Vše, co víme o konzoli nové generace: Xbox One

Xbox One nechce být jen obyčejnou herní konzolí, ale středobodem vašeho obývacího pokoje.

Microsoft na odhalení nástupce Xboxu 360 na rozdíl od Sony ukázal jak novou verzi gamepadu a Kinectu, tak i samotnou podobu konzole. Bohužel už moc prostoru nevěnoval hrám. Ostatně je to vidět z toho, že Microsoft na trh nepřinese herní konzoli, ale spíše multimediální centrum k televizi. Prostě all in one, aneb seznamte se s Xbox One.

Konzole spojená s televizí

„Xbox One je navržen tak, aby poskytoval celou novou generaci herních blockbusterů, televize a zábavy ve výkonném, komplexním zařízení,“ řekl Don Mattrick, prezident divize Interactive Entertainment Business společnosti Microsoft. „Naše jedinečná architektura přináší zjednodušení do obývacích pokojů a poprvé v historii i možnost okamžitě přepínat mezi hrami a zábavou.“

Na celé konferenci bylo vidět, že se Microsoft snaží v první řadě propagovat unikátní funkce konzole a to ostatní si nechává na později. Hry? Většinu uvidíme na E3 (začíná 11. června). Začátek prodeje? Někdy letos. Cena? Nepadlo o ní ani slovo. Hardwarové specifikace? Víme jen o 8 GB Ram, 64bitovém CPU s 8 jádry, USB 3.0, disku o velikosti 500 GB a Blu-ray mechanice. A ano, ještě byla zmíněna Wi-FI a HDMI vstup. Na co? Na propojení se set top boxem.

One 02.jpgOne 03.jpgOne 04.jpg

Xbox One chce totiž být tím základním zařízením, které spustíte společně s televizí. Budete se chtít dívat na televizní pořady? Můžete prostřednictvím Xboxu. Dokonce má praktického programového průvodce, který i ukáže, co je zrovna populárního. Co takhle se dívat na film? Xbox One nabídne Blu-ray mechaniku a pochopitelně nesmí chybět on demand služby typu Netflix. Raději byste nějakou hru? To pochopitelně umí taky. Internet? Zapnete si Internet Explorer. Komunikace? Je tu integrovaný Skype.

Jen pro vyvolené

Microsoft se inspiroval v mobilech a tabletech, takže konzole zvládne i multitasking a přepínání mezi jednotlivými typy zábavy je prakticky okamžité, jako byste přepínali programy na televizi. Postarají se o to prý tři rozdílné operační systémy, každý na něco jiného. A jedním z nich je opravdu i spekulované jádro Windows.

Součásti balení Xbox One bude nová verze pohybového ovládání Kinect, které je integrováno hluboko do systému. A to natolik, že konzoli bez Kinectu ani nespustíte.

Ovšem s ním dostává ovládání nový rozměr – hlasem si Xbox spustíte a kamera během okamžiku oskenuje váš obličej a načte profil. Jednoduchými hlasovými povely přepínáte mezi hrou, televizí, filmem a tak dále. Gesty si můžete roztáhnout okno, případně z Windows 8 je tu nový Snap mód, což znamená rozdělená obrazovka a dvě spuštěné aplikace. Například bude možné sledovat film a u toho Skypovat s kamarádem, či koukat na trailer a během toho si v IE kupovat lístek do kina.

One 05.jpgOne 06.jpgOne 07.jpg

Pravda, Kinect většinu triků umí už v současné verzi, ale vše je pomalé a nespolehlivé. Nová verze to zásadně změní. Dokonce prý dokáže nějak interagovat s ovladačem. Celé to zní skvěle, až na jeden zásadní problém – všechny tyto funkce bude zpočátku umět jenom americký Xbox. Je otázka, jak rychlý bude Microsoft v zpřístupňování funkcí dalším trhům. A je naprosto jasné, že u nás si počkáme a kdo ví, čeho se vůbec dočkáme.

Online, to je oč tu běží

Hráče dlouhou dobu strašily zvěsti o nutnosti trvalého připojení k internetu. To se neukázalo jako pravdivé. Tedy, ne tak úplně. Xbox One bude vyžadovat připojení k internetu, ale hrát hry, sledovat televizní programy i Blu-ray filmy bude možné i offline. Podle posledních zpráv však budete muset Xbox One připojit k internetu minimálně jednou za 24 hodin.

