se mohl pokochat působivými detaily okolního prostředí.

Úplnou novinkou je přidání kooperativního multiplayeru až pro 3 hráče 

Ostatně se sami můžete přesvědčit na okolních obrázcích, které jsem vytípal během hraní na nejvyšší možné detaily. Má již vcelku průměrná (Intel Core 2 Duo E8400@3.0 Ghz, 4 GB DDR2 800 RAM a NVidia GeForce GTX460) sestava neměla s tímto nastavením sebemenší problém a všechno běželo zcela hladce a plynule.

Kvalita za rozumnou cenu

Za zmínku určitě stojí i podmanivý hudební doprovod vhodně doplňující dění na obrazovce, nevtíravý humor vypravěče a hlavních postav, zapomenout nesmím ani na slizkého hadího bosse. Hra toho nabízí překvapivě hodně, a to se jedná dámy a pánové pouze o preview verzi. Mé první dojmy jsou tedy vesměs pozitivní, ve své podstatě se jedná o profesionálně vypilované pokračování s trochu inovací a žádanou podporou multiplayeru běžící na kvalitně zpracovaném jádře prvního dílu.

Trine2_beta09.jpg Trine2_beta10.jpg

Jak to nakonec celé dopadne si ale povíme až v samotné recenzi. Trine 2 vyjde na začátku prosince v české lokalizaci od společnosti Comgad, a to krabicově za 399 Kč nebo digitálně na Click2Play za 329 Kč. Hru si také můžete předobjednat na Steamu (pouze v originálním znění), kde si lze vybrat mezi standardní či sběratelskou edici. V porovnání s českým distributorem jsou ceny prakticky totožné, výběr tedy záleží čistě jen na vaší loajalitě k oblíbenému vydavateli.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Logické | Logická plošinovka
Výrobce: Frozenbyte | Webové stránky hry
Začátek prodeje: prosinec 2011
  • Pohádková grafika
  • Fyzikální hádanky
  • Kooperativní hraní
  • Slabší příběh
  • Poměrně krátké
  • Určitá nevyváženost postav
Diskuze (1) Další článek: Square-Enix promluvil o svém novém RPG běžícím na Unreal Engine

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,