V České republice vyrůstají nové virtuální herny

Virtuální herní zážitek si lze aktuálně vyzkoušet ve stylizované herně v Praze, Brně a Hradci Králové.

S příchodem personálního příslušenství určeného pro virtuální realitu se všude po světě začínají rodit první virtuální herny. Stejně tomu bylo v devadesátých letech, kdy podobný boom zažívaly osobní počítače a tehdy jsme mohli vídat zase první vznikající PC herny.

V Česku v poslední době vznikly hned tři a to v Praze, Brně a Hradci Králové. V tomto článku se na jejich služby zaměříme podrobněji a představíme vám, co která nabízí, za kolik a hlavně kde je najít.

Praha, matka heren

Jedny z prvních PC heren vznikaly v Praze již v 90. letech. Pak hlavní město následovaly ty ostatní. Dnes se ale s jistotou nedá přesně říct, která z těch virtuálních byla první - lokální patrioti samozřejmě budou tvrdit, že první byla ta v jejich městě, ale to v závěru není podstatné. 

V Praze se mohou fanoušci her zastavit v herně Virtuální Realita na adrese Bubenečská 270/3 poblíž východu z metra na stanici Hradčanská. Jak už si lze v úvodu jejích stránek přečíst, nezaměřují se pouze na ,,mladé" hráče, ale prý sem chodí i starší lidi spolu s ženami, které byly ještě donedávna jistou raritou v herním světě. Snad proto tento fakt tak explicitně VR herna zmiňuje.

Lze zde narazit na celkem dva herní systémy a to HTC Vive  a Oculus Rift. K dispozici jsou samozřejmě i touchpady, kterými hráč interaguje s virtuálním prostředím. Herní kóje obsahují velmi hezkou výzdobou zdí a dostatek prostoru pro pohyb, protože pointou VR hraní je dostatek místa kolem sebe. 

Z webových stránek herny je ale stále vidět, že se celý projekt zatím rozjíždí, i když už dnes je možné vytvářet rezervace, přijít a začít hrát. Propagace se nejspíš ještě chystá, jelikož po otevření kolonky VR zážitky - tedy toho, co herna nabízí za hry, na nás mrkne jen výplňový text Lorem Ipsum a chybí i otevírací doba. No nic. Počkáme si.

Cena za 65 minut hraní je 299 korun.

05herna.jpg06herna.jpg07herna.jpg08herna.jpgzdroj: virtualnirealita.cz

Brno nezůstává pozadu

Další virtuální hernu v Česku můžeme najít v moravské metropoli. Již samotný název Royals VR evokuje cosi nacpaného přepychem. Oproti pražské herně má ta brněnská již plně zařízené herní kóje, kterých je několik. Pokud ale čekáte pařanské doupě, kudy se line zápach cigaret a trávy, jste na omylu. Interiér je moderní, čistý a prostorný, takže ducha zatemněných heren v suterénech zde nenajdete.

Když se kouknete na oficiální web herny, zjistíte, že je zde k dispozici herní systém HTC Vive, jenž lze už dnes pořídit kusově v přepočtu za 25 tisíc korun i s příslušenstvím. 

Herna je aktuálně, jako to pražská, v zabíhací době a bude funkční pouze jeden headset. Na něm můžete zkusit tituly jako je střelba z luku, oprava robota, vesmírné plachtění v kosmické lodi, můžete stavět roboty, zabíjet kreslené zombíky nebo hrát variaci na Fruit Ninju.

Rozhodně zde ale nenajdete žádné AAA blockbustery typu Battlefield apod. Dnes máme k dispozici jen první generaci personální zábavní virtuální reality a na hraní komplexních akčních trháků určených pro VR si budete muset ještě nějaký ten pátek počkat.

Hernu najdete v Brně na adrese Lidická 707/51 Brno-Střed nalevo vedle Bar Marlyn ve druhém patře budovy. Otevřeno je tři dny v týdnu (pondělí, středa, pátek) vždy od 13:00 do 21:00. Dále je otevřeno každý druhý víkend ve stejném čase.

Cena za 1 hodinu hry je 250 Kč.

01herna.jpg02herna.jpg03herna.jpg04herna.jpgzdroj: virtualnirealita.cz

Hradecký Holodeck

V nedávné době si jeden herní nadšenec pořídil zbrusu nový herní systém první generace HTC Vive, které umí v celkem ostrém rozlišení navodit dojem skutečné reality. Navíc poskytuje možnost otáčení po směru 360 stupňů. Prostě bomba!

Nejdříve to byla jen zábava s kamarády, kteří se ale postupem času množili a chtěli si technologický fenomén vyzkoušet. Tu se onen nadšenec jménem Jan Husák rozhodl, že pronajme prostory o rozloze 200 metrů čtverečních, kde zřídí první virtuální hernu v ČR a co do velikosti i největší ve střední Evropě.

130.jpg134.jpg135.jpg136.jpgzdroj: Holodeck.cz

O této skutečnosti informoval v předešlých dnech server Eurogamer, kterému se Jan Husák svěřil s tím, jak projekt začínal.

„Setkáváme se tu s tím, že třeba v boji se zombíky je prožitek tak silný, že někteří návštěvníci křičí, bojí se a odhazují brýle", dodává k věci Jan Husák.

 „Nejdřív jsem si virtuální realitu pořídil domů, ale kamarádů, kteří si chtěli zahrát, chodilo čím dál víc. Proto jsem si řekl, že nabídnu lidem to, co je táhne". (Eurogamer, 14. září 2016)

Díky tomuto kroku se již nyní mohou zájemci rezervovat skrze formulář na webu herny, kde mají možnost zamluvit si jednu ze čtyř dostupných kójí. Interiér sám o sobě poskytuje čisté zázemí s gauči a vše je natřeno bílou barvou, takže ducha starých zakouřených temných heren z počátku milénia zde nenajdete.

Spíš to vypadá trochu jako interiér v centru laser game. Je to tedy pěkná moderní herna, kam mohou přijít nejen sóloví hráči, ale i rodiny s dětmi.

Hodina hraní zde stojí pět set korun, ale strávit zde můžete i delší dobu za sníženou sazbu, kdy vás v rámci pěti hodinového pobytu hraní vyjde na 2 tisíce korun, zatímco za deset hodin zaplatíte o tisícovku víc.

Vstup je pak možný až od 15 let pokud je hráč sám a před vstupem do herní zóny musíte ukázat občanku. Mladší návštěvníci mohou hrát jen v doprovodu rodičů nebo zákonného zástupce.

Nabídka her je velmi pestrá. Můžete zkoumat zákoutí lidského mozku, bojovat se zombíky, létat vesmírem atd.

Jedná se zatím o první generaci VR a hry v Holodecku zábavné jistě jsou, ale v porovnání s těmi na PC se jedná spíše o hříčky, které nadchnou, ale zřejmě v hráči nezanechají nějaký hlubší dojem. Tedy s přihlédnutím k ceně.

Více informací o hrách a rezervacích najdete na oficiálním webu herny Holodeck.cz.

Cena za 1 hodinu hraní je 500 Kč.

Váš názor Další článek: Druhá beta CoD: Infinite Warfare bude dostupná pro všechny majitele PS4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,