UI 02.jpgUI 03.jpgUI 04.jpg

Informace jsou trochu nejasné a to platí i co se týče tématu bazarových her. Hry sice najdete i v obchodech na optických médiích, ale ke každému bude aktivační klíč, který se podobně jako u Steamu sváže k vašemu profilu. Hry se neobejdou bez kompletní instalace na disk, nicméně hrát půjde už během kopírování a dále už Blu-ray disk nebude muset být v mechanice.

Na jedné konzoli mají mít ke hře přístup všechny účty, ale na jiné konzoli už bude potřeba pro hraní zaplatit poplatek a to v podobě plné ceny hry – prostě si ji bude váš kamarád muset koupit. Microsoft prý má vymyšlený systém pro přeprodávání her a dokonce i pro jejich půjčování, zatím však o něm nechce mluvit.

UI 05.jpgUI 06.jpgUI 08.jpg

Online připojení nemá sloužit pouze k omezování prodeje fyzických médií s hrami, ale Microsoft jej chce využívat celou řádkou způsobů. Tím základním je ukládání dat do cloudu, takže v rozehrané hře budete moci pokračovat třeba na konzoli u kamaráda. Praktické určitě bude i automatické patchování her a systému. Online platformu však budou moci využívat i vývojáři – pro perzistentní světy, vzdálené výpočty a tak dále.

Znamenat to může třeba i to, že hry v multiplayeru nabídnou větší mapy pro vyšší počet hráčů. Cloud má zlepšit i funkci achievementů, které mají být výrazně dynamičtější. Těžko říct, co si pod tím představit. O novou online platformu se bude starat 300 000 serverů (aktuálně je jich 15 000).

One 08.jpgOne 09.jpgOne 10.jpg

Mimochodem, váš stávající účet má jít přetáhnout na Xbox One včetně achievementů, předplatného Xbox Live, koupeného video obsahu a tak dále. Na Xbox 360 hry však zapomeňte, protože Xbox One nebude zpětně kompatibilní.

Vylepšený gamepad i Kinect

Ovladač Xboxu 360 patří mezi nejlepší gamepady vůbec a v Microsoftu na něm ještě zapracovali. Nová verze prý přinese přes 40 vylepšení, mezi ně patří lepší tvar, pořádný d-pad, triggery se zpětnou odezvou, analogové páčky s novým povrchem a tak dále.

One 11.jpgOne 12.jpgOne 13.jpg

Místo tlačítek Start a Back je podle ikon zřejmě přepínání aplikací a menu, avšak konkrétně potvrzeno to nebylo. Baterie se nově ukrývají v těle gamepadu, jestli jde o klasické tužkovky, či akumulátor známo též není. Na přední straně se ukrývá infračervená LED pro detekci Kinectem.

One 14.jpgOne 16.jpgOne 17.jpg

O samotném Kinectu moc konkrétního známo není. Podle všeho tentokrát už nemá motorek pro naklánění,  zvládá natáčet video v rozlišení 1080p a 30 fps a celkově je ve všech ohledech přesnější a lepší.

Nové hry, ale hlavně až na E3

Jak už jsem zmínil výše (a Microsoft to ostatně proklamoval i dříve), pořádně se chtějí věnovat hrám na E3. V průběhu konference tak ohlásili očekávanou Forzu Motorsport 5 a k vidění byl i slíbený trailer na Call of Duty: Ghosts. Hodně prostoru dostali EA, konkrétně EA Sports. Jejich šéf, Andrew Wilson, představil nový engine Ignite, který zvládne desetkrát detailnější a věrnější animace, 3D diváky a čtyřikrát víc AI výpočtů za vteřinu.

Na Xbox One vyjdou čtyři sportovní hry: nová Fifa, Madden, UFC a NBA Live. Objeví se postupně v následujících 12 měsících. Xboxová verze Fify získá nějaký exkluzivní obsah pro mód Ultimate team.

Novou hru odhalili finští Remedy, tvůrci Alana Wakea. Jmenuje se Quantum Break a zajímavé na ní je to, že podobně jako v případě  Defiance půjde o hru provázanou s televizním seriálem. Zatím netuším, jak přesně to bude fungovat. Když jsme u těch seriálů, slavný hollywoodský režisér Steven Spielberg má pracovat na jednom podle série Halo.

A to je zatím vše, co o Xbox One je známo, více informací čekejte už za pár týdnů ma E3.

Diskuze (34) Další článek: Narco Terror bojuje proti drogám a sama je užívá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,