PC | Recenze | RPG

Fable 3 PC - revoluce pro všechny (recenze)

Půl roku po verzi pro X360 přichází Fable 3 představit budoucnost Albionu i na PC. A krok je zaslouženě sebejistý.

Vzhledem k tomu, že před půl rokem jsme se Fable 3 věnovali v podrobné recenzi pro X360 , bylo by zbytečné zabíhat do přílišných detailů, základní principy se vůbec nezměnily. Přesto se za půl roku dokázalo změnit dost věcí jiných věcí, nejen platforma titulu.

 

Předpokládat, že dostanete pod stejným názvem nový příběh, by bylo silně naivní, tvůrci se však rozhodli čekání PC komunity ocenit aspoň devaterem DLC přímo zabudovaných ve hře samotné bez nutnosti pořizování, stejně jako valnou většinou výhod sběratelské edice pro X360.

Tvůrcům nedošlo, že veselejší bude upravit si grafická nastavení ještě před prvním spuštěním

Dostane se vám tak několik rozšíření příběhu a vaší sbírky zbraní, stejně jako stylových úprav pro vašeho Hrdinu a jeho věrného čtyřnohého pomocníka.

Jak na to?

Hned při spuštění (po povinných opletačkách s Games for Windows) jsem se zděsil, co jsem se to zase upsal recenzovat za nepovedený port. Tvůrcům nějak nedošlo, že o něco veselejší bude upravit si třeba grafická nastavení ještě před spuštěním samotné hry, takže intro a začátek hraní jsem viděl ve famózním rozlišení z příznačných dob průmyslové revoluce. Naštěstí je vše jednoduše napravitelné a po chvíli už jsem se proháněl pohádkovou krajinou v grafice odpovídající konzolové verzi hry.

VIDEO: 3252 'Fable 3 - Intro'

Pro rýpaly speciálně dodávám, že podle čísel by měl můj počítač dosahovat asi čtyřnásobku výkonu poblíž dřímající Xkrabičky, přičemž v obou případech jsem si užíval Full HD rozlišení (na konzoli pochopitelně díky upscale z 720p) na výstupu. Uklidněn, že můj sotva rok starý počítač stačí na to, co pět let stará konzole, jsem si vychutnával úchvatnou grafiku v každém detailu pěkně zblízka.

fable 3 pc 01.jpgfable 3 pc 04.jpg

Další možný strach, týkající se ovládání, zahnalo už původní Fable, a opět se potvrdilo, že při převodu na PC tvůrci místo tupého kopírování i přemýšleli. Samozřejmě můžete sáhnout po gamepadu, pro nějž je hra vytvořená primárně, ale bez jakýchkoliv problémů se sžijete i s ovládáním pomocí klávesnice a myši.

Souboje jsou o něco málo těžší a větší výzva

Sice mi lehce nesedlo, že pro informace se musím roztahovat na klávesnici až po šestku, ale to je snad jediná muška, kterou bych ovládání mohl vytknout.

Ve dvou se to lépe táhne

Již jsem se nenápadně zmínil o nutnosti používat Games for Windows LIVE, což s sebou samozřejmě přináší i nějaké ty výhody. V klidu se tak můžete spojit s libovolným hráčem Fable 3, na konzolích tedy musí mít odpovídající Xbox LIVE, ale nic vám jinak ve společném hraní nebrání. Ve hře přitom narazíte i na úkoly splnitelné pouze pomocí dalšího hráče, se kterým se takto spojíte, což hru příjemně oživuje.

fable 3 pc 05.jpg

Jeden z největších rozdílů PC verze oproti konzolové je vypnutí plynutí času spolu s ukončením hry. Zmizel tak jednoduchý způsob, jak si druhý den vyzvednout hromadu peněz do druhé části hry ze všech možných nemovitostí, tohle se povede, pouze pokud necháte běžet i počítač se hrou.

fable 3 pc 06.jpgfable 3 pc 09.jpg

Podobně došlo k drobné změně v soubojovém systému, stále jste sice v podstatě nesmrtelní, navíc můžete kdykoliv rychle skočit do své svatyně na přezbrojení, uložení hry a podobné radovánky, ale souboje jsou o něco málo těžší a větší výzva, což je jen dobře.

Komu patří revoluce?

Stejně jako na X360 není Fable 3 určena pro hardcore RPG fanoušky. Jedná se stále o úžasnou hru s kouzelným příběhem, kterou se hodí si jen tak po doušcích vychutnávat. PC komunita mne asi ukřižuje na Xboxovém ovladači, ale věřím, že právě na PC může dosáhnout třetí díl Fable ještě větších úspěchů právě kvůli snadné dostupnosti pro ještě širší publikum, než jen pro vlastníky X360.

fable 3 pc 10.jpgfable 3 pc 11.jpg

Přitom se jedná o stále stejně dobrou, dokonce ještě o něco lepší, hru. A podobně jako na X360 nemusíte ani chodit nijak do obchodu, stačí si hru pořídit prostřednictvím Games for Windows, jednoduše pár kliknutími nainstalovat a pak vás čeká skvělá zábava. Koho pak zajímá, že třeba k ukončení se musíte dostávat ještě do nějaké svatyně, když se stejně budete raději bavit hromadou drobností, než abyste hru ukončili. A tak končí naše pohádka.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Lionhead | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q4 2010
  • Pohádkový svět Albion
  • Povedené vedlejší úkoly
  • Kvalitní české titulky
  • Nesmrtelnost v bojích
  • Příliš jednoduché
  • Revoluce jenom v příběhu
Diskuze (9) Další článek: Nový týden: ve znamení Zaklínače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,