CryEngine3 bude trénovat US vojáky

Americká armáda hodlá nalít 57 milionů dolarů do výcvikového simulátoru, který bude stavět na enginu CryEngine 3 – na něm běží i nedávná střílečka Crysis 2. Dismounted Soldier Training System (DSTS), jak se simulátor jmenuje, má nabídnout US vojákům možnost trénovat ve fotorealistickém videoherním prostředí, které zahrne reálné povětrnostní podmínky, interakci v rámci jednotek a pokročilou technologii detekce pohybu slibující volný pohyb a rozhled ve 360 stupních.

Každý voják dostane helmu s displejem, na kterém se zobrazí virtuální prostředí. Přitom displej nemá zcela zakrývat výhled, aby trénující jednotky nenarážely do dalších členů výcviku. Druhou část výbavy představuje batoh, kde má být v podstatě speciální herní notebook s dostatečným výkonem. I když se nemá jednat o přímo prodejní sestavu, najdeme v ní prý běžné komponenty, jako třeba grafické karty od nVidie.

VIDEO: 4414 'DSTS - Možnosti výcvikového simulátoru'

Tréninkovou oblast představuje podložka 10 na 10 stop (zhruba 3x3 metry) pro jednoho vojáka. Komunikace mezi dalšími členy jednotky probíhá přímo ve hře, střílí se pomocí joysticku.

Herní engine nabízí editorům vytvořit extrémně detailní prostředí virtuálního světa. DSTS věrně simuluje pohyb pozemních vozidel, letadel, pěších vojáků i naváděných zbraní. Počítá se i s detaily jako jsou stopy, rozrytá půda, polehlá tráva a podobně. Pestré možnosti nastavení prostředí i povětrnostních podmínek dovolí vytvořit tréninkovou misi, ve které si budou moci speciální jednotky i běžní vojáci vše nanečisto, než vyrazí přímo do boje. Do ledna 2012 by měla mít armáda 102 těchto systémů. Hodí se poznamenat, že podobný vojenský simulátor vytvořila už australská pobočka Bohemia Interactive – tvůrců her Operation Flashpoint a Arma. Víc o Virtual Battlespace 2 najdete třeba na Wikipedii.

Zdroj: Gamepro
Diskuze (12) Další článek: Comgad plánuje digitální distribuci

Témata článku: , , , , , , ,