TxK: neonový retro nářez (recenze)

PS Vita utužuje svoji pozici handheldu přátelského pro indie tvorbu a TxK je toho skvělým příkladem.

Nejspíš jste si prohlédli obrázky předtím, než vaše oči začaly polykat první písmena recenze a možná si teď myslíte něco ve stylu: „WTF je tohle za barevnej brajgl?“

Případně: „Vskutku, toť hra připomínající starý dobrý Tempest!“ V obou případech jsou vaše myšlenkové pochody správné, protože TxK představuje vizuálně pohlcující přepracování automatové klasiky z roku 1981.

V základu jde o jednoduchou střílečku. Analogovou páčkou ovládáte žluté pařátovité cosi, kterým se hýbete po obvodu různých geometrických tvarů, střílíte po dalších podivnostech, co se na vás zespodu valí a přitom se snažíte sbírat power-upy a neupadnout do epileptického záchvatu z přemíry pestrobarevných světelných efektů. Prosté, ale až bizarně chytlavé.

TxK 01.jpgTxK 02.jpgTxK 03.jpg

TxK je nekompromisní arkádou s vysokými nároky na vaše reflexy, ale zároveň je herně vybroušenou záležitostí, kde za smrt si můžete vy sami a nikoliv hra. Prostě jste byli příliš pomalí a nepřesní. Obrazovka sice občas až brutálně září přemírou efektů, ale takřka nikdy neztrácíte přehled, protože protivníci jsou dostatečně vizuálně i zvukově zvýraznění.

 

TxK je nekompromisní arkádou s vysokými nároky na vaše reflexy

 

Navíc máte k dispozici i další pomocníky, jako skok (během něj ovšem nezískáváte skóre), AI drona, či bombu likvidující vše na obrazovce (máte jednu na úroveň). Novinkou oproti originálu je možnost svoji loď (či co to ovládáte) zaseknout na místě a střílet do přiléhajících sektorů.

TxK 07.jpgTxK 08.jpgTxK 09.jpg

Hra pro mistrné zvládnutí vyžaduje pořádnou dávku tréninku a trpělivosti, ale zato se vám odmění velmi silným zážitkem – prostě budete mít problém Vitu odložit.

TxK 04.jpgTxK 05.jpgTxK 06.jpg

Vyleštěná hratelnost nádherně souzní s unikátním vizuálním zpracováním, které se inspiruje původní vektorovou grafikou. Jen ji tvůrci nakrmili řádnou porcí LSD. Neonově vybuchující vizuál navíc doplňuje správně tepající hudební techno doprovod, který hru přímo nabíjí energií.

Vita

TxK

Dostupné pro: Vita
Žánr: Arkády
Výrobce: Llamasoft | Webové stránky hry
Začátek prodeje: březen 2014
  • Vypilovaná hratelnost
  • Stylová hudba a vizuální stránka
  • Velmi chytlavé
  • Občas asi až moc barevné

Pokud máte slabost pro arkádové retro střílečky, kde jde o sbírání co nejvyššího skóre, nenechte si TxK ujít. Jde sice o poněkud abstraktní záležitost, ale ve svém žánru brilantní kousek.

Váš názor Další článek: 20 důkazů, proč má rozlišení 4K ve hrách smysl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,