World of Speed: konečně kvalitní MMO závody?

Parádně vypadající automobilové MMO a ještě k tomu zadarmo. To už opravdu není utopie, nýbrž vize Slightly Mad Studios.

Parádní grafika, drahá nablýskaná auta a vypulírované tratě zalité sluncem. Prostě obyčejné a benzínem provoněné odpoledne ve Slightly Mad Studios s Project CARS. Anebo ne? Všechna ta krásná auta jsou totiž licencovaná a ani ten MMO rozměr nějak nesedí. Oni si totiž kluci v Anglii vedle již profláklého Project CARS už nějaký ten pátek chystají i druhý produkt, MMO závody World of Speed.

Staré dobré PC

Aby toho nebylo málo, vedle hodně ambiciózního online rozměru strhli autoři pozornost ještě jednou vlastností, a sice tím, že se bude hrát zadarmo. Ano, World of Speed je skutečně další z nekonečného zástupu stále populárnějších online her, které si v základu zahrajete úplně zadarmo a později v nich místo tisícovky utopíte rovnou celý plat. Rozhodně tak ale na první pohled nevypadá.

1392043930-2.jpg 1392043931-6.jpg 1392043933-1.jpg

První, co vás zaujme už v oznamovacím traileru je hodně solidní grafika, která asi naše PC moc šetřit nebude. Aby také ne, když konzolisti tentokráte utřou nos a údajně se nedostane ani na novou generaci konzolí. Každopádně se ale nebude jednat o žádnou přehlídku ultrarealistického ztvárnění každého kousíčku auta nebo trati. Vzhledem k použitým licencím se nedá s poškozením kromě pár kosmetických pozlátek počítat skoro vůbec a i stylem je World of Speed trošku někde jinde, než třeba konzolové Gran Turismo. Vývojáři zcela očividně cílí na daleko efektnější zpracování plné odlesků a efektních serepetiček.

 

Podle všeho by se na tratích měla utkávat různě silná auta a řidiči si tudíž budou muset pomáhat.

 

To ale rozhodně neznamená, že by si World of Speed nechtěl zrovna na PS exkluzivitu nebo na Xboxovou Forzu pořádně vyšlápnout. Tvůrci se naopak holedbají slogany, které přímo srovnávají novinku se zaběhnutými značkami a slibují jejich obdobu pro zatvrzelé PC hráče. Hratelností se ale přitom zdaleka nejvíce blíží připravované hře The Crew od Ubisoftu nebo DriveClubu pro PS4.

Za jeden provaz

Prim totiž bude hrát hlavně spolupráce mezi závodníky a naprosto všudypřítomná gamifikace. Vývojáři se údajně nechali inspirovat u multiplayerových stříleček jako je Battlefield nebo Call of Duty a snaží se do jinak striktně nevraživého závodního konceptu vnést po vzoru Ubisoftu týmy a vzájemnou pomoc. Podle všeho by se na tratích měli utkávat různě silná auta a řidiči si tudíž budou muset pomáhat. Závodník s těžším a větším autem může bránit jiné, menší před vytlačením a ta zase pro něj mohou hledat zkratky…Myšlenka je to bezesporu zajímavá, otázkou ale je, jak se ji povede převést do praxe. Úskalí se totiž nabízí hned několik a v pohybu zatím nikdo nic neviděl.

1392043933-4.jpg 1392043934-5.jpg 1392043937-7.jpg

O poznání důvěryhodněji už vypadá systém konstantního odměňování závodníka. Podle slov autorů plno lidí na závodních hrách štve, že může vyhrát jen jeden a pokud uděláte jedinou chybičku, dost možná už nemáte šanci. Word of Speed tedy nebude ani tak moc o vítězství, jako spíše o sbírání bonusových bodů za plnění všemožných výzev, driftování nebo nekonečnou plejádu předjížděcích parádiček. Chybět dokonce nebudou ani denní výzvy.

 

Autoři údajně na každém místě zobrazeném ve hře strávili minimálně týden a pokusili se co nejpřesněji zreprodukovat atmosféru každého závodiště nebo města

 

Z toho se dá poměrně jednoznačně usuzovat, že se bude jednat spíše o arkádu a autoři zatím přikyvují. Minimálně nyní, v počátečním stádiu vývoje, to tak vypadá. Nepůjde sice o čistokrevnou srandu ve stylu Need for Speed, ale vyloženě řidičák na tohle také nebudete potřebovat. Stačí, když si párkrát projedete realitou inspirované tratě. Autoři údajně na každém místě zobrazeném ve hře strávili minimálně týden a pokusili se co nejpřesněji zreprodukovat atmosféru každého závodiště nebo města. Pořád to ale není žádný Project CARS, nýbrž spíše notně vylepšený Test Drive Unlimited.

1392043938-8.jpg

Ambice a hlad po penězích

Vedle samotného závodění se odvážili tvůrci zavést i systém jakýchsi závodnických spolků, které mezi sebou neustále bojují o prvenství. Doslova můžete ovládnout určitou trať, mít na ní jméno vašeho spolku a lákat tak třeba ostatní k tomu, aby se k vám přidali. Každá takovéhle skupinka pak bude mít i vlastní plně 3D domeček s bazénem a pořádně velkou garáží, kde se bude odehrávat všechno to automobilové porno.

1392044104-11.jpg 1392044104-14.jpg 1392044106-12.jpg

Ačkoli totiž bude hra v základu zadarmo, je více než jasné, že jakékoli nadstandardní vylepšení, především co se vizuálu týče, si budete muset koupit za reálné peníze. Dokonce se počítá s možností urychlit i zisk zkušeností, což už trošku zavání nevyváženým systémem. Tvůrci ale zatím neznají úplně přesné obrysy, a tak nám nezbývá než doufat, že se to nezvrhne v ráj jen pro platící hráče. Jinak totiž vypadá ambiciózně se tvářící World of Speed opravdu hodně solidně a přichází hned s několika zajímavými nápady. Takové Call of Duty, kde vojáky nahrazují řidiči bychom si s radostí nechali líbit!

Váš názor Další článek: Herní studio Irrational Games zavírá vrátka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,