Watch Dogs 2: svižná zábava s mobilem v ruce (recenze)

Do žánru městských open-worldových akcí zasáhl v květnu roku 2014 titul Watch Dogs. I když se jednalo o zábavnou hru, nenaplnila bohužel všechna naše očekávání. Podařilo se to druhému dílu?

Nedávno jsme zažili veliké zklamání, když nám Mafie III svou špatnou umělou inteligencí a podprůměrným příběhem ukázala, jak by městské akce určitě vypadat neměly. Tento rok se nám však chuť pokusil zpravit ještě jeden titul jménem Watch Dogs 2.

K Nvidia GeForce Watch Dogs 2 zdarma

Pokud si koupíte grafickou kartu Nvidia GTX GeForce

1070 nebo 1080, dostanete k ní Watch Dogs 2 zdarma.

Předem vám mohu prozradit, že se jedná určitě o mnohem lepší titul, než jakým byla Mafie III. To ale hned neznamená, že je to zábava. Watch Dogs 2 se totiž prezentuje poměrně dvoustranně a zda vám sedne záleží výhradně na tom, zda máte radši panu nebo orla. V některých stránkách zkrátka titul vyloženě boduje, ale v jiných trochu zaostává.

Když technologie zabíjí naši svobodu

Watch Dogs 2 vás umístí do světa, kde technologie propojuje úplně všechno a každý je sledován. Pojišťovny předem ví o zdravotním stavu svého klienta, policie může zatýkat lidi ještě předtím, než něco provedou a obchodní řetězce vám prodají toaletní papír ještě před tím, než dojdete na záchod.

watch_dogs_13.jpgMyslím, že v restauraci věděli, co chci, ještě než jsem do ní vstoupil

Vy se po úvodní misi stanete členem skupiny DedSec, která tvrdí, že lidé ztrácí svou svobodu a nepřáteli jsou právě velké společnosti, které toho zneužívají. Zvláště pak společnost Blume, a to pravděpodobně kvůli tomu, že jejím vůdcem je Dušan Němec, který se mimo role hlavního záporáka zabývá také praktikováním jógy.

watch_dogs_1.jpgwatch_dogs_10.jpgwatch_dogs_17.jpgSvé informace neuchráníte ani před vládou, ani před hackery

DedSec sice tvrdí, že bojuje za práva lidí, ale neočekávejte žádného Robina Hooda. Technologii využíváte naplno a jsem si jist, že 90 % z vás díky ní bude například hackovat bankovní účty kolemjdoucích lidí a prohlížet jejich zprávy. Zní-li to trochu zamotaně, tak možná již tušíte, že hlavní příběh nebude tou nejsilnější složkou hry.

Vzpomenete-li si na první Watch Dogs, setkali jsme se s celkem temnou atmosférou. Nyní se na vás usmívá naopak hromada vtípků odpovídající členům DedSecu, kteří působí při nejlepším jako banda zhulených vysokoškoláků. Tím, že je celý DedSec pravděpodobně na drogách, nebudete příběhu ani dávat šanci na to, aby vás nějak ovlivnil a já hlavně doufám, že se mu ji nepokusíte dát.

Technologie s rozmanitým využitím

Při snaze soustředit se na vaši spoluhackerku Kláru se hra pokusí celý zdrogovaný scénář brát vážně. Vy se naopak musíte vcítit do naprostého šílence jakým je váš spoluhacker Rench. Svět totiž nemáte pochopit, máte si ho užít. Celá mapa je jako jedno velké hřiště, na kterém si chcete hrát. Blume Corporation totiž chcete porazit tím, že získáte hodně příznivců a ty můžete získat řadou různých úkolů.

watch_dogs_21.jpgKolik fanoušků mi vynese hlazení psa? - překvapivě žádného

Důležité je, že hlavní příběh může stát za rolku toaletního papíru, ale náplň jak hlavních, tak vedlejších misí, je zábavná. Sice se zajímavého na sebe navazujícího děje nedočkáte, ale většinou jsou dané mise dost chytře promyšlené.

Ve hře jsem se například setkal s tím, že lidé byli nespokojeni, protože si jeden boháč koupil novou píseň od známého rapera a nechtěl ji vypustit do světa. Mým úkolem bylo tu píseň ukrást a následně daného boháče ještě trochu potrápit.

