Vzestup a propad Nintenda: zvrátí Switch zoufalou situaci japonského giganta?

Nintendo bylo v době Wii a DS téměř všudypřítomné a na trhu hrálo primární roli. V dnešní době je však spíše přehlíženo. Jak k tomu vlastně došlo? Dokáže to chystané Nintendo Switch změnit?

Chystá se spasitel?

11. července minulého roku zemřel prezident Nintenda Satoru Iwata. Jedná se o skutečně významnou osobnost, které na prospěchu společnosti opravdu záleželo. Věděli jste například, že kvůli špatným prodejům Wii U si v letech 2011-2014 Iwata dobrovolně snižuje plat? Iwatovi vděčíme i za to, že z typické japonské uzavřené společnosti udělal společnost vtipnou a charismatickou, od které pouze nekupujeme její produkty, ale máme ji zkrátka rádi.

Novým prezidentem se stal Tatsumi Kimishima a čeká ho nelehký úkol. Musí společnost vytáhnout ze špatné situace nebo se dobrovolně vzdát pozice jednoho z hlavních hráčů na trhu. O to víc je úkol obtížný, když nastupuje po legendárním velikánovi, jenž Nintendu přinesl historicky největší úspěchy.

Brzy po jeho nástupu se začalo mlžit o jakémsi Nintendu NX. Po dlouhých měsících očekávání konečně zjišťujeme, že novou konzolí Nintenda bude Nintendo Switch. Nebudeme se v článku věnovat tomu, jak konzole funguje, tomu jsme se věnovali již v novince. Má ale šanci uspět?

Tatsumi Kimishima si očividně zvolil cestu inovací. Podíval se na prodeje a bylo mu jasné, že handheld Nintendo 3DS je to poslední, co drží firmu na nohách. Je ale jasné, že bez velké domácí konzole nemůže na trhu výrazně uspět. Přišel tedy s konceptem hybridní konzole, která funguje jak jako handheld, tak jako domácí konzole.

Nápad je to naprosto geniální hlavně díky tomu, že každý potenciální zákazník již Xbox One, PS4 nebo herní PC vlastní. Konkurence se však do výkonnějších handheldů nepouští. Nintendo si tedy zvolilo místo bez konkurence a zároveň udělalo ze Swtiche konzoli, která nemá nynější platformy nahradit, ale lze ji použít jako pouhý doplněk. Můžete si ji i s Dockem brát na chatu, hrát na dlouhých cestách ve split-screenu s kámošem či se v letadle procházet Tamrielem.

switch_1.jpg

Geniální nápad to je, aby však Nintendo uspělo, musí přeprat největší problém a to je podpora ze strany velkých vydavatelů. Pokud však bude mít platforma slušnou zásobu her, nebude stát příliš peněz a bude mít výdrž alespoň šest hodin, jistě si své fanoušky najde. Mnoho velkých firem jako EA, Ubisoft a Bethesda svou spolupráci již potvrdili, tak doufejme, že jim toto nadšení vydrží. 

switch_2.jpgswitch_5.jpgswitch_7.jpg

Nintendo momentálně chystá i změnšenou verzi NES (Nintendo Entertainment System). Vyjde 11. listopadu a stojí méně než 2000 Kč.

Pro Nintendo je Switch neuvěřitelně důležitý. Budou-li prodeje dobré, třeba to posune společnost zpátky do hry. Budou-li špatné, asi se dalších konzolí od této společnosti nedočkáme a Nintendo bude po vzoru SEGY pouze výrobcem her. Plánujete si koupit Nintendo Switch?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,