Vývojářské studio The Chinese Room nařklo CD Projekt RED ze sexismu

Po tom, co se naši sousedé nechali slyšet, že s nadcházející sci-fi RPG Cyberpunk 2077 si kladou ještě větší ambice než se Zaklínačem, tvůrci loňského Everybody’s Gone To Rupture pocítili potřebu se na toto konto vyjádřit.

CD Projekt RED osočili ze sexualizace jejich ženských postav. Osobně nepovažuji tento akt za nic víc, než pouhé vynucování si pozornosti. Málo her v posledních letech se vypořádalo s reprezentací žen tak úspěšně, jako právě Zaklínač 3. Vždyť právě hrdinky často zastávají ve světě Zaklínače výsadní postavení. Samozřejmě k tomu často používají svůj šarm a tělesnou přitažlivost. Činí tak však především z vlastního cynismu, nezbytného pro přežívání v převážně mužském světě. Genderová politika díla Sapkowského (respektive jeho herní podoby) ilustruje roli feminismu nejednostranně a ženské postavy vykresluje jako stvoření, která jsou opravdu daleko od toho, aby byla vnímána jako nevinná káčátka.

19540_a1qwu.jpg

V twitterovém příspěvku šlo vývojářské studio The Chinese Room do takových krajností, že přehodili tento údajný problém i na Cyberpunk 2077, hru, o níž je toho známo docela málo. Kromě tři roky starého traileru a několika obrázků není z čeho soudit. Uznávám, že dostupné materiály ke hře jsou poněkud evokativní, to však může znamenat mnohé. Absence kontextu jen potvrzuje zahořklost The Chinese Room.

My ostatní si na vyvozování závěrů počkáme až po vydání hry, které je naplánováno nejdříve na rok 2017.

Diskuze (10) Další článek: Blackroom dočasně pozastavuje kampaň na Kickstarteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,