 

Celá mapa je jako jedno velké hřiště, na kterém si chcete hrát.

 

Po městě je i řada jiných vedlejších aktivit, například můžete lidi vozit autem. V jedné aplikaci jednoduše uvidíte, zda někdo nepotřebuje odvoz a pomůžete mu. Mimo odvozu se ale například potkáte i s tím, že jistá youtuberka chce zvýšit svoji sledovanost a chce po vás, abyste jezdili jako pirát, předvedli řadu triků a své auto pravděpodobně pořádně rozmlátili.

Velmi mě také bavilo soupeřit v závodech motokár či zúčastnit se světelného závodu dronů. Vedlejších aktivit je skutečně hromada a pokud se vcítíte do lifestylu ujetých technologických studentů, budou vás bavit všechny.

watch_dogs_18.jpgwatch_dogs_4.jpgwatch_dogs_9.jpgVe městě je pořád co dělat

Jen mě mrzí, že potenciál nebyl využitý na maximum. V GTA V jste si mohli také zahrát kuželky či golf, zatímco tady takové maličkosti chybí, i když se občas přímo nabízejí. U jedné hackerské základy se nachází chlapík, který by si s vámi rád zahrál jednu společenskou hru. Já bych si ji moc rád zkusil, ale vaše postava vždy odpoví, že nemá čas. Vzhledem k tomu, že ho mám a chci si zahrát, to lze brát jako provokaci od vývojářů.

Hru si také můžete zahrát online. Funguje zde například možnost, kdy se vás jiný hráč pokusí hacknout a vy ho musíte najít, než se mu to povede a naopak. Jiní hráči se vás však pokusí hacknout poměrně často, což může být dost otravné, a pokud se tomu nechcete blíže věnovat, doporučuji tuto možnost v menu vypnout.

Lákavé je zejména s jiným hráčem hrát kooperativně nebo blbnout společně po městě. Tak, jako u ostatních her s kooperací mezi dvěma hráči, zde však platí, že se spolu musíte naučit spolupracovat. Kooperaci jsem zkoušel třikrát a pokaždé mi misi parťák spíše kazil.

Online hraní tedy pořádně využijete asi pouze v případě, že máte kámoše, s kterým si hru zahrát. V tom případě ale věřím, že vás čekají příjemné hodiny zábavného hraní.

Hackování všeho druhu

Zábavnost misí samozřejmě stojí zejména na hratelnosti. Tu vývojáři promysleli dobře, ale opět záleží jen na vašem úhlu pohledu. Chcete-li na to jím rambo stylem, zahrajte si spíše Gears of War. Hra funguje na stejné principu jako Gears, tedy na tom, že se kryjete a střílíte po vašich nepřátelích. Vaše postava toho však moc nevydrží.

watch_dogs_11.jpgwatch_dogs_14.jpgwatch_dogs_23.jpgKnouckouty vás jen tak neomrzí

Je sice pravda, že přestřelky jsou celkem příjemně akční a můžete si dopomoct hackováním a například přehřát mobil jednoho z nepřátel. Je to však stejné, jako kdybyste v Civilization všechny národy povraždili na lehkou obtížnost bez bližšího zkoumání hry. Třeba vás to bude bavit, ale pravý poklad je ukrytý až pod tím.

 

Můžete nepřátelům hacknout mobil, na dálku nastartovat auto, nechybí ani ovládání semaforů. 

 

Tím pokladem je právě to, čím si hra získala svou popularitu – hackování. Celé město je skutečně jedním velkým hřištěm a hackovat můžete téměř cokoli. Můžete nepřátelům hacknout mobil, na dálku nastartovat auto, nechybí ani ovládání semaforů.

Významným prvkem jsou kamery, do nichž vstoupíte a můžete z jejich pohledu všechno hacknout na dálku. Postupně však budete moci ovládat i pojízdné autíčko či drona.

Drona si musíte koupit, neutrácejte tedy hned na začátku hry za oblečení či nabušená auta.

Postupem, který se přímo nabízí, je se schovávat a pomocí hackování se proplížit k vašemu cíli. Možné je však celou misi udělat někde zpovzdálí, třeba ve schovce za kamenem. Nevěřili byste, jak může být splnění mise z pohledu drona neuvěřitelně zábavné. Dron navíc funguje společně s autem na dálkové ovládání a úkol splníte kombinací jejich vzájemných kvalit.

watch_dogs_20.jpgwatch_dogs_22.jpgwatch_dogs_26.jpgObčas vám k vyřešení mise stačí dron a autíčko na dálkové ovládání

Lehčím prvkem je pouze využívání hacku na vyslání cizího gangu, aby někoho zabil či policie, aby zatkla určitého člověka. To vám na druhou stranu bere hodně energie a jakmile ji vycucáte ze všech kolemjdoucích, už vám na další hackování moc nezbude. Kombinovaný způsob je tedy nejúspornější, ale také asi nejzábavnější.

Nádherné San Francisco

Vše je naštěstí zabaleno do nádherného prostředí. Hra se odehrává v San Franciscu a jeho krása netkví pouze v rozzářeném sluníčku a mrakodrapech. Vývojáři promysleli i pár hezkých detailů. Po městě je rozeseto spoustu restaurací, zastaváren a obchodu s auty nebo s oblečením.

watch_dogs_7.jpgJá si kupuji vždy to nejkvalitnější

Restaurace je pouze malý doplněk, na druhou stranu zastavárna je důležitá na prodej některých věcí či na dokoupení nábojů. Naprosto vynikající jsou obchody s oblečením a auty s rozdílným zaměřením.

Můžete jít například do obchodu s oblečením pro hipstery, s normálním oblečením či si koupit pořádně drahé a luxusní obleky, nechybí ale ani pouliční stánky s oblečením pro turisty. U obchodů s auty si zase jít koupit do luxusního obchodu nadupané žihadlo nebo se smířit s běžnějším komfortem v obyčejnějším obchůdku. Všechny tyto prvky dávají světu charakter a tvář.

 

Po městě je rozeseto spoustu restaurací, zastaváren a obchodu s auty nebo s oblečením.

 

Dokonce ani jednotlivé obyvatele nebudete brát jako figuríny. Můžete se jim hacknout do mobilu a zjistit, že tento je například účetní, jiný si kupuje hodně kondomů (nedělám si srandu, i tohle ve hře bylo). Dále jim třeba hacknout zprávy a telefonní hovory. To jde i u členů bezpečnosti nějakého objektu, kdy jsem občas dokonce nechtěl někoho zastřelit, jeho profil mi byl zkrátka sympatický.

Přitom vy sami se můžete upravit dle obrazu svého. Pohrát si se svým oblečením, koupit si nové auto a také se najít v hudbě. Hlavní postava má sluchátka nasazená vlastně celou herní dobu a pouštět si můžete všechno možné od rocku po vážnou hudbu.

watch_dogs_2.jpgwatch_dogs_3.jpgwatch_dogs_5.jpg
watch_dogs_12.jpgwatch_dogs_19.jpgwatch_dogs_6.jpg Herní svět je prostě nádherný

Jedinou vadu na zobrazení města jsem viděl v policii. Ta po vás jde docela často, stačí, když před jejich očima vytáhnete zbraň. Problém je v tom, že se nestačí nechat zatknout a zaplatit nějakou pokutu. Policie po vás ve stylu Robocopa vystartuje pokud možno se vším, co má k dipozici.

Dostanete-li strach a rozhodnete se uposlechnout jejich výzvy a zastavit vozidlo, začnou po vás hned střílet. Honičky jsou sice zajímavé a za jízdy bohatě využijete hackování, agresivnost policie však celou uvěřitelnost světa sráží a v celkovém výsledku je spíše kontraproduktivní.

Hodnocení: 4/5

klady:

skvělá hratelnost s vylepšeným hackováním

jednotlivé mise obvykle pěkně promyšlené

nádherně vypadající San Francisco

mnoho vedlejších aktivit

zápory:

velmi agresivní policie

béčkový příběh

GTA V sice zůstává nepokořeno. Pokud ale hledáte zábavnou městkou akci s hromadou možností v nádherném světě a jste schopni přehlédnout béčkový příběh, můžeme vám Watch Dogs 2 jen doporučit.

Diskuze (16) Další článek: Crash Bandicoot vyjde příští rok v parádní remasterované edici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,